Počteníčko: Z plevajzu strýca Lelína

Obrázek nebo fotografie#24078

Tak nám skončili týdňové ceuosvjetové manébre! Čudujete se že jaké? Že ste o žádných nečuli? Ale čuli! Čuli! Sice nebyli vyhuásené ani NATO, ani Varšavskú zmluvú, ani Čínú, ba ani Medznárodním teroristickým hnutím! Vyhuásili ich nepísane debili! Ale terorizovat… terorizovali! Lúdzí… a o chudákoch psoch ani neríkám! Jednému to utrhne prsty, druhému vypálí oči, tretímu vytrhne kus masa z nohy, ked mu to samo vybuchuo v kapsy… eščeže mu to vercajg neutrhuo… to by moheu z fleku místo basu Eduarda Hakena a… Úbohá Rusalko bledá, spívat nádherným sopránem Milady Šubrtovej… Múj vercajg na nebi hlubokém!

Ked sem išeu pjeknú nocú dom od tacinka na Ščedrý večer… každú pú minutu ňegdo spusciu dáfku. Ratata bum… tŕŕŕ… chuďák Ježišek, ešče že sa teho nedožilu! Šak by išeu rovno z jasliček do ústavu pro duševně narušených a mjeli by sme po spasitelovi! Do to vymýšlá? V teroristických centrách učá svojich stúpencú samovražedným útokom, kde na sebje odpalujú nálože!

Neučíme aj my od skoro najmenších dzecí narábjat s výbušninama i ked vraj bezpečnýma. Sú bezpečné? Opýtajte sa doktorú záchranej služby a špecialistú na plastickej chirurgii každý rok po svátkoch. Pozor, svátkoch pokoja a lásky! A nakonec co slavíme?!? Slavíme, že každý nový rok je šecko o pouovičku drachší? To by sme mjeli račik starý rok opuakávat a smútit za starýma cenama! Cirkum dedérum… už nás obklúčili smrtelné ceny… úskosci zdražeňá… už nás obklúčili!


Záhorácké humorfresky strýca Palu Nemca Lelína ze Gbeú (Vydavateľstvo Vladimír Durlák, Senica, 2006)