Letní tipy

Boskovice 2017. Zdroj Festival Boskovice

V průběhu letošního července je možno vyrazit na dva unikátní festivaly do míst, která sama o sobě stojí za návštěvu. Sdružení Unijazz ve spolupráci pořádá od 6. do 9. července už po pětadvacáté pestrý festival alternativní kultury - letos Boskovice 2017 - a Městské kulturní středisko v Náměšti nad Oslavou 32. ročník Folkových prázdnin. K informacím o těchto akcích přidáváme pár dalších tipů.

Boskovice 2017

Boskovice, půvabné městečko s historickým jádrem, zámkem a hradem, bylo nešťastným rozhodnutím o zrušení boskovického okresu odsunuto před mnoha lety na periférii zájmu. Naštěstí se díky iniciativě vlastních občanů a dalších organizací podařilo udržet nejen kulturní život ve městě, ale vytvořit z něj i kulturní centrum a atraktivní místo k návštěvě. Symbolem chodu dějin posledních několika desítek let se stala unikátní židovská čtvrť, které na přelomu 80. a 90. let 20. století hrozil zánik. Z iniciativy mladých lidí ze sdružení Prostor a následně sdružení Unijazz, které se chopilo role organizátora, se před pětadvaceti lety konal první rok festivalu, který v podtitulu nesl označení "pro zachování a obnovu židovské čtvrti" a chtěl upozornit na neutěšený stav této jedinečné lokality. Dnes je střed města urbanistickým klenotem a procházka židovskou čtvrtí, kávička nebo čaj ve stylových obchůdcích, výstup na zámek i na hrad stojí za to, i kdyby se tu nic dalšího nekonalo. Díky festivalu může člověk prožít magii místa do hloubky.

Koncerty, divadlo, výstavy, filmové projekce tvoří pestrou mozaiku, v níž návštěvník najde jednak požitek z živé kvalitní nekomerční kultury, domácí i zahraniční, jednak poučení (například filmové dokumenty o naší nedávné historii a výrazných osobnostech naší kultury - Martě Kubišové, Vladimíru Mišíkovi, Soně Červené aj dalších). Letošní program je mimořádnězajímavý.

Folkové prázdniny 2017

Náměšť nad Oslavou se podobně jako Boskovice může chlubit dlouhou historií a zámkem a malý velikostní handicap zase dorovnává výjimečnou polohou u řeky Oslavy a návazností na romantické přírodní lokality v jejím údolí. Podobně jako Boskovice se zviditelnily svou kulturní aktivitou (vedle festivalu alternativní kultury byly například i několik let hlavním hostitelem festivalu španělské kultury Iberica), tak Náměšť si dnes těžko umíme představit bez značky Folkové prázdniny. Z původní folkové přehlídky zaměřené na tuzemské účinkující se stala multižánrová akce s mezinárodním významem, umocněná navíc působivým prostředím zámeckého parku. Vedle koncertů s velmi pestrou a kvalitní dramaturgií, na nichž vystupuje nezřídka elita současné world music, je festival tvořen i desítkami dílen (řemeslných, divadelních, hudebních) a přednášek, které umožňují celým rodinám strávit několikadenní příjemný pobyt na jednom místě a najít vyžití pro děti i dospělé. Špičkoví muzikanti z Portugalska, USA, Dánska, Rumunska a dalších zemí jsou prostřídáni s našimi umělci v objevných kombinacích. Dokážete si představit na jednom pódiu vrcholný soubor maďarské tradiční hudby vedle skvělého Škampova kvarteta? Průvodce programem je letos opět neobyčejně inspirativní.

Boskovice i Náměšť mají jedno společné: Jsou to festivaly, jimž by se dalo říci "kolumbovské". Jejich návštěva neslibuje jenom prostou zábavu, ale je doslova kolumbovskou plavbou: vedle zážitků přináší dobrodružství z objevování a rozšiřování horizontů. Návštěvník z plodů takové výpravy (zážitky, fotografie, CD, knížky) může žít ještě dlouho poté, co se vrátí domů.

…………….

Pár dalších zajímavých tipů pro letošní léto:

Horňácké slavnosti

Velká nad Veličkou, 20. 7.-23. 7.

http://www.obecvelka.cz/hornacke%2Dslavnosti/ds-1197/p1=4501

Tradiční významná přehlídka tradičního folkloru. Jedinečná atmosféra. Jarmark.

Letní filmová škola

Uherské Hradiště, 20. 7.-6. 8.

Tradiční a ojedinělá akce mapující filmovou kulturu bez ohledu na záři reflektorů a červené koberce ramp. Pestrá mozaika filmových projekcí i doprovodných akcí.

https://www.lfs.cz/

Prázdniny v Telči

Telč, 28. 7.-13. 8.

- osvědčená tradiční hudební přehlídka v čarokrásném městě, vhodná i pro delší pobyty. Dramaturgie plná osvědčených jmen z folku, rocku, world music. Krásné zážitky nejen na zámeckém nádvoří zaručeny.

http://www.prazdninyvtelci.cz/

Landscape festival 2017

Plzeň, 19. 5.-30. 9.

http://landscape-festival.cz/

Pátý ročník mezioborové akce představující krajinářskou architekturu: výstavy, intervence, přednášky, diskuse na téma Jak zlepšit veřejný prostor našich měst? Tentokrát se koná v industriálním městě Emila Škody.

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského

Jaroměřice nad Rokytnou, Dalešice, Dukovany, Valeč , 5.-19. 8

http://www.arskoncert.cz/mhfpd/cz/informace.asp

Klasická i moderní hudba na moravských zámcích. Vystoupí Igor a Renata Ardaševovi, Moravská filharmonie Olomouc, Musica Florea, Linha Singers, bratři Ebenové a další.

Josef Sudek: Harmonie světů

Galerie Josefa Sudka, Praha, Úvoz 24, 15. 6.-17. 9.

Cyklus fotografií, které pořídil Josef Sudek v roce 1972 na výstavě ke čtyřstému výročí narození Johanna Keplera v Letohrádku královny Anny. Renesanční věda a moderní umění - dialog dvou géniů napříč epochami.

Festival SOUNDTRACK

Poděbrady, 24.-27. 8.

http://soundtrackfestival.cz/

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií, zasazený do prostředí lázeňského městečka, kde se točila Svatba jako řemen, Hrdinný kapitán Korkorán a další filmy. Hosty budou Nicola Piovani, Jan P. Muchow a Jaroslav Uhlíř.

Fascinace skutečností

Muzeum umění Olomouc, 20. 4.-10. 9.

Výstava zaměřená na současný český malířský hyperrealismus, mezi zastoupenými umělci jsou např. Zdeněk Daněk, Adolf Lachman, Hynek Martinec, Michal Ožibko nebo Vladimír Véla.

JazzRock Fest Česká Třebová

Fotbalový stadion Česká Třebová, 22. 7.

Open air festival jazzové a rockové hudby, na kterém vystoupí Jana Koubková, Dan Bárta, David Kraus, Special Providence, The Daniels a Citizens37.

Divadelní festival Pod širým nebem

Hustopeče, 12.-22. 7.

http://www.hustopece.cz/divadelnim-festivalem-pod-sirym-nebem-opet-nabizi-bohaty-program

Přehlídka amatérských i profesionálních divadelníků na nádvoří renesančního domu U Synků.

Colour Meeting

Polička, 14.-15. 7.

http://www.colourmeeting.cz/

Hudební festival v parku u hradeb. Vystoupí Vladimir 518, Houpací koně, Bratři Orffové, Martin E. Kyšperský. První hoře a další.

Kozí mejdan

Milkovice, 3.-7. 8.

http://www.kozy.cz/

Již sedmnáctý ročník kulturní a společenské slavnosti pro přátele koz a svobodomyslného způsobu života, kterou pořádá Stanislav Penc na statku v Milkovicích v Českém ráji o každém srpnovém úplňku. Hudební produkce na dvou pódiích, autorská čtení, divadla, promítání filmů, malování, dětské hry… Bez stánkařů, dealerů, ochranek a plotů, do produkce se může zapojit kdokoli z příchozích. Koná se za každého počasí, vstupné dobrovolné, ceny lidové.

Folklorní festival Sousedé

Mikulov, 18.-19. 8.

Mezinárodní přehlídka folklorních souborů spojená s degustací vín uprostřed městské památkové rezervace.

Dar nebes a země

Roudnice nad Labem, 29. 6.-3. 9.

Výstava roudnické Galerie moderního umění z cyklu Počátky moderny představuje tvorbu sochaře Jana Štursy (1880-1925), autora proslulých aktů i portrétů významných osobností české kultury.

Moravské divadelní léto

Olomouc, 25. 8.-2. 9.

Představení Moravského divadla Olomouc a bratislavského souboru La Komika v atraktivním prostředí Korunní pevnůstky, pevnosti v Křelově a zámku v Čechách pod Kosířem.