Čtrnáctideník Kulturní noviny

17. číslo pondělí 24. 4. 2017

Téma Osobnosti

Jana Dudková (1931–2017): Pro nás byla televize rodina

Jana Dudková v závěrečných titulcích seriálu Sanitka. Detail

Ve čtvrtek 20. dubna 2017 zemřela Jana Dudková, celoživotní televizní dramaturgyně (např. seriály Tři chlapi v chalupě, Byl jednou jeden dům a Sanitka), ale i filmová scenáristka (např. film Golet v údolí). Rozhovor s naším redaktorem byl vytvořen jako vedlejší ovoce odborné konzultace, kterou dramaturgyně autorovi poskytla v době, kdy jí její zdravotní stav ještě dovoloval pracovat. Kulturní noviny ho nyní poprvé zveřejňují – jako vzpomínku na osobnost Jany Dudkové, jejíž přítomnost u zrodu i dospívání fenoménu televize v naší zemi byla nenahraditelná i díky lidské vřelosti, která z ní vyzařovala. A za tu už dnes nejspíš není náhrady…   

Celý svůj život jste pracovala v Československé a později České televizi. Kdy a jak jste do ní přišla? Já jsem přišla do televize rok po jejím založení, v roce 1954, z DAMU, v době, kdy v Měšťanské besedě (kde tehdy ČST sídlila) na pavlači už seděli ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Olga Tokarczuková v Brně: Vizionář Jakub a žena Spasitelka

Olga Tokarczuková - uprostřed - na besedě v Brně. Foto Jiří Plocek

Hrst pozorování a úvah z besedy se známou polskou spisovatelkou.  Témata minulosti se otevírají v současném světě s novou intenzitou a naléhavostí.  V posledním románu Tokarczukové má své místo i Brno.

V brněnské Knihovně Jiřího Mahena se ve čtvrtek 20. dubna večer konala beseda s významnou polskou spisovatelkou Olgou Tokarczukovou, autorkou několika knih, jež vyšly i v českém překladu v nakladatelství Host. Hlavním tématem večera bylo představení ... více »

Kultura a umění Kultura

Pomáhat druhým býti za anděly

Foto Tomáš Koloc
Recenze výboru z textů Rostislava Černého Nadechnutí

Tereza Pokorná, herečka, kterou národ zná nejvíc z role tanečnice Páji v Otčenáškově-Kachňově žižkovské baladě Lásky mezi kapkami deště (ale třeba i z Formanova  Amadea ) se v roce 2011 po desítkách let manželství a společné emigraci i "repatriaci ... více »

Poezie Kultura

Rostislav Černý: Slaná voda

Foto Tomáš Koloc
Ukázka z recenzovaného výboru z textů Rostislava Černého.

Ukázka z recenzovaného výboru z textů Rostislava Černého.   Z očí mi padá slaná voda padá mi dolů do kávy říkám si je té kávy škoda dyť ji to možná otráví   z očí mi padá slaná voda aniž bych na to mohl mít vliv není to rozmar ani móda pouze mi není ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Rouhal se bohu pro krupobití

Obrázek nebo fotografie#19682

Soudnička dokládající, že státní aparát starého Rakouska nebral zákony na lehkou váhu.  

Soudnička dokládající, že státní aparát starého Rakouska nebral zákony na lehkou váhu.   V Nových Dvořích po poledni 20. července stál nedaleko hostince hlouček nebohých hospodářů, rokujících se slzou v oku o způsobených škodách. Připojili se k nim ... více »

Fejeton Kultura

Sny

George Grosz: Zatmění Slunce, 1926, olej na plátně, 207x182 cm. Repro Jaquo.com

Další díl nepravidelné korespondence našeho zlínského autora šéfredaktorovi Kulturních novin. 

Moje žena je svědkem, že nekecám, protože jí je skoro každé ráno vyprávím. Sny. Ta slovy nepopsatelná nadrealistická videa. Na kila bych je mohl vždycky po ránu prodávat… Některé sny se však ostýchám zveřejnit, protože něco zveřejníš a ono to pak tř ... více »