Čtrnáctideník Kulturní noviny

23. číslo pondělí 5. 6. 2017

Téma Osobnosti

Dva Chaunové, jedna „generální linie“

Igor Chaun před jedním z obrazů svého otce v královéhradecké galerii 123. Foto Tomáš Koloc

Rozhovor s režisérem Igorem Chaunem o aktuálním projektu výstav a hudebních produkcí k nadcházejícímu 100. výročí narození a 40. výročí úmrtí jeho otce, hudebního skladatele a malíře Františka Chauna, a o jeho niterných souvislostech.

Už dvakrát v životě se mi stalo, že mě v době, kdy začínala nějaká zásadní etapa mého života, život spojil s tebou, který jsi také zrovna rozjížděl něco nového. Poprvé v roce 2007, když jsem se začal zajímat o věci mezi nebem a zemí, byl jsem prvním ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Rozprava rypadla s uhlím

Foto archiv KN

Klimatičtí aktivisté a aktivistky obsadili hnědouhelný důl. Chod strojů se zastavil, monotónní zvuk ustal. Rypadlo a uhlí mají konečně čas si nerušeně popovídat. - Environmentální osvěta formou sokratovského dialogu.

Rypadlo: (povzdechne si) To jsou ale záškodníci. Berou mi práci. Můj pán přijde o hodně peněz. Tohle se nesmí dít, kdybych přestalo rýpat, lidé si nezatopí a prosperita státu bude ta tam. Uhlí: Však je nech, jednají podle svého svědomí. Chtě ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Cigareta na útěku

Ivan Hoffman. Zdroj archiv KN

Druhý díl seriálu známého autora - písničkáře, novináře a komentátora -, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Bylo to až na gymnáziu, kdy už všichni dávno kouřili. Byl jsem zrovna na odchodu z domu kvůli něčemu zcela zásadnímu, na co si už nejspíše nikdy nevzpomenu. Došlo mi tenkrát, že něco musím ve svém životě změnit, a stát se kuřákem vypadalo jako do ... více »

Kultura a umění Kultura

Pořídil bych si to, kdyby to byl stůl?

Foto Tomáš Koloc

Úvaha nejen o stolařství a filmařství

Pojďme si říct malé podobenství o filmech a stolech. Odhlédneme-li od umělecké vize (kterou si beztak může dovolit jen ten, kdo dokonale zvládl formu filmu) jsou filmy řemeslná práce. Z tohoto pohledu je film totéž co stůl. Kupříkladu: Dnes tolik ro ... více »

Kultura a umění Domov

Být někde doma

Foto Mapio.net

Publikace o brněnské městské části Komíně přináší zamyšlení o vztahu lidí k místu, kde žijí, ať už v důsledku narození či volby.

Komín má obdobnou historii jako většina městských částí Brna: zemědělská vesnice, která v průběhu 20. století prošla proměnou v součást městské aglomerace, počet obyvatel se zde za těch sto let více než ztrojnásobil. Při pohledu na řady novostave ... více »

Poezie Kultura

Josef Suchý: Ohnivzdorný palouček

Foto Tomáš Koloc

Krátké výstižné poznání, vyznání a doznání moravského básníka.

Je ohnivzdorný palouček zeleně v nás –  perlení pramenu v místě vyňatém z ledového zákona –  pouzdro s klenotem na velmi složitě řezaný klíček zasvěcení. Tady zloděj marně  slídí, ťuká kolem  bílou hůlkou slepce. Tady vyvratitel kope proti ostnu zlo ... více »

Literární ukázka Věda

Počteníčko: Úvaha o cizojazyčných názvech lesních dřevin

Foto Tomáš Koloc

Část naší redakce si před časem dala mírně recesistické předsevzetí, že co do rodu Guthů-Jarkovských zveřejní alespoň jeden článek příslušníka každé z jeho pěti generací. Dnes nás čeká nikterak suché pojednání příslušníka druhé generace Gastona H. Gutha o jehličnanech v různých jazycích. Světlo světa spatřuje po 92 letech.

Názvy a jména stromů lesních a rostlin vůbec jsou málokdy určité a jednoznačné. Takové jsou jen vědecké názvy latinské, a ani ty ne vždy. Jména v živých jazycích se snadno mění, střídají, nebo jsou jen neurčitá, neodpovídajíce přesným pojmům vědecký ... více »

Fejeton Domov

Kozí počasí

Ilustrativní foto Jiří Plocek

Náš zlínský spolupracovník a přítel píše šéfredaktorovi Kulturních novin. Pokračování volné řady, tentokrát věnované smyslu básnictví v dnešní době a smyslu dalších věcí vůbec.

V neděli 21. května bylo v Brně, jak se říká mezi námi sprosťáky, výše popsané počasí. V Lužánkách. Šestadvacet ve stínu, slunce. Trávníky zaplněny. Podobně jako na obrazu od Seurata, kde se na ostrůvku Grande Jatte v Seině prochází ta slavná ... více »