Dobrý poslanec Klaus

Foto Tomáš Koloc

Neměl by zapadnout návrh Václava Klause ml. z posledního komentáře na Novinkách, že by „poslanec, než bude kandidovat, musel mít na daních zaplaceno tolik, aby to pokrylo náklady celého jeho volebního období“. Matematik Klaus mě – absolventa neomarxistického humanitního oboru (studoval jsem českou a anglickou filologii) jistě opraví, pokud se v následujících počtech zmýlím.

Když do „nákladů celého volebního období“ započítáme pouze základní plat poslance s paušální náhradou v současné výši, tak to dělá měsíčně 75.900 Kč, za čtyři roky pak 3.643.200 Kč. Když vezmeme sazbu daně 15 % ze superhrubé, tedy 20,1 % z hrubé mzdy, vyjde nám, že kandidovat na jedno volební období by mohl pouze někdo, kdo vydělal 18.125.373 Kč hrubého.

Václav Klaus by ale jistě nenavrhoval něco, čemu by sám nevyhovoval. Jeho příjem ve Sněmovně je ovšem znatelně vyšší. Nicméně započítejme jen základ, pomiňme náklady na poslaneckou kancelář, cestovné, asistenta, služební cesty atd. atd. Předseda výboru si přijde na 106.700 Kč měsíčně, tedy na 5.121.600 za čtyři roky. Předsedou výboru by se tedy mohl stát někdo, kdo předtím jako zaměstnanec vydělal 25.480.597 Kč.

Průměrný plat českého ředitele školy (což je povolání, které Klaus léta vykonával) je asi 30.000 Kč. Běžnému (samozřejmě bezdětnému) řediteli školy by tedy trvalo 50 let, než by splnil Klausovu podmínku, zaplatil na daních 18 milionů a mohl pomýšlet na kandidaturu do Sněmovny. Václav Klaus mladší tedy za 5 let svého učitelství a následných 16 let ředitelství pravděpodobně vydělal víc.

Pokud by pětadvacetiletý začínající učitelský nadšenec pojal touhu stát se po Klausově vzoru předsedou školského výboru, měl by před sebou hezkou perspektivu – do parlamentu by mohl kandidovat v úctyhodném věku 95 let. Pokud by samozřejmě celou dobu vydržel pracovat a odvádět daně.


Aktuální výši poslaneckých příjmů najdete zde.