Čtrnáctideník Kulturní noviny

31. číslo pondělí 31. 7. 2017

Téma

Básník plaché české zbožnosti: Josef Václav Sládek

Foto Tomáš Koloc

Připomínka symbolické postavy dějin české poezie i novodobých českých dějin vůbec, jejíž tvorbu nelze odbýt žádnou ideologickou nálepkou. Životní osudy, těžké zkoušky ve víře a cesta srdce jsou základem Sládkovy poezie, jejíž poselství má co říci i dnes.

Česká společnost se v posledních dvou stoletích zdá být nábožensky rozpolcená mezi "sekulárními náboženstvími" od nacionalismu po komunismus a antiklerikální až protikřesťanskou ideologií na straně jedné a tradičním, ale stále slábnoucím katolicisme ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Vzdělávání

Erasmus Valencijský aneb Z Čech až přes konec Evropy (dokončení)

Obrázek nebo fotografie#20316

Příslušník nejmladší, páté generace rodu Guthů-Jarkovských (nar. 1994) v dokončení svého španělského cestopisu ze studentského výměnného programu Erasmus, jehož první část jsme uveřejnili v KN 19/2017, vypráví o své velikonoční cestě do Maroka, třídních a kulinářských poměrech ve Španělsku, ale také o (převážně administrativních) nevýhodách Erasmu a jeho (převážně vzdělanostních a zkušenostních) výhodách.

V minulém díle svého vyprávění jsem zmínil, že jsem si na velikonoční prázdniny naplánoval cestu do Maroka. I když naplánoval je trochu silné slovo. V den odjezdu jsem měl pouze přibližnou představu o tom, kam se chci podívat a jak se tam dostanu. N ... více »

Kultura a umění Kultura

Radost být uměním

Malba Diega Rivery, Revitalizace Artamonov-Klyuykov. Foto autor, 2017

Sochy v ulicích pošesté. Nápadným rysem letošní přehlídky je na jedné straně neokázalost vystavených děl, ba až nenápadnost, na druhé straně sázka na ochotu zapojit se, účastnit se, spoluprožít.

Nikdy jsem netušil, že si budu uvádět v životopise, že jsem byl umění," prohlásil Petr. Můj student se na několik letních dní stal aktérem sochařského projektu Oldřicha Moryse Balvan : V ulicích a parcích města Brna libovolně kutálel stopadesátiki ... více »

Dokument Domov

Výsledek kampaně a poděkování

Bez podpory svých čtenářů by Kulturní noviny nebyly takové, jaké jsou. Velmi si vážíme projevené solidarity.

Před několika týdny jsme v rámci půlroční ekonomické bilance vyhlásili kampaň na podporu našeho kolegy Tomáše Koloce, který se dostal do zdravotních a tím i existenčních potíží, a jemuž jsme z našich prostředků nebyli schopni sami pomoci. Na účet ná ... více »

Kultura a umění Kultura

Citlivý člověk (skoro) sám o sobě

Foto Tomáš Koloc

Jáchym Topol popisuje úplně jiné Posázaví než dejme tomu Jan Morávek, totiž syrové, temné a divoké. Příslušník pražské liberální elity ovšem má rodové kořeny v Poříčí nad Sázavou, takže "materiál" umělecky přetvořený zůstává autentický. Částečně…

Syrová a surová. Živočišná. Temná, plná smrti, alkoholu a - "petek" (tj. PET lahví). I taková je nová kniha Jáchyma Topola Citlivý člověk . Dovolte, abych tu nepsal, kolik let uplynulo od vydání Chladné země , jak se Citlivý člověk liší nebo ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Obživlosti: Úklid

Ivan Hoffman. Zdroj archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Tentokrát o oživování minulosti a potřebě pořádku.

Z kraje roku 2001 jsem zvedl telefon, do kterého se mi představil fotograf Pavel Štecha. Navrhl mi, abych doprovodil texty knihu jeho fotografií. Když několik dní na to přijel z Prahy k nám na vesnici u Kroměříže na kafe, brzy mi bylo jasné, že jde ... více »

Poezie

Jedna smutná ranní tramvaj

Foto Tomáš Koloc

17. července oslavil kulaté narozeniny jeden ze zakladatelů moderní slovenské poezie Miroslav Válek (1927-1991). Původní překlad jeho známé básně je malým dárkem Kulturních novin k jeho nedožitým devadesátinám.

Jedna smutná ranní tramvaj veze mě, veze mě, jedu v ní sláb jako v rakvi skleněné. Před námi se smutně zvoní, stejně smutně za námi, smutné zvonky v smutném dni, smutný průvod pohřební. Vždy, když takhle přijíždím k vám, vždycky když tak k ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Svůdný půvab Revoluce

Foto Tomáš Koloc

Text nositele Nobelovy cen za literaturu Iva Andriće ukazuje na dvě stě let staré změně režimu, který nastal po pádu Bastily, základní mechanismus všech dalších revolucí.

Daville pamatoval starý režim; i když tehdy byl jen malým chlapcem, prožil revoluci ve všech jejích fázích jako svůj osobní osud, setkal se s prvním konzulem a přidal se k jeho vládě s horlivostí, v níž byly jak zamlčené pochybnosti, tak také neomez ... více »

Fejeton Zahraničí

Směr Lublaň

Foto Tomáš Koloc

Cestopisné zápisky básníka a malíře z pobytu v mezinárodně obsazeném kumštýřském ráji.

V sobotu desátého června (2017) ve tři v noci vyrážíme ze Zlína, otec a syn. V kufru mazdy v tašce pár rozmalovaných obrazů + pár petek se slivovicí, syn řídí. Za starú Breclavú u nové benzínky začíná smrdolit, rozednívá se. V dálce kabonící se V ... více »