Čtrnáctideník Kulturní noviny

28. číslo pondělí 10. 7. 2017

Téma Zahraničí,Vzdělávání

"Přímé poznání i hledání panenských prostorů pokládám za nezbytnou součást vzdělání" (1. část)

Foto Tomáš Koloc

Rozhovor s geografem a antropologem Jiřím Štyrským, který nedávno oslavil osm desetiletí svého života a který slavné jméno, jež nese, povýšil stejnou prostotou a renesanční pozorností k mnoha projevům tohoto světa, jako jeho příbuzný, malíř Jindřich Štyrský. O tom, jak přírodní vědy podporují vědy společenské, o nutnosti přímého poznání kořenů života tam, kde jsou ještě k vidění, a o tom, že chudoba a utrpení rodí šlechtictví ducha.

Když jsem se před osmnácti lety stal vaším studentem, na první pohled mě upoutávalo vaše příjmení a vaše nápadná shoda s malířem Jindřichem Štyrským: nerovnoběžné oční panenky. Jak je to s vaším příbuzenstvím? Příbuzenství tam je, ale spíš přes jeho ... více »

Kultura a umění Vzdělávání

Latina, lidskost a humanitní vědy

Foto Tomáš Koloc

Meditace nad publikací Wilfrieda Stroha Latina je mrtvá, ať žije latina

Kniha Wilfrieda Stroha Latina je mrtvá, ať žije latina , je mnohem víc než jen průvodcem po dějinách jazyka Ciceronova a Vergiliova a jeho oslavou. Vede čtenáře i k přemýšlení o lidskosti, vzdělanosti a o "smíření" přírodních a společenských, lé ... více »

Dokument Média

Podpora KN: Projekt Redakce – pojďme udělat další krok!

Obrázek nebo fotografie#19785

Po loňském úspěšném Projektu Redaktor bychom rádi stabilizovali základní redakční jádro Kulturních novin. Počet našich čtenářů roste a rádi bychom udrželi a zlepšovali kvalitu jediného družstevního a občanského kulturně-politického média v republice.

Kulturní noviny si během minulých let vytvořily čtenářskou komunitu, která je tvořena jádrem pravidelných návštěvníků a příležitostnými čtenáři (podle témat, která je momentálně zaujmou). V únoru tohoto roku jsme dosáhli zatím historického maxima, k ... více »

Společnost a politika

Obživlosti: Život v komedii

Ivan Hoffman_zdroj archiv KN

Další pokračování drobných úvah známého autora o tom, co bylo a co se neztrácí, jen pod jiným zorným úhlem nabývá nových podob. Tentokrát o věčném tématu: Vztahu mezi generacemi.

Vděčným námětem filmových komedií je neschopnost starých pohybovat se ve světě mladých (třeba Why Him, 2016). Protože se dnes společnost mění mnohem rychleji než kdy v minulosti a definitivně platí, že umíráme v jiné epoše, než do které jsme se n ... více »

Společnost a politika

Myšlenky pro budoucnost: 4. Část - Dva typy kulturní uspořádanosti

Obrázek nebo fotografie#20196

Dosud rozšířené pojetí kultury jako kultivace člověka, přírody i společnosti, či jako kultury pouze duchovní, se v konfrontaci s faktem globální ekologické krize stává překážkou postižení její podstaty. Potřebujeme znovu uchopit fenomén kultury. Další část volného cyklu úvah na toto téma, který je pokusem o redefinování.

Kultura je umělým systémem s vlastní vnitřní informací - duchovní kulturou. Vzniká v procesu člověkem zapálené kulturní evoluce. Máme-li kulturu jako výsledek její evoluce správně pochopit, musíme rozlišovat dva rozdílné typy umělé kulturní uspoř ... více »

Poezie

Stavrogin se poroučí

János Pilinszky

Básně maďarského autora Jánose Pilinszkyho.

Nudím se tu. Podejte mi můj plášť. Dřív, nežli cokoli tu uděláte, myslete na zahradu růží, či spíš na jeden jediný růžový keř, jedinou jednu růži, pánové." V chladné ose vlastního pláče chlapec stojí. Ještě lze otevřít ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Problém malého národa

Etnická mapa Evropy v roce 1897. Zdroj Pallas Nagy Lexikon

Úvaha Tomáše Garrigue Masaryka z roku 1905, která má co říci i v dnešní době.

Já nevěřím na svatost národa, kde mohou být jednotlivci lumpy. Otázka cti národa je otázka cti každého jednotlivce. Ne kupčit s vlastenectvím a vlastenectví prodávat. Neschovávat se za národ, nýbrž mít odhodlanost sám se znát ke všemu. Tolstoj uv ... více »

Fejeton Domov

(P)o Kájovi

Foto Tomáš Koloc

Pokračování smutnoveselého deníku, jehož první část jsme v KN publikovali před čtyřmi měsíci.

24. března Tak, a je to, Kájo. Všichni tam byli. Všichni, kterýs měl rád a oni Tebe. Někdo mi říkal, žes měl hezkej pohřeb, ale jak se Ti může pohřeb líbit? Poslední litr slivovice je skoro vypitej, vzduchovky zejtra přeleštím, auto projedu, na mope ... více »