Čtrnáctideník Kulturní noviny

35. číslo pondělí 28. 8. 2017

Téma Zahraničí

Za Basilejí leží země elfů i hobitů (1. část)

Foto Tomáš Koloc

Reportáž ze zaslíbené země alternativní pedagogiky, medicíny a farmacie na švýcarském severu

Mekka antroposofického hnutí (které většina běžných smrtelníků zná spíš pod názvem waldorfské hnutí) šestitisícové dvojměstí Dornach-Arlesheim, se nachází ne dále než deset kilometrů od severošvýcarské Basileje, města, ležícího přímo na trojhraničí ... více »

Společnost a politika

Ekopublika jde do finiše

Obrázek nebo fotografie#20442

Cena za environmentální publicistiku Ekopublika bude vyhlášena a předána 5. října v Brně v rámci konference Pět oken do ekovýchovy, která navazuje na festival Ekofilm. Odborná porota vybere z nominované sady textů jeden článek publikovaný během roku 2016. Nominace obsahují pestrou paletu zajímavých a společensky důležitých témat.

Pro začátek si zopakujme, že 1. ročník Ceny za environmentální publicistiku Ekopublika vyhlásily Kulturní noviny a Nadace Veronica ve spolupráci s Katedrou environmentálních studií FSS MU a Lipkou – školským zařízením pro environmentální vzděláván ... více »

Společnost a politika

Obživlosti: Křehká socha

Obrázek nebo fotografie#20438

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je, ale možná trochu jinak. Dnešní téma:

Prohlédl jsem si na internetu video z Ameriky, na kterém dav likviduje v parku "jižanskou" sochu. Zavalitá aktivistka nejprve namáhavě vyleze po žebříku na podstavec a po nějaké chvíli se jí podaří navléct soše na krk smyčku lana. Toho se pak dol ... více »

Společnost a politika

Volební zákon vyžaduje, abych jako kandidát sdílel na sociální síti nesmysl. Budu-li zvolen, chci zákon změnit.

Foto Tomáš Koloc

Kdykoli je legalismus směšný, může za to zákon

V nadcházejících volbách do PSP ČR kandiduji za Stranu zelených, a tohle mi napsali ze stranického sekretariátu: "Milí kandidáti, milé kandidátky, podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí je profil kandidáta na ... více »

Poezie Kultura

Požehnej děvčatům a požehnej i nám

Repro Inside African Art

Milostná poezie afrických autorů.

Flavien Ranaivo Je to snad holubice, jež slétá po kamenité stezce, spěchajíc víc a více, jak vrtošivé kamení, po strmém svahu dolů k prameni? Dívka, jdoucí pro vodu. Jen stěží drží rovnováhu, nešikovná, roztržit ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: K pramenům existence člověka

Chlapec od jezera Turkana. Foto Wikimedia Commons

Český přírodovědec Jan Baltus podnikl v osmdesátých letech cestu po národních parcích v Keni. Viděl na vlastní oči narůstající devastaci přírodních zdrojů, ale také mohl čerpat naději z osobního setkání s Richardem Leakeym.

Kmen Gabbra tvoří početnou skupinu žijící na východním břehu jezera Turkana. Jsou to hrdí lidé, avšak zcela závislí na svých velbloudech. Na 16 000 příslušníků kmene připadá asi 36 000 kusů těchto zvířat a v oblastech, kde jsou pastviny, ještě de ... více »

Fejeton

Srpnová vzpomínka na kamaráda

Foto Tomáš Koloc

Když přijeli sovětští okupanti, odmítl jejich tanky pustit do kasáren. Bylo mu něco přes dvacet, byl vojákem z povolání v poddůstojnické hodnosti a zrovna měl službu dozorčího útvaru…

Když přijeli sovětští okupanti, odmítl jejich tanky pustit do kasáren. Bylo mu něco přes dvacet, byl vojákem z povolání v poddůstojnické hodnosti a zrovna měl službu dozorčího útvaru. Druhý den mu všichni poklepávali na rameno, jak statečně se zacho ... více »