Archa jako kulturák

Archa, objekt Jiřího Příhody slouží jako Archa, objekt Jiřího Příhody slouží jako

Minulý týden jsem poslouchal rozhlasový pořad o neutuchajících výpravách vědců a dobrodruhů na horu Ararat při arménsko-tureckých hranicích. Někteří s vládními penězi, někteří na vlastní pěst pátrají po troskách biblické Archy.

Archa se přitom tyčí zcela přehledně v obci Lubná, mezi Litomyšlí a Poličkou. Neodebrala se do důchodu, ani na piedestaly slávy někdejší události; svoji funkci uchovatelky či převoznice života a kultury naplňuje v zapadlém regionu nepochybně o to lépe, než by umožňovala ostře sledovaná, ideově hrozící pětitisícovka. Říkají jí tu kulturák.

„Podnětem vzniku platformy KulturákARCHA je sochařská architektura Jiřího Příhody. Objekt/stavbu nazvanou Sběratelova Archa postavil pro svoji soubornou výstavu „Jiří Příhoda – sochy“ v Galerii hlavního města Praha na Zámku Troja v roce 2016. Archa byla převezena a znovu postavena v Lubné, kde bude používána jako místo pro kulturní platformu ARCHA a provozována spolkem PŘEZPOLNÍ z. s.,“ dočtete se na Artmap.cz.

Spolek je personálně provázán s Fakultou výtvarných umění v Brně, konkrétně s ateliérem Environment. Také díky tomu zprostředkovává návštěvníkům malé vesnice na „kulturák“ nestandardní události.

V roce 2017 uvedla Archu do nového života Veronika Šrek Bromová svou iniciační performancí. Následovala výstava Mileny Dopitové, plenér ateliéru Environment a festival zvuku, soudobé experimentální a elektroakustické hudby Bučení, na němž vystoupili například Tomáš Vtípil, Jiří Suchánek nebo Filip Cenek. Aktuálně je tu k vidění fotografická instalace Markéty Othové. Archa se otevírá po telefonické domluvě na čísle 732 241 127.

Menší nadmořská výška Lubné oproti Araratu nijak neumenšuje význam i dobrodružství, kterým naplňování Archy životem je.

Markéta Othová, KulturákArcha, Lubná, 1. září – 7. října 2018