Čtrnáctideník Kulturní noviny

24. číslo pondělí 12. 6. 2017

Téma Politika

Zapomenutá vzpoura proti fašizaci Slovenska

Dobrovolníci z Ružomberka, uprostřed Ondrej Voskár, vedoucí osobnost občanského odboje. Zdroj www.ruzomberskavzbura.wz.cz

V rámci slavnostního shromáždění ke 133. výročí narození prezidenta Edvarda Beneše a k 72. výročí vítězství nad nacismem v Brně zazněla 28. května z úst slovenské historičky Maríny Zavacké připomínka dramatických dějů v době krátce po vyhlášení samostatného Slovenského štátu. V Ružomberku se v roce 1939 veřejně postavili vojáci s civilisty proti fašizujícímu vývoji na Slovensku. - Přinášíme mírně upravenou verzi projevu.

Keď som uvažovala o téme príhovoru, dohodli sme sa s organizátormi nevzťahovať ho priamo k osobe Edvarda Beneša, ktorému sa budú venovať aj ďalší hostia, ale využiť túto príležitosť na pripomenutie menej známych ľudí a udalostí, súvisiacich s jeh ... více »

Společnost a politika Domov,Kultura

Komiks o Čechovi, který zabránil válce

Foto Tomáš Koloc

Na okraj publikace Rozvědčík

  Kdykoli komukoli ze svých známých řeknu, že se chystám k panu Polreichovi, všichni mají za to, že mám něco s jakýmsi králem českých kuchyní, kterého zase neznám já. Pro člověka, který už víc než desetiletí nesleduje televizi, je nezměrně zajímavěj ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Prázdné ruce

Ivan Hoffman_zdroj archiv KN

Třetí díl seriálu známého autora - písničkáře, novináře a komentátora -, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Dnešní téma: Jak si Bůh nacházel a nachází člověka.

U hledání Boha nejde o to, zda je či není. Jde o to, zda se nechá vidět. Než jsem zjistil, že je to Bůh, kdo si najde člověka, přišlo mi logické hledat ho mezi lidmi, kteří vypadali, že ho našli. A protože věřící mají slabost pro hledající, měl ... více »

Poezie

Červnové noci

Vincent van Gogh: Hvězdná noc nad Rhônou. olej na plátně, 1888

Báseň slavného prozaika v překladu Jaroslava Vrchlického

Za léta, když prch den, pláň celá kryta kvítím dech vůně opojné rozlévá hojně v dáli, ač zavřený mám zrak, ruch každý přece cítím, snem dřímu na polo, jejž lehký závoj halí. Jsou hvězdy čistější, stín sladší k nám se chýlí, v dóm věčný poloden se ne ... více »

Literární ukázka Domov

Počteníčko: Školní zprávy

Třebíčské gymnázium, autor fotografie neznámý

Červen není jen měsíc jahod, třešní a moruší, časného svítání, kvetoucích travin nebo otevřených plováren a zahradních restaurací. Pro pedagogy, školáky i jejich rodiče je to také doba, kdy se uzavírá ročníková klasifikace. Zajímavým historickým dokumentem (a snad i jistou útěchou pro ty méně úspěšné) může být srovnání známek dvou oktavánů třebíčského gymnázia ve školním roce 1897/98, z nichž jeden se stal autorem Zapomenutého světla a Šlépějí a druhý historicky prvním předsedou komunistické strany (a také jedním ze zakladatelů Strany mírného pokroku v mezích zákona).

                                                         Jakub Deml                           Bohumír Šmeral                                              V pololetí       Na konci              V pololetí        Na konci Náboženství                   ... více »

Fejeton

Tradice rodu

Foto Tomáš Koloc

K sedmému výročí úmrtí Ladislava Smoljaka

Po sedmi letech od tátova skonu bych ho chtěl připomenout jako bojovníka za spravedlnost. Moje snad nejstarší vzpomínka na něj se odehrává u lyžařského vleku, kde stojíme celá rodina, já malinké lyžičky na nohách, a táta? Táta nikde. Čtyřleté dítě s ... více »