Babišovo Právo?

Zdroj archiv KN

Andrej Babiš je schopný člověk, a to i mediálně. Vypadá to, že mu jde na ruku většina českých mainstreamových médií. Nejen těch, která ovládá, ale například i takzvaný „nezávislý“ deník Právo.

Všiml jsem si už před nějakou dobou, kolik prostoru dává deník Právo, jediné „levicové“ médium, jakož i jediné v „českých rukách“, Andreji Babišovi. Ovšem vrcholem je článek na titulní straně (víkend sobota – neděle 13–14. dubna) s velkým titulkem Babiše by za premiéra bralo 40 % lidí. Doplňující titulek: Exkluzivní průzkum agentury Kantar TNSW pro Právo.

40 procent je hodně. Kdyby titulek zněl 60 % by AB nebralo, vyznívalo by to jinak. Ale těch 40 procent dělá AB slušnou reklamu. Je to manipulativní titulek, zvláště pokud je jako hlavní název textu na první straně a poté vzápětí jako jeden z titulků na webu Novinky.cz. Novinky jsou přitom naším nejčtenějším zpravodajským serverem vůbec (zhruba jeden a půl milionu registrovaných uživatelů denně dle údajů NetMonitor.cz). Ostatní weby jsou na tom s návštěvností o řád hůře.

Podíval jsem se na bližší charakteristiky toho exkluzivního průzkumu a cituju: Průzkum proběhl online ve dnech 10. až 12. května na reprezentativním vzorku 500 českých dospělých respondentů. Nemusím být velký odborník na statistiku, aby mi bylo jasné, že 500 lidí ze zhruba osmi a půl miliónů dospělých obyvatel rozprostřených po celé republice je opravdu málo. Ten průzkum je nedostatečným podkladem pro informaci, která je sdělována velkým titulkem na první straně. Je to opravdu diskutabilní údaj.

Ale dodává vážnosti postavení Babiše. A zde tkví podstata věci: Nejde o relevantní informaci, ale o manipulaci.

K tomu připočtěme například celostránkový text filosofa Václava Bělohradského v Právu o dva dny dříve, který měl název Smečka. Ten pojednává mnoha slovy o jednoduché věci: Ve smečce politiků se objevil „vetřelec“ (AB), kterého se ona smečka chce zbavit, místo aby pochopila, že přítomnost takového „vetřelce“ je obohacující. Tedy: Obhajoba AB v politice.  Nu, o vnitřní integritě Václava Bělohradského mám již delší dobu pochybnosti. Naposledy se pěkně projevil při volbách, kdy se ukázalo, že svoje angažmá vlastně nemyslí vážně. V Právu se ještě také objevuje Babišova předvolební inzerce  (A o čem sníte vy?), protože holt peníze jsou pro vydávání novin priorita. Takže výsledný dojem je jasný - probabišovský.

Suma sumárum: Babiš nejenže vlastní (byť dnes nepřímo) dva významné celostátní deníky, ale nějakým způsobem se prosazuje i v „nezávislém“ tisku s jiným majitelem.  Jinak si to nelze vysvětlit.