Čtrnáctideník Kulturní noviny

46. číslo pondělí 13. 11. 2017

Téma Domov,Osobnosti

Konference nejen o Šabatovi, ale i o sociální demokracii budoucnosti

Jaroslav Šabata. Foto Ota Nepilý

V den nedožitých 90. narozenin politika a politického filosofa Jaroslava Šabaty, tedy 2. listopadu, se konala v Senátu Parlamentu České republiky konference s podtitulem Dějiny přece jen velkým příběhem jsou. Vedle připomínky významné osobnosti se diskutovala témata o podstatě a budoucnosti sociálnědemokratické politiky. Nutnost přehodnocení současného stavu je zjevná, otázka radikální změny je zatím spjata se skepsí. Sociální demokracie se vzdálila svému duchu i pravdivosti na hony. Pro Jaroslava Šabatu by taková situace byla jasnou výzvou. Bude i pro dnešní sociální demokraty?

Jednou mi Jaroslav Šabata vykládal, jak byl na nějaké akci v katedrále na brněnském Petrově a byl tam i sympatický kněz, s nímž si zajímavě popovídal. I o politice. A ten kněz mu nakonec řekl: „Vy jste měl být farář!“ – Jaroslav se smál, ale já jsem ... více »

Komentář Domov,Politika

Úpadek stranictví

V Indii používají politické strany pro orientaci negramotných voličů obrázkovou symboliku. Repro Quartz Media

Strany jsou dnes čímkoli jiným, jen ne symbolem solidnosti, jasných programů a důslednosti jejich naplňování. To určitě není žádoucí stav. Ale co s tím?

Povšimněte si: ani jedna strana nepostavila svého vlastního prezidentského kandidáta. (Ano, učinily to dvě nulitní strany, které se tím aspoň na pár minut dostanou do televize a nic víc, bez šance na zvolení – to je ale potvrzení mého tvrzení, ne je ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Obživlosti: Svět kazítek (dříve kurvítek)

Obrázek nebo fotografie#21088

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Nemohu si to pamatovat, nebyl jsem u toho ještě na světě, když má maminka obrečela svatební dar od tchyně. Byl to ale dar, který pak stál v kuchyni celé mé dětství, mládí, a stál tam i kdykoli jsem dospělý přišel na návštěvu. A stojí tam dodnes. Jde ... více »

Kultura a umění Kultura

Blesk změnil pastvinu v šachovnici

Obrázek nebo fotografie#21099

Recenze na novou sbírku básní Michala Žáka.

Ujalo se tvrzení, že básníků máme dost, zato čtenářů málo. Nemám v úmyslu dělat žádný výzkum. Jen se čas od času přesvědčím, jak relativní je takové kvantitativní označení: dost. Jako by před námi defilovaly zástupy poetů a stačí jen ukázat prstem ... více »

Poezie Kultura,Osobnosti

Právě ten náš Karel Hudec

Karel Hudec na fotografii Ivo Dostála (2012)

Báseň Davida Mikuláška jako první letmé ohlédnutí za zemřelým významným biologem a dobrým člověkem Karlem Hudcem. V dalším čísle Kulturních novin uvedeme podrobnější nekrolog.

Právě ten náš Karel Hudec Básník je ten, kdo s nohama v blátě zpívá se skřivany kdo ve všední šedi vidí duhu kdo v blábolech světapánů čte verše o naději pro tuto zemi kdo pod šaškovskou čepicí má korunu moudrosti kdo odlétá s ptačími hejny aby se s ... více »

Literární ukázka Zahraničí,Kultura

Potěmkinovy vesnice

Foto Tomáš Koloc

Úryvek ze slavné povídky Jaroslava Haška Velitelem města Bugulmy, vypráví o slavných dobách před sto lety, kdy "rudý" autor převzal vojenské velení tohoto tatarského města, periodicky v této funkci střídán bílou gardou a svým zástupcem Jerochymovem…

Úryvek ze slavné povídky Jaroslava Haška Velitelem města Bugulmy, vypráví o slavných dobách před sto lety, kdy "rudý" autor převzal vojenské velení tohoto tatarského města, periodicky v této funkci střídán bílou gardou a svým zástupcem Jerochymovem… ... více »

Fejeton Domov

Listopad

Foto autor

Listopadové písně od dětství už slýchám.

Listopadové písně od dětství už slýchám. Jiří Guth mi svou  vzpomínkou na Auroru  ještě prohloubil stav ponoření do minula, z něhož v posledních dnech nikam nevycházím – podobně jako z bytu. Nastuzení bez lékaře trvá týden, s lékařem sedm dní, léčím ... více »