Limonádová krev

Obrázek nebo fotografie#16336

O kocourovi, zakládající člence KSČ, dvou Karlech, hrabatech a krvi na několikerý způsob.

Dnes vám napíšu něco o významném tenoristovi, zakládající člence KSČ, kočičí mámě a kocouru Vášovi Příhodovi. Polská krev bývala kdysi v Karlíně něco jako Prodanka v Národním. Dirigenti a režiséři si do ní obsazovali ty nejlepší zpěváky, které v Karlíně měli. Hraběte Bola Baranského hrál Karel Fiala, skvělý zpěvák, výborný herec a miláček paní a dívek všeho věku. Byl pověstný naprosto dokonalou pamětí. Nepamatuji, že by měl tak zvané vokno. Vlastně až na jeden případ. Už před koncem zpíval Heleně krásnou melodii s textem: „Tebe mi, děvčátko, dal pánbůh sám, to všechno vím, to všechno znám, dívenko milá, tys dobrá má víla“ a tak dál. Tam se to stalo, najednou mu přišlo nějaké zatmění a udivenému publiku zpíval: „Tebe mi, ty vílo, teď všechno znám, pánbůh tě má, že tě furt mám“ a tak to pokračovalo. Nějaký dobrák šťouchl do nápovědky paní Příhodové, která si poklidně četla v časopise Kočičí rozhledy, a ta začala listovat v nápovědní knize.

„Karle, to není vono!“ křikla na zpoceného tenoristu věc, kterou již dávno věděl, a publiku potvrdila, že se něco děje. Nakonec to našla, ale to už byla opona dole.

Nápovědka paní Příhodová byla milá a hodná paní, kdysi pomáhala zakládat KSČ s tím, že jí slíbili, že zajistí rovnoprávnost koček a psů. Slib nedodrželi, a tak stranu opustila. Milovala svého kocoura Vaška, kterému jsme říkali Váša Příhoda a kterému občas vyjednala účinkování. Na zájezdu v Táboře jsme hráli odpoledne i večer Slováckou princeznu, Váša mezi představeními zalezl do skladu nábytku, pěkně dozadu pod srovnané židle, a pánové z techniky museli všechno to harampádí vytahat a Vášu chytit.

„Vašíku, pojď k mamince!“ zalkala hrůzou se zalykající zakladatelka strany. Kamarád technikář, jinak rodem hrabě, milému Vašíkovi zrychlil cestu a krásným obloukem ho dokopl až k paní nápovědce. Vašík ovšem skočil až ke Karlu Effovi, který akci s potěšením přihlížel, a drápy se chytil jeho monumentálního nosu, na němž si Karel zakládal. Volal se lékař, aby zastavil krvácení, paní Příhodová otírala Vašíkovi z pracek Effovu krev v obavě, aby Váša Příhoda něco nechytil, a my jsme večer začínali o hodinu později.

Tak vidíte, co všechno se může stát, když se smíchá příslušník aristokracie, zakládající členka strany, kocour se jménem operetního pěvce, starokomik s velikým nosem a filmový představitel legendárního Limonádového Joea, kterému bude letos v srpnu už 91 let!