Čtrnáctideník Kulturní noviny

7. číslo pondělí 13. 2. 2017

Téma Osobnosti

Moudrost je nesežratelná

Antonín Přidal. Foto Pavel Hrdlička

Ohlédnutí za významnou postavou české kultury – za básníkem, spisovatelem, rozhlasovým tvůrcem a televizním moderátorem, za vysokoškolským pedagogem Antonínem Přidalem (13. října 1935, Prostějov – 7. února 2017, Brno).

Velké osobnosti a jejich dílo vnímáme jako skaliska uprostřed rozbouřených vod života. Jsou pevnými útvary, na nichž lze vystavět maják, který svým světlem pomáhá udržet kurs našich rozkolísaných bárek. Někdy se dokonce v bouři toho skaliska zachytí ... více »

Dokument Dokumenty

Večer setkání autorů a čtenářů Kulturních novin

Foto Jaromír Nečas

Přijďte se setkat s Kulturními novinami živě.

  V pátek 17. února v 19 hodin se uskuteční v Místogalerii na  Skleněné louce  (Kounicova 23, Brno) setkání autorů, přátel, nám známých i zatím neznámých hostů Kulturních novin. Oslavíme spolu vydání našeho zimního tištěného literárního speciálu, kt ... více »

Komentář Domov

Nesmějme se konzervativním, zpomalme, abychom scelili peloton

Foto Tomáš Koloc

Naše společnost už není rozdělená na levici a pravici, ale na „progresivní“ a „konzervativní“. To, že se těm posledním budeme smát, o naší osvícenosti nesvědčí. 

Víme: společnost je rozdělená. Kudy přesně se ale vine dělící čára a proč? To už je těžší otázka. Mezi mladými a starými? Mezi městem a venkovem? Mezi chudými a bohatými? Mezi nevzdělanými a vzdělanými? Nejspíše tam, tuhle i onde – ale jen popisujem ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Modlitba za Jarmilu

Folkové prázdniny 2007 Jarmila Šuláková a Jaromír Nečas. Foto Jiří Plocek

V sobotu 11. února nastoupila nové angažmá v nebeském chóru jedinečná valašská zpěvačka Jarmila Šuláková (27. června 1929, Vsetín – 11. února 2017, Vsetín).

Byl to jeden z nejkrásnějších večerů na Folkových prázdninách, které jsem kdy zažil. Psal se rok 2007. Po koncertu v zámeckém parku v Náměšti nad Oslavou se v muzikantském zázemí sešli účinkující – mladí muzikanti z kapely Bezobratři, mladí houslist ... více »

Kultura a umění Kultura

Paralelní entity malíře Josefa Bubeníka

Josef Bubeník: Z cyklu Paralelní entity, dekalk, pastelky a kombinované techniky, 2016. Foto: Jan Dočekal

Výstavu z tvorby kreslíře a malíře Josefa Bubeníka (nar. 1965) uspořádalo Katolické gymnázium v Třebíči ve své Galerii Chodba. Nese název Paralelní entity. Výstava je druhou částí autorova tematického náčrtu, přičemž část první uvedlo loni na podzim Městské kulturní středisko Třebíč ve své Galerii Ladislava Nováka pod titulem Fragmenty krystalového jasu.

  Josef Bubeník, člen moravské surrealistické skupiny Stir up, studoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (byl žákem docenta Jiřího Havlíčka, někdejšího člena brněnské skupiny Lacoste, předchůdce Stir up). Ve voln ... více »

Poezie Kultura

Eda Veselý: Za záda přilepen jdu do světa

Foto Tomáš Koloc

Verše českého lidového básníka

V krabici s kyselými bonbóny Ze stropu visí zralé citróny Od okna bez záclon až ke klice táhne se mucholapka lavice   Vesluji v proudu klihu Zavřené dveře čtu jak knihu Jsem počtář mobilního inventáře Sčítám a odečítám všechny tváře   Konečně dveře ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Černá slepice

Obrázek nebo fotografie#19167

Ukázky ze sbírky „lidových pověrečných textů, čar, zaříkadel a magických úkonů“, jak je ve starých knihách nalezl Miroslav Huptych.

    * Žena těhotná nemá ani drůbeže, ani čehož jiného zabíjeti, prý dítě – poněvadž na ženu takovou vše dojem učiní, a ten i na dítě v těle mateřském se vztahuje – stane se ukrutníkem (sprostí říkají rabijákem) nebo taškářem, vůbec nemilosrdným, nec ... více »

Fejeton Politika

Omluva

Muži Pražského jara. Tři z nich zůstali v politice, dva odešli do exilu, dva podepsali Chartu 77, zbytek zůstal v opozici. Foto z Mladého světa 1968 Tomáš Koloc

O jedné charakteristické hádce (nejen) o Pražské jaro 1968  s omluvou příteli.

Pohádal jsem se s přítelem. Je mi to líto, i když nevím, jestli to (jak prohlásili někteří mí další přátelé, když jsem se jim s tím svěřil) „bylo kvůli blbině“.  Zformuloval jsem na sociální síti myšlenku, jíž se už dlouho obírám a která je postaven ... více »