Ten okamžik

Děti z Nivnice a Bánova, foto Jiří Plocek

Na koncertě Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů 28. dubna v Uherském Brodě vystoupily ve sboru malé děti z Nivnice a Bánova. Nejmladším bylo kolem tří let. Diváci v sále byli očarováni přirozeností a energií společného dětského zpívání. Učitel Vlastimil Ondra, který probudil už v několika generacích dětí z Uherskobrodska niternou rezonanci s lidovou písničkou, popisuje okamžik, kdy se stane onen zázrak.

Stane se to jen jednou jedinkrát za generaci zpěváčků. Ještě včera to bylo takové normální běžné zpívání a najednou teď, v tento okamžik, to přišlo. Jako by se prolomila hráz a proud nespoutaného krásného zpěvu se začíná rozlévat po tom našem světě a dělá ho krásnějším.

Když ten okamžik přišel kdysi před dvaceti lety s první generací dětí poprvé, bál jsem se, že už to blaho nikdy nezažiju. Ale přišel i v další generaci, a potom zase a zase.

Stane se to jen jednou jedinkrát za generaci zpěváčků. V ten okamžik se v hlasech dětí najednou rozezní cosi nového, silného, jiskřivého, zvonivého, co oslňuje, svírá a hladí duši. A už to tam nadobro zůstane.

Na ten okamžik se čeká řadu let naplněných opakujícím se, nikdy nekončícím a pravidelným zpíváním, při kterém se dětmi hledá na dně písniček zalíbení a krása.

Dost možná mě čekání na ten jediný okamžik drží u toho, abych dál a dál vedl další a další děti k lidové písničce. S Malučkú nivničkú jsem ten okamžik prožil při souborové zkoušce v pátek 15. dubna 2016, s dětmi z Kuřátka o pár týdnů dříve během jedné školní přestávky na chodbě bánovské školy.

Jedinečné vystoupení dětí z folklórních souborů Malučká nivnička z Nivnice a Kuřátko z Bánova na koncertě BROLNu 28. dubna 2016 můžete ze záznamu zhlédnout zde. 

V roce 2014 žáci pana učitele Vlastimila Ondry, tentokrát z filmového kroužku při Základní škole v Bánově, reprezentovali Českou republiku v New Yorku na finále celosvětové soutěže Kid Witness News Global Contest 2014. Stručnou zprávu o tomto jejich úspěchu jsme přinesli v KN 41/2014.