Čtrnáctideník Kulturní noviny

47. číslo pondělí 20. 11. 2017

Téma Domov,Politika,Ekonomika

Učebnice exekuce

Obrázek nebo fotografie#21145

Současná učebnice společenských věd pro střední školy v kontroverzních souvislostech.

 Současná učebnice společenských věd pro střední školy v kontroverzních souvislostech. Díky svému kamarádovi, který mě včlenil do svého školského projektu (spočívá v tom, že mi jednou za tři týdny poskytne jednu ze svých hodin občanské výchovy ve dr ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Za Karlem Hudcem – vědcem, sportovcem, ochráncem přírody, dramatikem…

Karel Hudec na oslavě svých narozenin v roce 2012 - foto Ivo Dostál

Dne 10. listopadu zemřel ve věku téměř devadesáti let Karel Hudec, zoolog a ekolog se specializací na ekologickou ornitologii. Přinášíme ohlédnutí za touto významnou a všestranně založenou osobností.

Jedním ze specifik Brna – alespoň se domnívám – je, že zde více než v jiných velkých městech drží pohromadě vědci a kumštýři. Nejenže se tu druží ti strozí s rozevlátými a dokážou táhnout za jeden provaz, ale občas se tyto dva zdánlivě odlišné posto ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Obživlosti: Poražení

Obrázek nebo fotografie#21133

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Dnešní téma: O následcích voleb.

Z každých voleb vzejde kromě vítězů také další garnitura poražených, kteří veřejně trpí. Jak poražených na pokračování stále přibývá, sílí i atmosféra poraženectví, ve které si vítězů nikdo nevšímá. Ten obraz demokracie postupující od porážky k porá ... více »

Kultura a umění Zahraničí,Kultura

Mistr Tanizaki: Čtyři majstrštyky (1. část)

Mistr Tanizaki. Foto archiv autora

Můj drahý japonský přítel Ken Curuta říkával: „O Tanizakim nebudu nic psát, moje kritika by ho jen pošpinila.“ Já jsem napsal doslov ke dvěma novelám, které tak brilantně přeložil Tomáš Jurkovič. Pokus o životopis Šunkin a Kořen srdečný z Jošina ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Písně, co nás učil listopad – a Wabi

Autor kresby: Jaroslav Svoboda

Dva členové redakce KN se každý zvlášť (jeden osobní vzpomínkou, druhý publikací svého dosud neuveřejněného rozhovoru s písničkářem) loučí se svým dávným souputníkem, Wabim Daňkem (1947 – 2007)

Dva členové redakce KN se každý zvlášť (jeden osobní vzpomínkou, druhý publikací svého dosud neuveřejněného rozhovoru s písničkářem) loučí se svým dávným souputníkem, Wabim Daňkem (1947 – 2007) Když před týdnem vycházely minulé Kulturní noviny, jeji ... více »

Kultura a umění Kultura

Minimalismus aneb Chvála obrazotvornosti

Obrázek nebo fotografie#21137

Výstava Jany Bernartové „Červená jako Ferrari“ v Galerii Strom Art v Brně na přelomu října a listopadu 2017 vyvolávala v návštěvnících zvláštní rozpoložení. Recenze, která se zpočátku tváří jako fejeton, přináší ohlédnutí za výstavou konceptuální umělkyně, mediální badatelky i vysokoškolské pedagožky.

Vstupem do galerie se návštěvník najednou ocitnul v pozoruhodné, poněkud výjimečné barevné atmosféře. Umělkyně Jana Bernartová se tentokráte zaměřila na podoby červené. Jako znalkyně pracuje J. Bernartová s digitálními kódy barev, pod kterými jsou t ... více »

Poezie Kultura

Stará píseň

Foto Tomáš Koloc

Sedm veršů Jiřího Vintery o zákonu starém jako svět.

  Zpívají pořád dokola: „Nikoho nezajímám.“ „Nikoho nezajímáš.“ „Nikoho nezajímá.“ Jen ty narušuješ tuhle starou píseň. Výsměšně. Básníku…   Jiří Vintera. Narozen 1983 v Hradci Králové. Vystudoval Vysoké učení technické v Brně, obor Automatizační a ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Funus za všechny drobné

Obrázek nebo fotografie#21135

Že již naši předkové vynikali ve schopnosti udělat z jakékoli oficiální ceremonie frašku, dokazuje vyprávění Miloslava Švandrlíka o události, k níž došlo v Praze na podzim roku 1576.

  Pohřeb je záležitost smutná a důstojná. Zemře-li císař, měla by být ještě smutnější a důstojnější. Jenomže funus Maxmiliána II. v Praze se jaksi nepovedl. Už počasí bylo mizerné, a aby průvod vůbec mohl dorazit k Svatému Vítu, museli organizátoři ... více »

Fejeton Kultura

O stání, postavení a vystupování

Foto Tomáš Koloc

Variace na sloveso „stát“

„Zastavte svět, chci vystoupit,“ četl jsem na zdi kdesi v Curychu. Bylo mi dvacet let a poprvé jsem zblízka zkoumal svět za železnou oponou. Nepřekvapilo mě, že velké červené nápisy a neony Coca-Coly se vlastně podobají rudým budovatelským heslům v ... více »