Letní tipy Kulturních novin

Obrázek nebo fotografie#17424

Tradiční přehled tipů redaktorů a spolupracovníků Kulturních novin. Co kdy kde lze letos v létě vidět, slyšet i prožít. Hudba, folklor, divadlo, literatura, výtvarné umění, film a také jedna série historických pamětních akcí.

Hudba

Colours of Ostrava

Ostrava-Vítkovice, 14.-17. července 2016

https://www.colours.cz/

Mezinárodní multižánrový hudební festival s bohatým doprovodným programem. Vystoupí přední interpreti zahraniční (Tame Impala, Nothing But Thieves, Artur Rojek) i domácí (Už jsme doma, Ohm Square, Terne čhave).


Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou

Náměšť nad Oslavou, 23.-30. července 2016

http://www.folkoveprazdniny.cz/

Pestrý a krásný hudební týden v čarovném prostředí zámeckého parku a na dalších místech města. World music, folk, rock, alternativa. Gruzínská polyfonie, kolumbijská zpěvačka, dánský virtuosní fiddler, ale také moravský folklor v kombinaci s klasikou a české folkové legendy, to je jen náznak pestré hudební mozaiky na hlavním pódiu, kterou doplňují divadélka, noční komorní koncerty a mnoho dílen tanečních, výtvarných, řemeslnických. Festival pro jednotlivce i celé rodiny.


Prázdniny v Telči

Telč, 29. července - 14. srpna 2016

http://www.prazdninyvtelci.cz/

Dvoutýdenní (nejen) hudební pohoda v malebném městečku na Vysočině. Během dne jarmark a pořady na čarokrásném náměstí, večer hlavní koncerty na zámeckém nádvoří. Tuzemské jistoty folkové a populární hudby doplňují lahůdky ze zahraniční, například finská skupina Värttinä.


Beseda u bigbítu

Tasov (okres Hodonín), 5.-6. srpna 2016

http://www.besedaubigbitu.cz/

Čtyřiadvacátý ročník multižánrového hudebního festivalu v Topolovém hájku u slovácké vesničky Tasov. Největšími hvězdami budou norští Jaga Jazzist, kombinující moderní jazz s elektronickou hudbou. Dále vystoupí maďarská skupina Makrohang, slovenské folkové duo Genius Locci a z domácích interpretů Please the Trees, Donnie Darko nebo Květy.


Folklor

Horňácké slavnosti

Velká nad Veličkou, Hrubá Vrbka, Kuželov, 21.-24. července 2016

http://obecvelka.cz/hornacke%2Dslavnosti%2D2016/ms-5094/p1=5094

Folklorní svátek. Festival zaměřený na tradiční kulturu, sonda do jednoho z nejrázovitějších moravských národopisných regionů. Ve čtvrtek 21. července se uskuteční vernisáže výstav ve Velké nad Veličkou a v Hrubé Vrbce. Hlavní program se koná ve dnech 22.-24. července ve Velké nad Veličkou. K němu patří i sobotní a nedělní jarmark. Závěrečný pořad proběhne v neděli 24. července odpoledne u větrného mlýna v Kuželově.


Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec

Červený Kostelec, 17.-21. srpna 2016

http://www.folklorck.cz/

Již šedesátý druhý ročník mezinárodního festivalu lidové hudby a tanců v prostředí přírodního areálu. Vystoupí kolem šesti set účinkujících.


Divadlo

Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera

Mikulov, 28.-31. července 2016

http://www.mikulov.cz/kultura/kalendar-akci/detail/?contentId=173125

Festival barokního divadla je pojmenován po mikulovském rodákovi, principálovi a dramatikovi Johannu Georgovi Gettnerovi, a připomíná čtyři sta let od založení divadla na místním ditrichštejnském zámku.


Literatura

Měsíc autorského čtení

Brno, Wrocław, Ostrava, Košice, Lvov, 1. července - 4. srpna 2016

http://www.autorskecteni.cz/2016/cz/program

Nejvýznamnější a nejdelší literární událost roku. Maraton živé literatury. Stejně jako loni se do programu letošního ročníku kromě mateřského města Brna zapojí také Ostrava, Košice, Wroclaw a Lvov. Čestným hostem bude Španělsko.


Ars Poetica

Tábořiště Ježkov, 30. července - 8. srpna 2016

http://arspoetica.cz/

Tradiční literárně-výtvarné dílny, které se konají na lesním sokolském tábořišti Ježkov u obce Zábřezí (okres Trutnov). Přednášky a diskuse o umění, výlety do okolí i autorská čtení. Jako lektoři se představí Jiří Trávníček, Jaromír Typlt, Igor Fic a další.


Výtvarné umění

Jindřich Štreit

Muzeum moderního umění Olomouc, 30. června - 30. října 2016

http://www.olmuart.cz/jindrich-streitnezname-fotografie-1978-ndash-1989--1029/

Výstava dosud nezveřejněných fotografií z let 1978 až 1989 dokumentujících tehdejší život v pohraničí, uspořádaná k sedmdesátým narozeninám autora.


Marius Kotrba: Sochy

Severočeská galerie Litoměřice, 22. června - 2. října 2016

http://galerie-ltm.cz/clanek.php?aid=520

Ukázky z tvorby významného českého figurálního sochaře (1959-2011), autora například sochy Spravedlnosti na Moravském náměstí v Brně, svatého Kryštofa na dálnici u Olomouce nebo insignií Ostravské univerzity.


Film

Letní filmová škola v Uherském Hradišti

Uherské Hradiště, 22.-30. července 2016

http://www.lfs.cz/
Již dvaačtyřicátý ročník největšího nesoutěžního filmového festivalu v České republice. Možnost objevovat, vzdělávat se, potkávat filmové tvůrce. Letošní akcent je na prostor zemí Visegrádské čtyřky. Vedle projekcí filmů se v ojedinělé atmosféře slovácké metropole uskuteční celá řada doplňujících programů.


Různé

Léto na Staré radnici

Brno, 19. června - 11. září 2016

http://www.letonastareradnici.cz/

Buďte svěží každý den pod věží: letní festival v samém centru města. Vystoupí Divadlo Bolka Polívky, umělecký soubor Ondráš, skupiny Progres 2, Spirituál Kvintet nebo Tara Fuki, připraveny jsou i filmové projekce.


Ibérica

Brno, Boskovice, Praha, 28. června - 3. července 2016

http://www.iberica.cz/

Festival iberoamerických kultur: hudba, tanec, filmové projekce, tvůrčí dílny, gastronomická přehlídka. Hlavními hvězdami bude soubor Puerto Flamenco ze Sevilly.


Königgrätz 150

Hradec Králové a okolí, 29. června - 3. července 2016

www.koniggratz150.eu

Série kulturních a pamětních akcí připomínající 150. výročí sedmé nejkrvavější bitvy světa do začátku první světové války, která proběhla 3. července 1866 na Chlumu u Hradce Králové.