Čtrnáctideník Kulturní noviny

9. číslo pondělí 27. 2. 2017

Téma Média

Veřejnoprávní rozhlas nikoho nezajímá. Proč? Otázek je dost

Obrázek nebo fotografie#19284

Více než dvoumiliardový rozpočet, většinou z peněz koncesionářů. Smysluplné poslání instituce dané zákonem. Je však adekvátně naplňováno? Český rozhlas – tato tradiční mediální instituce – vzbuzuje řadu otázek.

V České republice máme takzvaný duální mediální systém. Tvoří jej z jedné strany veřejnoprávní média – Český rozhlas (ČRo) a Česká televize (ČT), jež jsou zřízené zákonem jako nezávislé instituce financované především z koncesionářských poplatků a p ... více »

Komentář Domov

Dejme smrti Jaroslava Janoty zpětný smysl – vymozme zrušení zlodějských exekucí

Foto Tomáš Koloc

Komentář psaný v majestátu smrti.

„Když vám vezmou právo rozhodovat o svém životě, potom už vám toho mnoho nezbývá. Ani naděje. Zbývá vám jen to poslední právo a poslední svoboda. Svoboda rozhodnout o své vlastní smrti. A tuto poslední svobodu už si nesmíte nechat nikým vzít. Je tře ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Miloš Forman – osud viděný zblízka (2. část – jeho české filmy)

Miloš Forman a jeho Zlatý leopard, kterého získal na MFF v Locarnu za svůj filmový debut Černý Petr (1963). Foto je chráněno copyrightem knihy BARRANDOV - NEZAPOMENUTELNÍ: MILOŠ FORMAN, kterou vydalo Ottovo nakladatelství a do níž autor článku přispěl svým snímkem.

V sobotu 18. února oslavil své 85. narozeniny Miloš Forman, jeden z tvůrců tří zásadních fenoménů československé kultury padesátých a šedesátých let (Laterny magiky, Divadla Semafor a československé nové filmové vlny), který po svém odchodu roku 1968 kromě americké filmové kultury výrazně ovlivnil i poměry československých umělců v exilu i doma (a to nejen tím, že řadu z nich přizval, aby se stali spolutvůrci jeho amerických filmů, které měly globální publicitu a byly oceňovány Oscary). Autorovi tohoto životopisného eseje byl kromě toho, že film je jeho oborem, osud Miloše Formana přiblížen tím, že se třikrát protnul s osudem jeho rodu i jeho osobně.

Miloš Forman původně film dělat nechtěl – jeho láskou bylo divadlo. Před maturitou dal dohromady skupinu studentů, s nimiž nacvičil hru Voskovce a Wericha Balada z hadrů , v níž zároveň ztvárnil roli pařížského radního. Talentové zkoušky oboru diva ... více »

Poezie Osobnosti

Ondřej Macl: K čemu jsou variace na světě

Foto Tomáš Koloc

Básník, esejista a autorský divadelník, který je přispěvatelem Kulturních novin, tentokrát přispěl se svou troškou do mlýna diskuze o jedné dnes už slavné básni.

„K čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky, aby se pěkně usmály na toho, kdo je malinký. Aby nás měl kdo pohladit a povědět nám pohádku. Proto jsou tady maminky, aby náš svět byl v pořádku.“   K čemu je Médea na světě? Aby z ní byl ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Ve vlaku

Foto Tomáš Koloc

Povídka moravské literátky, malířky a fotografky Martiny Schneiderové o tom, co je zdravé.

Muž, díky kterému se na muže usmívám, byl můj dědeček. Je to už víc než rok, co jsem svého dědu viděla ležet v rakvi. Mezi dědečkem a pozůstalými byla silná skleněná přepážka, zřejmě z hygienických důvodů. Ale už jste někdy vyjadřovali lásku hygieni ... více »

Fejeton Domov

Den

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o jednom dni pečovatele.

Vcházím do rodinného domku v tiché ulici na okraji našeho města. Je půl osmé, můj pravidelný čas – a jako vždy je otevřeno. Zevnitř se ale ozývá dětský brekot. Je to Jan nejmladší (3), vnuk mého klienta Jana staršího (68). Ten – jak zjistím, když pr ... více »