Státní podpora startup-společností je nutností

Obrázek nebo fotografie#18184

 

Křižík, Baťa ani Kolben s Daňkem by u nás dnes bez státní podpory nic nezaložili.

Na Ihned.cz vyšel článek s názvem „Vláda pošle na podporu start-upů 1,4 miliardy korun. Státní peníze mají napravit údajné selhání trhu“. (Zopakujme si, co je startup: podnikatelský subjekt, strukturovaný pro rychlý růst.)

Na první pohled je ten nápad hloupost. Ten, kdo si myslí, že myslí liberálně, má přece jasno:

- Pro startupy tu jsou mraky soukromých investorů.

- Trh je plný peněz, které marně hledají využití.

- Stát nemá konkurovat soukromníkům.

- Nejspíš to půjde kamarádíčkům a rozkrade se to.

Většina z toho je vlastně pravda.

Ale pokračujeme:

- Mraky soukromých investorů tu možná jsou, pokud přijde podnikatel s nápadem v oblasti IT a Internetu, a ten nápad má reálný celosvětový potenciál. V takovém případě stojí investoři frontu.

- Pokud to je podnikatelský projekt striktně lokální a pokud je to obor jako například inovativní výroba cihel nebo báječný nový druh soustruhu, investoři se tiše vytratí. (Nelze jim to zazlívat, jsou nastavení na rychlé výstupy, nikoli na to, aby někomu budovali podnik, který se potáhne po tři generace. Umějí dělat výstupy v IT/Internetu zahraničnímu stratégovi, vědí, že pokud by byl kupec jen český, nemá na to, aby zaplatil pořádné násobky, a tak dále).

- Plné peněz jsou leda tak banky, ale ty podnikatelský záměr nikdy nezafinancují, přestože jejich billboardy tvrdí opak.

- Ony „mraky soukromých investorů“ v praxi znamenají, že je jich tu asi tak deset a k tomu pět fondů, které jsou k něčemu. Srovnej s odhadem deseti tisíci privátními („angel/seed cap“ atd.) investory v Americe, a několika stovkami fondů nejrůznější velikosti oborového zaměření, atd.

- Z nízké investorské konkurence (ano, i investoři tvoří „trh“) vyplývají v podstatě mizerné nabídky pro startupy v porovnání s tím, co by start-up podnikatel na svůj nápad dostal, kdyby žil například v Mountain View a ne v Přerově. (Něco málo o tom vím.)

Takže ten obrázek najednou vypadá trochu jinak. Sám jsem viděl pár projektů v oblasti strojírenství, které mně přišly báječné, ze kterých by mohli vyrůst Křižíci a Kolben-Daňci jedenadvacátého století, ale nikdo jim nedal investici, protože od strojařiny dávají investoři ruce pryč – strojírenské firmy se nedobře výstupují, rostou pomalu a dlouho, jsou kapitálově náročné, pro investora zkrátka samá odrazovadla. Kdyby se dnes v České republice objevil druhý Baťa a sháněl investora s podobným konceptem jako před stoletím Tomáš, nezíská ho.

Podpora domácího podnikání je pro rozvoj prosperity naší země, k tomu, abychom nezůstávali trvale o míle za Západem, zásadní. Nevzniknou-li zde silné domácí podniky schopné exportu, zůstaneme stále jen ekonomickou kolonií zemí, ve kterých silné domácí podniky schopné exportu jsou. Proto mně tato podpora smysl dává.

Mnoho ale záleží na provedení.