Čtrnáctideník Kulturní noviny

5. číslo pondělí 30. 1. 2017

Téma Vzdělávání,Média

Žáček k tabuli aneb Obrana reakční poezie

Foto Tomáš Koloc

Po kauzách „Ladovi Cikáni“ a „Nohavicův Arab“ se naše recenzní kancelář ujímá dalšího obviněného klasika.

V básni Jiřího Žáčka z čítanky pro druhé třídy základních škol („Aby nás měl kdo pohladit / a povědět nám pohádku, / proto jsou tady maminky, / aby náš svět byl v pořádku“), se na úvodní otázku, „k čemu jsou holky na světě“, odpovídá prostými slovy ... více »

Společnost a politika Domov

Malá domů, do Beverly Hills nad Vltavou?

Světelná show na zámku Hluboká nad Vltavou. Foto YouTube

Několik polemických poznámek k prezentaci studie Predikce udržitelnosti zaměstnanosti v odlehlých venkovských oblastech v cestovním ruchu.

Svaz obchodu a cestovního ruchu sdružující podnikatele v těchto dvou oborech zadal zpracování studie Predikce udržitelnosti zaměstnanosti v odlehlých venkovských oblastech v cestovním ruchu . Zpráva o ní si i na poměrně nebulvárním serveru ihned.cz ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Jak polidštit ekonomii

Současný ekonomický systém je založený na neoliberálním konceptu a vedle prosperity skupiny „úspěšných“ generuje i sociální nerovnost a rostoucí veřejný dluh. Tomuto nebezpečnému trendu je třeba různými prostředky čelit. Nová kniha Ekonomická demokracie / Její teorie a praxe je inspirativním a reprezentativním přehledem teoretického uchopení alternativních přístupů i praktických kroků, jež je třeba činit k narušování neoliberálního monolitu.

Dynamika každého vyvíjejícího se systému je založena na vlivu různorodých sil, které působí proti jednostrannosti převládající ideologie. Autoři (kolektiv vedený Janem Procházkou) knihy Ekonomická demokracie / Její teorie a praxe s podtitulem Jak ... více »

Komentář Politika

Dopis příteli: O dobrém rétorovi, cenzuře a ruské poezii

Foto Tomáš Koloc

Náš zlínský spolupracovník a přítel píše šéfredaktorovi Kulturních novin. Pokračování volné řady, tentokrát v čase výměny nejvyššího představitele nejmocnější země světa.

Psáno před inaugurací… Milý Jiří, píšu čistě ze sebezáchovných důvodů. Ale nejprve: Můj oblíbený řečník Barack Obama odchází ze své funkce. Na málokterého rétora byl tak krásný pohled. Jeho politiku budou kritizovat povolanější. Já si budu snad navž ... více »

Kultura a umění Zahraničí

Od moře k moři: Vlakem přes Kanadu (3. část)

Stampede

Kanadským provinciím Manitoba, Saskatchewan, Alberta, prériím, horské divočině, britskému indiánovi Šedé sově a dalším zajímavostem je věnována třetí část eseje našeho česko-kanadského autora.

Druhý den vjíždíme do první z prérijních provincií, Manitoby. První lovci kožešin sem dorazili v druhé polovině sedmnáctého století a Manitoba se stala srdcem kraje zvaného Rupert’s Land, který vlastnila všemocná Hudson’s Bay Company. V roce 1870 by ... více »

Poezie Kultura

Staré špatné časy

Ulice Kennetha Rexrotha v San Franciscu. Foto Tomáš Koloc

Verše amerického básníka, jednoho ze zakladatelů beat generation, Kennetha Rexrotha (1905–1982), o tom, jak zlo vypadalo před sto lety a jak vypadá dnes...

V létě devatenáct set osmnáct jsem četl Sinclairova Jatka a Wellsův Úžasný průzkum. Na podzim zemřel otec. A teta mě vzala k sobě do Chicaga. Tam jsem hned sedl na tramvaj a jel se podívat k jatkám. V zimním odpoledni, smrdutém a skřípavém, ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Kapitoly skoro naléhavé

Foto Tomáš Koloc

Jiří Stanislav Guth-Jarkovský (1861–1943), spisovatel, překladatel a pedagog, předseda Českého olympijského výboru i Klubu českých turistů a ceremoniář prezidenta Masaryka, bývá často citován jako autorita v oboru slušného chování i těmi, kteří od něj nic nečetli. Pro Gutha-Jarkovského nebyla ovšem etiketa záležitostí formálních rituálů, ale především projevem ušlechtilosti a ohleduplnosti, jak o tom svědčí následující ukázka ze seriálu, který psal v roce 1919 pro Národní listy. Sebevědomí mladé republiky sice vyvanulo, ale řada poznámek k úrovni veřejné debaty nám bude možná znít povědomě.

Do památného dne 28. října minulého roku o náš denní tisk starali se v cizině toliko rakouská vláda a několik vídeňských šmoků. Bylo to zřejmo, když jsi pročítal noviny cizích států, kde z denníků našich nebývalo citováno nic a když, pak byly v tom ... více »

Fejeton Domov

Ponoření

Foto Tomáš Koloc

Popis jednoho dějinného cvičení.

Když moje mysl nemůže z místa, vykonává zvláštní cvičení. Podobně jako knihkupec Vrána na začátku filmu Vrchní, prchni! do vany se ponoří do historie, třeba o tři čtvrti století. Představuje si různá místa a lidi; uklidňuje ji, že už zná jejich ži ... více »