Pocta pro okupanty

Obrázek nebo fotografie#17442

O jednom návrhu ruského zákona a české reakci na něj.

Tiskové agentury nedávno přijaly následující zprávu: „Tři ruští poslanci podali v Dumě návrh změny zákona o veteránech. Ten by měl udělit těm ruským vojákům, kteří se účastnili invaze do tehdejšího Československa v roce 1968, statut válečných veteránů.“

Aktuálně.cz vydalo zprávu pod titulkem „Rusové navrhli pocty pro okupanty…“, jiná česká mainstreamová média tuto zprávu různě variovala.

Téměř všechna naše kamenná média prezentují návrh jako „Rusové chtějí…“.

Většina z nich zamlčela, že jde o návrh, který v ruském parlamentu podali tři poslanci komunistické strany, která je v Rusku v opozici a kterou po rozpadu Ruská federace zakázala a ruští komunisté – na rozdíl od České republiky – ztratili masivní členskou základnu, všechen majetek a museli si později založit novou stranu. Podali jej tři z 92 komunistických poslanců, tři z celkového počtu 450 ruských poslanců.

Až na pár výjimek všechna česká média zamlčela, že návrh neschválila ruská Legislativní rada, nemá podporu Putinovy vlády a mezi ruskými poslanci má ještě méně podpory, než měl kdysi u nás návrh senátorů Štětiny a Mejstříka na zákaz KSČM.

Poslanci českého parlamentu Štětina, Schwarzenberg a Ženíšek (shodou okolností rovněž tři…) na oficiálních internetových stránkách strany TOP 09 žádají, aby česká vláda reagovala na poslanecký návrh novely ruského zákona o penzích veteránů ještě dřív, než bude zákon projednáván Dumou. Chtějí, aby ruská vláda „podala vysvětlení“, aby byl na patřičná místa k vysvětlení povolán ruský velvyslanec v Praze, a český velvyslanec v Moskvě, aby „konal“.

Odborníci na praktickou politiku se diví a snaží se přijít na kloub otázce, čeho chtějí tři čeští poslanci se svým požadavkem, bojujícím proti požadavku tří ruských poslanců, vlastně docílit? Chtějí, aby Ruská federace zakázala opozici? Nebo aby opozičním poslancům zakázala podávat návrhy zákonů?

Celý tento případ má pak velice pikantní pointu: zákon, který se snaží prosadit oni tři opoziční poslanci ruské Dumy, má oporu v ukrajinském „Zákoně o statutu válečných veteránů pro vojáky, kteří se zúčastnili invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968“, který v kyjevském parlamentu prošel a platí už od února 2004. Ovšem jen na území Ukrajiny, již nejen pánové Schwarzenberg, Štětina a Ženíšek, ale vůbec všechny české „demokratické strany“ a všechna „demokratická média“ pokládají – na rozdíl od Ruska – za plně demokratický stát, proti jehož zákonům neprotestují …