Čtrnáctideník Kulturní noviny

20. číslo pondělí 15. 5. 2017

Téma Média

Úvahy o komunikaci aneb rozbor jedné facebookové „bitvy“

Zdroj Wikipedia

Silné symboly či provokativní gesta vyvolávají reakce. Oprávněně, neboť se tu konsteluje nové společenské vědomí a nový hodnotový rámec. Autor se pokouší ze své osobní pozice reflektovat jednu vzrušenou diskusi, kterou způsobil svým nesouhlasným stanoviskem k instalaci růžového tanku před Červeným kostelem.

V Brně v rámci výstavy Kmeny 90 umístili pořadatelé výstavy před Červený kostel růžový tank (přetřený tank, který po desetiletí připomínal v Praze na Smíchově osvobození Prahy a svým způsobem i pro mnohé mimopražské občany této země osvobození vůbec ... více »

Společnost a politika Domov

Realita zázraků pro svobodomyslného křesťana

Foto Tomáš Koloc

Dokážeme postavit rovnocenně vedle sebe racionální přístup i přístup imaginativní?

V Bibli a v křesťanských dějinách najdeme spoustu svědectví o událostech, které by se podle naší zkušenosti nemohly stát. Slunce se zastavuje na obloze po dobu Jozuovy modlitby, nemocní jsou uzdravováni pouhým slovem a gestem, Ježíš chodí po vodní h ... více »

Komentář Média

Babišovo Právo?

Zdroj archiv KN

Andrej Babiš je schopný člověk, a to i mediálně. Vypadá to, že mu jde na ruku většina českých mainstreamových médií. Nejen těch, která ovládá, ale například i takzvaný „nezávislý“ deník Právo.

Všiml jsem si už před nějakou dobou, kolik prostoru dává deník Právo, jediné „levicové“ médium, jakož i jediné v „českých rukách“, Andreji Babišovi. Ovšem vrcholem je článek na titulní straně (víkend sobota – neděle 13–14. dubna) s velkým titulkem ... více »

Kultura a umění

Vesmír člověk těžko zastaví

Odehrává se děj románu na tomto sídlišti v autorově rodné Kranji? Bohužel by se mohl odehrát i kdekoliv jinde v Evropě.

Román slovinského spisovatele Boruta Goloba (narozen 1973 v Kranji) Raclette je tragikomickým monologem outsiderského intelektuála o kolaterálních škodách, partnerských vztazích, štěstí a spravedlnosti.

Próza Raclette přináší popis jednoho březnového dne a jednoho ztroskotaného vztahu očima anonymního obyvatele nejmenovaného slovinského maloměsta, cynického povaleče ve středních letech, který díky encyklopedickému, ale zcela bezcennému vzdělán ... více »

Poezie Kultura

Jack Kerouac: Dnes žádný telegram

Foto Tomáš Koloc

Studený příběh v deseti haiku Jacka Kerouaca.

Maličký vrabec na mém okapu se teď rozhlíží Ti tři jsou jako pes Štěkaj na Nebe Holka, kombík co já Asi vím? Úterý – kap ka deště Ze střechy Najít svou kočku  – Tichý dar V ranním mrazíku kočky Zvolna jdou Dnes žádný telegram  – Spadly jen Listy Ten ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Český provazochodec a jeho Zarathustrové

Bohuš Záhorský jako ´povážlivý dědeček´ ve filmovém zpracování románu z roku 1967

Úryvek z románu Vladislava Vančury Rozmarné léto, v němž autor vypráví slavný příběh Friedricha Nietzscheho po způsobu našich národních zvyklostí

Náměstí bylo téměř prázdné, ale ubohý kouzelník chodil po provaze sem a tam, metal kozelce, jezdil s trakařem, prohýbal se a zdvíhal nohy. "Hleďme," řekl Antonín, "nikdo netleská, nikdo nevykřikuje a bojím se, že nás nerozveselí ani sklenice ... více »

Fejeton Domov

Coming out v Úvalech

Foto Tomáš Koloc

Co se stalo po demonstraci na Václavském náměstí

Ještě toho dne se dva z nich vydali do vesnice jménem Úvaly, asi 10 kilometrů za Prahou. V neděli navečer už ale nic nejelo, a tak šli pěšky a cestou debatovali o všem, co se ve městě o Velikonocích stalo. A jak to tak probírali zprava zleva, najedn ... více »