Čtrnáctideník Kulturní noviny

41. číslo pondělí 9. 10. 2017

Téma Zahraničí

Reflexe čtenáře KN ze Španělska: Po minulém zásahu typu krvavé neděle v Katalánsku se v Madridu vytvořila strana, která změnila náš politický systém

Obrázek nebo fotografie#20732

Rozhovor s Petrem Kadlecem, který žije a pracuje v pueblu Salobreña mezi Malagou a Granadou

Rozhovor s Petrem Kadlecem, který žije a pracuje v pueblu Salobreña mezi Malagou a Granadou Žiješ 12 let ve španělské Andalusii. Španělsko se dělí na 17 autonomních společenství, které mají všechny úplně stejné regionální pravomoci, ať už jsou to re ... více »

Dokument Vzdělávání,Média

Ceny Ekopublika poprvé uděleny!

Helena Továrková z Nadace Veronica předává cenu Ekopublika Kláře Kubíčkové

V důstojném prostředí naplněné auly v budově rektorátu VUT Brno se 5. října 2017 odehrálo v rámci konference Pět oken do ekovýchovy vyhlášení vítězů prvního ročníku Ekopubliky – Ceny za environmentální publicistiku. Hlavní cenu získala Klára Kubíčková. Přinášíme tiskovou zprávu Domu ekologické výchovy Lipka – pořadatele vyhlášení a jednoho z iniciátorů Ekopubliky.

Z celkem 16 textů, jež prošly podmínkami nominace, vybrala odborná porota pět článků, které si zaslouží ocenění, a jeden vítězný. Článkem roku 2016 se stal text Kláry Kubíčkové Uhranutí Šumavou , který vyšel v Magazínu Víkend DNES ( video  – rozhov ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika

Obživlosti: Zloději a podvodníci

Ivan Hoffmann. Foto archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Neměl jsem zatím v životě moc štěstí (anebo smůlu) na zloděje a podvodníky. Z dětství si nepamatuji žádné. Prvního zloděje jsem potkal až na vojně. Šlo o do té doby v kolektivu oblíbeného kuchaře, který týden před odchodem do civilu zcizil kamarádov ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Děkujeme, ryzlinku, frankovko – a Vladimíre Renčíne

Foto autor

Za naším královéhradeckým spoluobčanem V. R. (+75)

Za naším královéhradeckým spoluobčanem V. R. (+75) „Vypadáš v tom jako duch Ruprecht,“ řekl jsem včera svému kamarádovi, který u mě po dlouhé době přespával. Kdysi jsem s ním bydlel, a jeho noční košili jsem už tři roky neviděl. Vzápětí jsem si vzpo ... více »

Kultura a umění Kultura

Všichni dobří rekreanti

Obrázek nebo fotografie#20763

Kniha Michala Přibáně, nazvaná Všechno je jenom dvakrát, spojuje originálním způsobem osobní bilancování s úvahami nad smyslem českých dějin.

Ta specifická odrůda totalitního režimu, kterou se u nás podařilo po likvidaci Pražského jara vypěstovat, se nevyznačovala krvavými dramaty vhodnými do akčního žánru. Společnost byla řízena složitým systémem tabu a rituálů, který fungoval přesně tak ... více »

Poezie Kultura

Výkřik do Říma z mrakodrapu Chrysler Building

Foto Tomáš Koloc

Jedna z dnes nejaktuálnějších básní největšího andaluského básníka Federica Garcíy Lorky o tom, že „od mince se spálí polibek zázraku“.

Jablka lehce poraněná kordíky z nejlepšího stříbra, oblaka rozedraná rukou z korálu jež na hřbetě si nese mandli ohně, otrušíkové ryby v roli žraloků, žraloci v roli kapek nářku k oslepení davu, růže, jež raní, bodliny zapuštěné do kanálků krve, zne ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Ne, na veletrh nejdu

Obrázek nebo fotografie#20760

K radovánkám, které nabízí měsíc říjen, patří také světoznámý knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem. Užívají si na něm všichni – kromě samotných spisovatelů, jak popisuje z vlastní zkušenosti Ephraim Kishon.

Z frankfurtského knižního veletrhu se v průběhu let vyvinul jeden z nejimpozantnějších podniků celého kulturního světa. Nabízí tisícům nakladatelů, manažerů, agentů a dalším a dalším nositelům kultury příležitost uzavírat mezi sebou obchody, pořádá ... více »

Fejeton Domov

Patron

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o modlitbě k národním patronům 

Žijeme v době, kdy v Evropě a okolí probíhají referenda o tom, zda se národy, žijící na určitých územích, smějí osamostatnit a oddělit se tak od zemí větších národů, v jejichž státech doposud žily. Všechny čtyři země, v nichž se volilo, začínají na ... více »