Čtrnáctideník Kulturní noviny

39. číslo pondělí 25. 9. 2017

Téma Osobnosti

Musíš jít přes sedm mostů. Život Jana Třísky

Jan Tříska. Foto YouTube

Pohled za životem herce Jana Třísky (1936 – 2017).

„Jaký může člověk zaujmout postoj ke světu? Může se snažit na něj VYzrát, nad ním VYhrát, z něj cosi VYtřískat, může se na něj i VYkašlat, ale také se může světu VYdat...“ (Jiří Plocek) Voskovec a Werich. Hugo Haas. Vladimír Pucholt. Jan Tříska. Pav ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika

Žlutý baron: Řídit stát jako (svou) firmu (dokončení)

Obrázek nebo fotografie#20669

Vysoký vládní činitel byl donedávna hlavou obrovského podniku, jehož zájmy jsou ve střetu s ministerskou funkcí. Podivné praktiky a provázanost podnikatelských aktivit Andreje Babiše s politickým působením ukazuje kniha Žlutý baron.

Někdy máme sklon zapomínat, že ke všemu dalšímu vlastní Andrej Babiš také deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny plus Rádio Impuls. Autoři se proto ptají, nakolik zůstávají Babišovy noviny svobodné. Na základě mediální analýzy, v níž srovnali obsa ... více »

Kultura a umění Kultura

Kurýrka mezi Kafkou a Leninem

Sergej Loznica. Foto Petr Novák, Wikipedia

Recenze filmu Krotká režiséra Sergeje Loznici. Ten se narodil roku 1964 v sovětském Bělorusku, poté žil na Ukrajině a dnes pobývá v Německu. Patří k předním uměleckým analytikům postsovětského světa.

Recenze filmu Krotká režiséra Sergeje Loznici. Ten se narodil roku 1964 v sovětském Bělorusku, poté žil na Ukrajině a dnes pobývá v Německu. Patří k předním uměleckým analytikům postsovětského světa.  Když jsem u přepážky podával obyčejný (nikoli do ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Obživlosti: Americká ostuda

Ivan Hoffman

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. 

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média.  Sledoval jsem v televizi projev Donalda Trumpa v OSN. Byl tak nabubřele arogantní, až tím byl směšný. Možná jen neměl svůj den anebo si spletl mítink a n ... více »

Poezie Kultura

Dezinformace

Foto Tomáš Koloc

Čtyři básně z tvorby Julia Šimka.

Detonace granátu probudila pantátu. Prý to ale nic není, jen bojový cvičení. Když pantáta vyšel ven, v tu ránu byl zastřelen. Prý to ale nic není jen bojový cvičení. Děsím se tmy a zimy, proto spím mezi svými; oni to ale nevědí nejsou to přece vševě ... více »

Literární ukázka Domov,Kultura

Počteníčko od Bohumila Hrabala: „Proč a jak emigroval pan Jan Tříska?“

Foto YouTube

Vyprávění krále českých spisovatelů o rozhodující etapě života krále českých herců 

Vyprávění krále českých spisovatelů o rozhodující etapě života krále českých herců  Já, herec Honza Tříska, vypovídám o tom, jak jsem se dostal do Spojených států… doma jsem byl herec a říkali o mně, že jsem jeden z těch dvaceti… ale můj kamarád byl ... více »

Fejeton Kultura

Dopis příteli: O prioritách

Foto Tomáš Koloc

Náš zlínský spolupracovník a přítel píše šéfredaktorovi Kulturních novin. Pokračování volné řady. Mimo jiné zvedá otázku: Máme se k sobě chovat lidsky, teprve až demokracie zkrachuje?

Náš zlínský spolupracovník a přítel píše šéfredaktorovi Kulturních novin. Pokračování volné řady. Mimo jiné zvedá otázku: Máme se k sobě chovat lidsky, teprve až demokracie zkrachuje? Milý Jiří, měl jsem moc práce, ale nezapomínal jsem, nicméně neod ... více »