Čtrnáctideník Kulturní noviny

2. číslo pondělí 9. 1. 2017

Téma Domov,Politika

My tkáme pro neviditelnou budoucnost

Foto Tomáš Koloc

Počátkem ledna 1977 spatřilo světlo světa Prohlášení Charty 77. Mezi členy našeho vydavatelského družstva bylo od počátku několik signatářů této iniciativy. Někteří nás již bohužel opustili (Jaroslav Šabata, Jan Šimsa), ale díky vstřícnosti naší členky a pamětnice, spisovatelky Evy Kantůrkové, si můžeme připomenout čtyřicáté výročí očima přímé účastnice. V jejím osobním příběhu se zrcadlí obecnější rysy a dopad dějinného společensko-politického fenoménu, jenž se rozvinul v dalších desetiletích a jenž rezonuje ve společenském vědomí dodnes. Otázky kladl Jiří Plocek.

V jaké osobní situaci vás zastihl vznik Charty 77? Od roku 1969 jsem patřila mezi zakázané autory, náklad tří mých vydaných knih skončil ve stoupě, film Smuteční slavnost natočený podle mého románu a scénáře byl uložen do trezoru. Zpočátku jsem publ ... více »

Dokument Domov,Dokumenty

Proč jsem se rozhodl si předplatit Kulturní noviny

Foto Tomáš Koloc

Z listu, který došel do naší redakční pošty.

Vážené Kulturní noviny, rozhodl jsem se podpořit Váš elektronický list pravidelnou částkou 250 korun českých měsíčně. Tímto Vám posílám avízo o platbě, jak žádáte, a dovolte mi připojit k tomu několik poznámek. Kulturní noviny znám. Jsou pro mne jed ... více »

Společnost a politika Politika

Chartista Jaroslav Bašta: Protestujme proti názorové nenávisti a nové cenzuře!

Obrázek nebo fotografie#18909

Stručná reflexe dvou zdánlivě nesouvisejících událostí minulého týdne.

V minulém týdnu, prvním týdnu roku 2017, proběhly v naší zemi dvě zdánlivě nesouvisející akce, které spolu však vnitřně úzce souvisejí: Ministerstvo vnitra zřídilo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (jehož projektu jsme se v KN věnovali už ... více »

Dokument Politika

Dopis příteli: Rozdělená společnost?

Foto Tomáš Koloc

Náš zlínský spolupracovník a přítel píše šéfredaktorovi Kulturních novin. Pokračování volné řady, tentokrát poprvé v roce 2017.

psáno před Vánocemi 2016 Milý Jiří, tuhle jsem v naší ČT poslouchal komentátora Davida Borka, kterak si stěžuje svému hostu, že se mu téma „rozdělená společnost“ už sice zajídá, ale co tomu říkáte, když už vás tady mám… V tom ňúsrúmu , má toho pln ... více »

Poezie Dokumenty

Noc na Horácku

Foto Tomáš Koloc

Zimní báseň Ladislava Dvořáka ze sbírky Kainův útěk (1958).

  Hluboká smutná a mlčenlivá víc mrtvá nežli živá je noc na Horácku To bývá v zimě Hvězdy jsou vysoko výše než jindy Hvězdy jsou daleko daleko Bůh V dědinách smutno Ve sněhu zapomněl někdo stopy a zde lidé nejsou zapomnětliví Sněží vítr vlá a ukryje ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Rozhovor o poezii

Foto Tomáš Koloc

Článek z Magazínu Mladé fronty pro rok 1962: dnes je opravdu stěží představitelné, že by se toto periodikum zabývalo podobnými záležitostmi. Text je podepsán značkou KareŠ ( = Karel Šiktanc).

Byli jsme sami dva v kupé. Bylo mu asi šestnáct let, četl Stadion a z okna se díval mrzutě, trpně, jako by tu jezdil každý den. Začali jsme rozhovor. Vlastně já. Tichý rozhovor, nikdo by nezaslechl ani slovo, ale já se do toho zabral se vší vážností ... více »

Fejeton Domov

Mateřství

Foto Tomáš Koloc

Dvě variace na jednu myšlenku.

Dnes jsem byl poprvé na službě u svého nového nevidomého klienta s roztroušenou sklerózou v terminálním stádiu. Byla to pro mě živá voda. Při té příležitosti jsem si uvědomil jednu výhodu a zároveň jednu nevýhodu, kterou našim klientům skýtá dnešní ... více »