Čtrnáctideník Kulturní noviny

16. číslo úterý 18. 4. 2017

Téma Kultura

Píseň jako svorník a naděje

Spirituál Kvintet 2010 - tehdy ještě s Irenou Budweisserovou-zdroj web SK

Spirituál Kvintet je úkazem, který nemá v české poválečné kultuře obdoby. Svou stabilitou i dlouhověkostí: na pódiích vystupuje již déle než pět dekád. Svým působením, jež je založeno na niterném písňovém poselství spíše než na mediálních mechanismech. Následující text je věnován, spolu s přáním pevného zdraví, Jiřímu Tichotovi. Hudebníkovi a hudebnímu vědci, spoluzakladateli a hlavnímu hybateli legendárního souboru, u příležitosti jeho osmdesátých narozenin (18. dubna). 

Když jsem byl malý kluk, uhranulo mne osudově gramofonové album Písně amerického západu (1970). Na jedné straně jsem pod vlivem skupin Greenhorns a White Stars propadl banju a mandolíně,  na straně druhé mi zůstaly v paměti písně Spirituál Kvintet ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Podvádění u maturit a "zobecněná ekologie"

Foto Tomáš Koloc

"Tato Velká národní lež je daleko závažnější než to, že nějaký ministr zatajuje své bankovní konto v zahraničí," zdůrazňuje Alain Finkielkraut, jeden z tzv. "nesmrtelných" (členů Francouzské akademie). Co mají společného akademik Finkielkraut a filmový režisér Christian Mungiu?

Tato Velká národní lež je daleko závažnější než to, že nějaký ministr zatajuje své bankovní konto v zahraničí," zdůrazňuje Alain Finkielkraut, jeden z tzv. "nesmrtelných" (členů Francouzské akademie). Co mají společného akademik Finkielkraut a film ... více »

Kultura a umění Kultura

Magický hájíčkismus

Foto Jiří Plocek

Malá recenze, jež je spíše anotací na novou knihu Jiřího Hájíčka, která završuje jeho "vesnickou trilogii".

Mám za jisté, že jestli je vám kolem padesáti, jste Jihočech a znáte tamní venkov i univerzitu, nový román Jiřího Hájíčka vás okouzlí. Navzdory tomu, že zrcadlo, které vám nastaví, neukazuje zrovna lichotivý obraz. Hlavnímu hrdinovi budete aspoň něc ... více »

Poezie Kultura

Mani Matter: Těm co je dobře

ManiMatter. Foto ZytgloggeVerlagAG

Písňové texty švýcarského písničkáře Maniho Mattera v překladu Jana Řepky, který je též zhudebnil na CD Rozjímání o sendviči (2016). 

Písňové texty legendárního švýcarského písničkáře Maniho Mattera v překladu Jana Řepky, který je též zhudebnil na CD Rozjímání o sendviči (2016).    když hrál se vilém tell   když hrál se vilém tell v naší obci nottiswil zadní lokál hospody se hravě ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Mezi demokracií a válkou

Foto Selma Muhić Dizdarević

Režisér Emir Kusturica ve své životopisné knize líčí atmosféru ve svém rodném Sarajevu brzy po rozpadu Jugoslávie.   

Ivo Andrić je můj hrdina. Původem Chorvat, sebeurčením Srb. Je stejně dobrý spisovatel jako Thomas Mann, a má-li malý národ takového velikána, znamená to, že se aspoň v něčem může rovnat větším evropským bratrům. V Andrićově pestrém životopisu se do ... více »

Fejeton Domov

Vejce a my

Foto Bruno Solařík

O jednom z 1000 + 1 podvodů volného trhu 

Tak jsem se dozvěděl, že když je v obchodě krabička s "vajcama" a je na ní velkým napsáno "Česká vejce", je to tam několikrát, jsou tam slepičky s trikolorkou, jsou tam různé kódy, které obsahují "CZ", a je tam velkým vytištěno jméno firmy s českým ... více »