Čtrnáctideník Kulturní noviny

10. číslo pondělí 6. 3. 2017

Téma Domov,Osobnosti

Kolega a přítel J. Janoty: "Chtěl splácet, ale oni ho chtěli zavřít – a nakonec zabili"

Ing. Jaroslav Janota (1969-2017)

Rozhovor s Pavlem Malouškem, kolegou a přítelem Ing. Jaroslava Janoty (+47), o němž jsme psali v minulém čísle KN. J. Janota se se stal obětí exekučního monstrprocesu, v němž za výstražný výstřel k odrazení domnělého lupiče (kterým byl ve skutečnosti exekutor) dostal dvanáct let nepodmíněně a na protest proti tomuto rozsudku spáchal před dvěma týdny sebevraždu.

Jak jste se znal s Jaroslavem Janotou? Byl jsem jeho kolega z práce a každý den ho vozil do Zlína do práce a z práce. Jsem taky z Napajedel, ale bydlím v jiné části města. Původně byl voják z povolání, později po odchodu z armády, kde byl na technic ... více »

Společnost a politika Politika

Jak se zbavit zelených aktivistů: Odstraněním nebo solidností?

Foto Tomáš Koloc

Když se budou dodržovat zákony, když budeme respektovat jednoduché a logické pravidlo, že svoboda lidského konání končí tam, kde ohrožuje stav životního prostředí, jež všichni sdílíme, nebude potřeba zelených aktivistů. Oni jsou zrcadlem politické a duchovní zralosti společnosti. Jejich „zneškodněním“ se neřeší podstata problému.

V sobotu 17. prosince 2016 se otevíral poslední úsek dálnice D8 z Prahy do Drážďan, který mj. po estakádě Prackovice prochází přes České středohoří. Stavba celé dálnice trvala více než třicet let a tento poslední úsek se měl původně otevírat v roce ... více »

Komentář Politika

Proč mají národní parky tolik nepřátel aneb Kam se poděje 70 milionů ročně

Foto Tomáš Koloc

Proč podstupujeme zápas o národní parky – a co nám vítězství v něm může dát i vzít.

Že mám radost z prosazené původní, vládní verze zákona o národních parcích, snad ani nemusím říkat. Téma ochrany přírody si ale zaslouží hlubší úvahu: 1. Oponenti udávají, že i člověk je příroda, a chráněny mají být tedy i jeho zájmy, nejen zájmy čo ... více »

Kultura a umění Kultura

Na dosah realitě

Černý horizon (2016, olej, plátno-90-x-90-cm). Zdroj www.galeriepn.cz

Výstava nových olejů Anny Neborové Nadosah v pražské Galerii Petr Novotný poskytuje kontemplativní divácký zážitek na hranici iluze a všednodenní reality. Ukazuje, jak může médium malby kreativně absorbovat podněty soudobých technologií.

  Jako by to nebyly olejové malby, ale obrovské akvarely. Nebo jako by to byly obrovské digitální tisky přepálených, přeexponovaných fotografií. Jako bychom na svět v místnosti či za oknem hleděli přes stěny skleněného výlisku. Jako bychom pozoroval ... více »

Poezie Kultura

Petr Kovář: Uprostřed nebarokního bordelu

Foto Tomáš Koloc

Poezie Petra Kováře.

x   Strávil jsem noc s mužem ženy, kterou miluji   Obydlená fara   Uprostřed nebarokního bordelu Panenka Marie poutá tou vertikalitou od horizontu odložených věcí Někde pod tím vším musí být deska stolu Nějaká pevná deska pod tím vším   vidět jen v ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě

Obrázek nebo fotografie#19306

Počátkem roku 1929 přijel polárník Jan „Eskymo“ Welzl do Brna a diktoval redaktorům Lidových novin Edvardu Valentovi a Bedřichu Golombkovi své paměti. Kniha Třicet let na zlatém severu se nerodila lehce, jak o tom svědčí následující vzpomínka zachycující náčelníkovu odzbrojující bezprostřednost.

  Redaktor mu kreslí mapy, hodinu si to vykládají; ale Welzl nechápe a nechápe. „Pane, to už mě učilo lidu!“ pochlubí se, „a žádné mě to nenaučil. Depak! Na mapě, to já se nevyznám. To máš marny. Ja, ja, ale néni už čas jit k vobědu? Poďme rač jest! ... více »

Fejeton Kultura

Světa běh a lidská duše

Foto Tomáš Koloc

Lidská duše není procesor pro zpracování informací. Základem lidské duše jsou prožitky, jež potřebují svůj čas.

Před časem jsem slyšel kouzelný příběh, snad indiánského původu, mám ale důvodné podezření, že se jedná spíše o současnou americkou „anekdotu“. Posuďte sami: Tři Indiáni ujíždějí rychlým autobusem napříč nehostinnou polopouští, a když jsou právě upr ... více »