Čtrnáctideník Kulturní noviny

27. číslo pondělí 3. 7. 2017

Téma Kultura

Letní tipy

Boskovice 2017. Zdroj Festival Boskovice

V průběhu letošního července je možno vyrazit na dva unikátní festivaly do míst, která sama o sobě stojí za návštěvu. Sdružení Unijazz ve spolupráci pořádá od 6. do 9. července už po pětadvacáté pestrý festival alternativní kultury - letos Boskovice 2017 - a Městské kulturní středisko v Náměšti nad Oslavou 32. ročník Folkových prázdnin. K informacím o těchto akcích přidáváme pár dalších tipů.

Boskovice, půvabné městečko s historickým jádrem, zámkem a hradem, bylo nešťastným rozhodnutím o zrušení boskovického okresu odsunuto před mnoha lety na periférii zájmu. Naštěstí se díky iniciativě vlastních občanů a dalších organizací podařilo u ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Politika v reálu: Jak přijít k 5 milionům aneb občane, zajímej se!

Politika v reálu: Monika Krobová Hášová a Karel Březina. Zdroj Pirátské noviny

Pražský zastupitel za Piráty Jakub Michálek je důsledným kritikem zákulisních praktik a netransparentnosti magistrátní politiky. Spolu se svými pirátskými kolegy pravidelně posílá do redakční pošty médií popis svých konkrétních politických kroků a kauz, které sledují. Bohužel asi ne úplně s patřičnou odezvou. My si těchto aktivit vážíme a vybrali jsme z pirátské korespondence jednu linii, která se zabývá podivným chováním firem s vlastnickou účastí města Prahy a jednou konkrétní politickou korupcí, která nevypovídá nic dobrého o pražské ČSSD.

Pražský zastupitel za Piráty Jakub Michálek je důsledným kritikem zákulisních praktik a netransparentnosti magistrátní politiky. Spolu se svými pirátskými kolegy pravidelně posílá do redakční pošty médií popis svých konkrétních politických kroků a k ... více »

Dokument

Podpora KN: Projekt Redakce - pojďme udělat další krok

Po loňském úspěšném Projektu Redaktor bychom rádi stabilizovali základní redakční jádro Kulturních novin. Počet našich čtenářů roste a rádi bychom udrželi a zlepšovali kvalitu jediného družstevního a občanského kulturně-politického média v republice.

Kulturní noviny si během minulých let vytvořily čtenářskou komunitu, která je tvořena jádrem pravidelných návštěvníků a příležitostnými čtenáři (podle témat, která je momentálně zaujmou). V únoru tohoto roku jsme dosáhli zatím historického maxima, k ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Potíž s nepřítelem

Ivan Hoffman_zdroj archiv KN

Třetí díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Nevím, zda se počítá moje vojenská přísaha, když jsem pouze otevíral ústa a "Tak přísahám!" nevyslovil nahlas. Byla to nicméně tehdy v roce 1972 přísaha Československé socialistické republice, že budu věrný pracujícímu lidu vedenému Komunistickou ... více »

Dokument

Naše bilance k pololetí a mimořádná situace - podpora kolegy

Kulturní noviny jsou nezávislé médium, podporované svými čtenáři a členy  družstva,  a pracují v minimalistickém ekonomickém  režimu  s  velkým podílem osobního vkladu redaktorů a autorů. Tuto křehkou rovnováhu narušují mimořádné situace, které ohrožují existenci jednotlivých spolupracovníků. Proto prosíme o výjimečnou podporu.

Od začátku roku jsme na příspěvcích od čtenářů a nových členských vkladech vybrali 68 tisíc korun. DĚKUJEME mnohokrát všem vám, kdo jste přispěli!  Bylo vás kolem sta. Děkujeme také těm z vás, kteří nás začali podporovat formou trvalého příkazu, aby ... více »

Poezie

Poezie: Bořek Mezník

Hans Baluschek: Dělnická čtvrť, olej na plátně, 1920. Repro Milwaukee Art Museum

Z první sbírky brněnského básníka, jehož poezie zrcadlí jeho (nejen) anarchistický přístup ke světu.

Když jsem byl malej harant, schovávali jsme se s našima po nocích na záchodě. Tam totiž nebyly vokna. Kurdové s Arabama se tam už tenkrát mleli, jako ostatně po staletí před tim. Ráno jsme s děckama obdivovali díry po kulkách na ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Nahoru po schodišti dolů

Sandy Dennisová v roli uštvané učitelky. Foto Thmoviedb

Román Bel Kaufmanové je sarkastickým pohledem za fasádu amerického školství padesátých let. Začínající učitelka Sylvie Barrettová přichází z univerzity nabitá poznatky o moderních pedagogických metodách a naráží na realitu, v níž je většina studentů prakticky pologramotných, nejmocnější osobou ve škole je hospodářský správce a nejdůležitější povinností učitelů je hlídat na chodbách, zda někdo nechodí po schodišti zakázaným směrem. Nezbývá jí než si alespoň občas postesknout v dopise kamarádce, která zvolila dráhu ženy v domácnosti.

Milá Elleno, začala jsem Ti dnes ráno psát dopis, ale byla jsem vyrušena a teď ho nemohu v té záplavě papírů, ve které se topím, najít. Snad je to dobře; je stejně úplně vyloučeno, aby se mi podařilo vylíčit Ti tuhle školu: svou třídu, sl ... více »

Fejeton Domov

Ze života lidu královopolského

Královo Pole, Semilasso. Repro archiv KN.

Co se člověk může dozvědět, než vypije jednu sklenku vína.

Malá vinotéka v Kéniku. Je pozdní odpoledne. Zšeřelý prostor tři krát tři metry. Bar se sudovým vínem, regály s flaškami, skoro uprostřed stojí velký sud – stůl. Kolem něj postává pět starších štamgastů. Nejhlasitější z nich je vysoký a holohlavý, o ... více »