Mezinárodní festival studentských filmů Písek

Obrázek nebo fotografie#15251

Starobylý Písek je městem s úctyhodnou kulturní tradicí: "Vhodnějších kulis najdeš stěží, abych hned zprvu poklonu vysek, jedna je pouze jen Otava, jeden je Písek," jak napsal Fráňa Šrámek. Sídlí zde také Filmová akademie Miroslava Ondříčka, která je od roku 1997 pořadatelem mezinárodního festivalu studentských filmů. Hlavní cena festivalu nese jméno píseckého rodáka Václava Kršky, režiséra filmu Stříbrný vítr. Dále se udělují ceny v hrané, dokumentární a animované kategorii a také cena pro studenty středních škol za filmy, jejichž délka nepřesahuje pět minut. Vítězné snímky se též objeví na obrazovkách České televize.

Program letošního ročníku nabízí pestrý výběr pohledů na současný svět očima nejmladší generace tvůrců. Za zmínku stojí nepálský film o životě chudé venkovské rodiny Ostružiny už uzrály, australská metafora o virtuálním a skutečném světě Cybo, sociálně laděný rumunský dokument o jednom "zapomenutém" městě Orsova, polské válečné drama Kdysi dávno ve Slezsku, mexická surrealistická miniatura Mandragora, český lyrický animovaný film V zahradě nebo slovenská úvaha o smyslu učitelského povolání Zabudnite na Macbetha. V nesoutěžní sekci bude promítnut například životopisný film Jana Strejcovského o Igoru Chaunovi Igorovo velké dojetí nebo dokument Jakuba Charváta z léčebny pro drogově závislé Kruh života.

Filmovou přehlídku doprovází fórum pro setkávání studentů s potenciálními zaměstnavateli, diskuse o budoucnosti kinematografie v internetové době, výstava fotografií Jany Ašembrennerové z prostředí barmské menšiny Rohignyů nebo koncerty skupin Zrní, Poletíme? a šansoniérky Petry Hapkové.

15. ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek, 15.-18. října 2015. http://www.filmfestpisek.cz/cs/