Osmóza

Foto Tomáš Koloc.

Dvacátého šestého února mně bylo 78. Václavu Klausovi bude, tuším, že v červnu, taky tolik. V tomto věku člověk přemýšlí, co s načatým životem, s čím by ještě začal, kdyby. Co by lidstvu vzkázal. Jak vidno, člověk ani v sedmdesáti osmi nemá rozum. Václav Klaus je v tomto textu úlet. VK má díky svým zkušenostem v politice přehled, JK má díky svým zkušenostem mimo politiku iluze. JK by se chtěl dožít příštího roku. Bude se slavit - doufám, že to klapne - 75 roků v Evropě bez války! Nepočítáme-li šarvátky mezi ukrajinskými regiony, z nichž z některých jsou takřka nikým neuznané republiky. Tak jako Katalánsko.

Jak jsem se dozvěděl u Jiřího Hanáka, už v roce 1952 byla naše zeměkoule kvůli atomovým zbraním na rozštípnutí, na odpis. Počítám-li dobře, tak od té doby uplynulo sedmašedesát roků zbrojení, odzbrojování a přezbrojování, jeden vojenský pakt tu dokonce zanikl, a pořád se ve zbrojovkách překračují plány. Není tedy ten, byť zuby nehty kolikrát udržovaný mír v Evropě mementem, že to neustálé zbrojení je vlastně slušně řečeno na prd? Že všechna ta procenta, která se vyhazují do rezu, jsou zbytečná? Co tak je dát na vzájemné sbližování, třeba v kultuře. Ano, já vím, že mozkům přetřeným na zeleno vrže v hlavách anexe Krymu, těm jiným zas bombardování Srbska, syrským partnerům se nelíbí připojení Golanských výšin k jiné zemi, co se nelíbí Palestincům ani nemluvě. Ale už Jan Ámos přece říkal, že SVRAB SE NEDÁ LÉČIT ŠKRABÁNÍM!!!

A to neustálé zbrojení musí nutně jednou způsobit katastrofu, to neustálé hromadění zbraní, pakliže osmóza - pronikání částic méně koncentrované látky mezi částice látky, která je více koncentrovaná - jest přírodní zákon. Ostatně, co asi tak způsobuje největší úbytek obyvatelstva v USA? Troufal bych si říct, že osmóza. Nějaká ta střelná zbraň ve skoro každé rodině. Viděl jsem záběry z prodejen zbraní v Texasu, a dívkám tam nabízeli pušky, které byly růžové! Z čehož vyplývá, že všechno pojede pořád stejným sešupem. A co třeba, kdybys založil, s mladšími lidmi, než jsi ty, pochopitelně, nějakou pacifistickou stranu, která by těm našim "demokratickým" šlapala na paty, a ptala by se třeba, proč a nač chtějí od Američanů za 12 miliard koupit ty vrtulníky? To chcete být stejně směšní jako bratři Slováci, kteří chtějí koupit od Američanů 14 stíhaček F-16 za ještě větší peníze? Kam s nimi budou lítat? Do Štrby na hřiby?

Od psaní tohoto fejetonu jsem si dal pauzu. A šel do města. Cestou jsem si uvědomil, že hloupé myšlenky nás napadají stejně jako ty lepší. Dobře, pakliže by se přestalo míň zbrojit v Evropě, začalo by se o to víc třeba v Africe. O Číně ani nemluvě. Není řešení. To by takové pacifistické hnutí muselo vzniknout všude. To by se muselo znovu oprášit heslo: vlastizrádci celého světa, spojte se. Což je nerealistické. Realističtější bude: vlastenci celého světa, ozbrojujme se! A až dojde k výbuchu, tak ti vlastenci, co budou dřepět ve velínech a ve VIP krytech, možná přežijou a my ostatní budem smeteni. Včetně vrtulníků, stíhaček a nových transportérů, které se taky mají nakoupit, rozuměj, za které se taky mají vyhodit peníze. Pozor, anakolut - vyšinutí z vazby: Protože, co když bude v Evropě dalších 75 let mír?

Za přípravný výbor strany jediného člena "Pax animi"*) Jaroslav Kovanda

*) Mír v hlavě (podle translatoru)