Čtrnáctideník Kulturní noviny

3. číslo pondělí 16. 1. 2017

Téma Kultura

Utrácení mládí v Literaturhausech může omezit perspektivu vašeho vidění světa

Obrázek nebo fotografie#18989

Rozhovor KN s česko-americko-britskou spisovatelkou Ivou Pekárkovou, občanskými povoláními také taxikářkou, sociální pracovnicí, překladatelkou a tlumočnicí, mimo jiné o tom, že život v mnohonárodnostním a mnohovrstevnatém prostředí vylučuje „vykřikovat jednoduchá, srozumitelná, ba nablblá hesla“.

Kdysi mi jedna dívka věnovala vaši knihu Péra a perutě o šedivosti reality normalizačního Československa. Dobře charakterizuje období, o němž mi Ivan Binar řekl, že to nejhroznější na něm bylo, že si učedník po nástupu do továrny mohl spočítat, jako ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Zygmunt Bauman osobně

Foto Tomáš Koloc

Autorova vzpomínka na jeho setkání s minulý týden zesnulým polsko-britským filosofem Zygmuntem Baumanem (1925-2017) s exkluzivními fotografiemi

Zygmunt Bauman. 1925–2017. Osud jako členitý historický román. Akční román, na němž se dají vysvětlit všechny peripetie posledních tří čtvrtin století ve východní Evropě. Polský židovský komunista, který uprchl do Sovětského svazu, aby se připoji ... více »

Kultura a umění Zahraničí

Od moře k moři: Vlakem přes Kanadu (1. část)

Ilustrativní obrázek, archiv KN

Vlak je nejen význačným dopravním prostředkem, ale i důležitým symbolem, který například v písních nese celou řadu významů, které vyniknou zvláště v kontextu severoamerické kultury. V kontextu obrovské země, jejíž vědomí vzájemné propojenosti bylo podpořeno právě železnicí. Vlakové symbolice a historii transkontinentální dráhy se věnuje úvodní část eseje našeho česko-kanadského autora.

This land is your land, this land is my land, from Bonavista, to Vancouver Island from the Arctic Circle to the Great Lakes waters, this land was made for you and me. – Tahle země je tvá, tahle země je má, od Bonavisty po Vancouver Island, od po ... více »

Kultura a umění Média

Poiésis: Nová básnická příloha Kulturních novin

Několik slov k zavedení nově pojmenované občasné přílohy od jejího pořadatele a také od šéfredaktora Kulturních novin.

Myšlenka na literární básnickou přílohu – občasník v rámci internetového vydání Kulturních novin – se vynořila již v průběhu roku 2014, kdy jsem byl ještě šéfredaktorem revue Weles. Vznikla jednak ze vzájemných sympatií s KN, jednak motivována tím, ... více »

Poezie Domov

Skončilo mládí jménem PROSPERO

Foto Tomáš Koloc

Autor, kterého čtenáři KN znají jako politického komentátora, se sociálními tématy zabývá i jako uznávaný lyrickoepický básník. Dnes proto uveřejňujeme jednu z jeho básní na téma doby, v níž žijeme.

Ať již jsou hradby silnější než pevné a slovo smutek z řeči vymizí, mladý princ rád by zabezpečil břevnem dveře v lípě – duté, s prsty od mízy. Jak když máchne prutem, kdo se podbízí, místo dveří oknem pro svou provizi leze celý rok – ne, také ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Český švec

Obrázek nebo fotografie#19015

Přemysl Rut ve své knize Strašlivé Čechy, děsná Morava přináší nejen svérázné parafráze a apokryfy klasických pověstí, ale také zamyšlení nad tím, jak se z události stává legenda a z legendy historický fakt, nad okolnostmi, které formovaly českou národní povahu, i nad vztahem mezi starým dobrým vyprávěním a jeho zpanštělou dcerou literaturou.

Tu znáte, o tom husitském ševci? Není to ani pověst, spíš anekdota, jak už to u nás bývá. Pan Tesař, takto školní inspektor, ji rád vypravoval jako poučnou historku „z kraje Daliborova“. A opravdu, ta nouze, která naučila Dalibora housti, naučila i ... více »

Fejeton Domov

O genialitě tajných služeb aneb Já nic, já muzikant

Foto Tomáš Koloc

Fejeton na basu.

Nevyznám se ve sportu ani v politice, ale v tom sportu se možná vyznám líp. Co ale nechápu je, proč se lidé perou na fotbale a proč tam házejí dělobuchy a zapalují si pod sebou plastové sedačky, aby si potom to, na čem obvykle sedávají, museli léčit ... více »