Čtrnáctideník Kulturní noviny

38. číslo pátek 15. 9. 2017

Téma Zahraničí

Texaská čtenářka KN: Před Harveym a Irmou jsme se zachránili. O místech, která dopadla nejhůř, ale není v médiích ani slovo…

Zničený bar v Philipsburgu, hlavním městě nizozemské části ostrova Svatý Martin. Foto Youtube

Rozhovor s Virginií DeMario z texaského San Antonia. 

Rozhovor s Virginií DeMario z texaského San Antonia.  Česká média jsou v těchto dnech plné zpráv o živelných katastrofách na jihu Spojených států. Texaské Corpus Christi, které jsme kdysi s tvojí rodinou projeli, i Houston (kterému jsme se vyhnuli, ... více »

Společnost a politika Domov

Žlutý baron: Řídit stát jako (svou) firmu (1.část)

Obrázek nebo fotografie#20610

Vysoký vládní činitel byl donedávna hlavou obrovského podniku, jehož zájmy jsou ve střetu s ministerskou funkcí. Podivné praktiky a provázanost podnikatelských aktivit Andreje Babiše s politickým působením ukazuje kniha Žlutý baron.  

Vysoký vládní činitel byl donedávna hlavou obrovského podniku, jehož zájmy jsou ve střetu s ministerskou funkcí. Podivné praktiky a provázanost podnikatelských aktivit Andreje Babiše s politickým působením ukazuje kniha Žlutý baron.   Novináři respe ... více »

Komentář Ekonomika

Důležitý krok k poznání neviditelného světa

Repro archiv KN

Práce ve špatně placených a často psychicky i fyzicky namáhavých profesích není tématem, kterým by se média příliš zabývala. A přitom v tomto prostředí se obnažují bolavá místa naší společenské praxe a zakládá se tu na negativní sociální jevy. Novinářka Saša Uhlová udělala důležitý krok k medializaci a poznání světa, který není příliš vidět a často jej ani vidět nechceme. 

Práce ve špatně placených a často psychicky i fyzicky namáhavých profesích není tématem, kterým by se média příliš zabývala. A přitom v tomto prostředí se obnažují bolavá místa naší společenské praxe a zakládá se tu na negativní sociální jevy. Novin ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Čím budu

Ivan Hoffman. Zdroj archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Dnešní téma: O práci a odměně za ni. 

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Dnešní téma: O práci a odměně za ni.  Otázku, čím chci v životě být, jsem poprvé dostal jako školák. Řekl js ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Vypravěč generace/í

Foto Tomáš Koloc

Za Petrem Šabachem (25. 8. 1951 – 16. 9. 2017). 

Za Petrem Šabachem (25. 8. 1951 – 16. 9. 2017).  Zemřel spisovatel Petr Šabach. Stejně jako zakladatel Doors Jim Morrison byl synem vysokého armádního důstojníka – ale českého. Jako takový vyrostl na pražské Hanspaulce mezi partou dětí generality te ... více »

Poezie Kultura

Co je to okamžik

Jan Smetana: Pohled z okna (1946)

Báseň Emila Juliše (1920–2006). 

Báseň Emila Juliše (1920–2006).    Ve třetím poschodí administrativní budovy továrny  mladá kreslička otvírá okno,  chce se nadýchat čerstvého vzduchu  a noční oblohy s padající hvězdou…  a dole pod oknem člověk  pádí…  letí…  ale marně…  oheň letí ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Cimarron

John Steuart Curry: Hon za půdou v Indiánském území

Vyprávění Edny Ferberové o tom, jak se dělaly noviny na Divokém západě. 

Vyprávění Edny Ferberové o tom, jak se dělaly noviny na Divokém západě.  Ve sloupcích Wigwamu se občas objevovala jména rodin smíšené indiánsko-bělošské krve. Sabra už teď věděla, že na Území jsou francouzsko-indiánské rodiny, které se považují za a ... více »

Fejeton Kultura

Kdopak by se klauna bál?

Foto Tomáš Koloc

Hororový kvíz s otázkou: Který ze dvou klaunů je vrah? 

Hororový kvíz s otázkou: Který ze dvou klaunů je vrah?  Vždycky jsem cítil, že reklamy jsou podobné cigaretám. Bez vazby na cokoli obecně prospěšného a jiného účelu, než je něčí výdělek, se skrze proces opakovaného užívání, stávají naučenou zálibou ... více »