Fejeton Domov

Vejce a my

Foto Bruno Solařík

O jednom z 1000 + 1 podvodů volného trhu. 

Tak jsem se dozvěděl, že když je v obchodě krabička s "vajcama" a je na ní velkým napsáno "Česká vejce", je to tam několikrát, jsou tam slepičky s trikolorkou, jsou tam různé kódy, které obsahují "CZ", a je tam velkým vytištěno jméno firmy s českým jménem s českou adresou, tak to vůbec neznamená, že jsou to česká vejce. Naopak, asi v polovině případů pocházejí ze zahraničí, nejvíce z Polska.

Dá se to dokonce i zjistit – je potřeba rozdělat tu krabičku (moc to nejde, je to chatrné a pak už to moc nedrží), vyndat vejce a podívat se, co je na nich natištěno: jakýsi dlouhý kód a jeho součástí je "CZ", nebo případně "PL". Kdo to dělá – jeden člověk z deseti tisíc? Včera jsem to v obchodě zkusil a připadal jsem si jako školák, kterému hrozí, že ho přistihne učitelka (prodavačka) při něčem nekalém.

Tohle je učebnicový příklad podvodu a naprosto nepochybuji, že podobných jsou stovky: zboží se vydává za jiné zboží, záměrně, a cesta ke zjištění skutečného stavu je úmyslně co nejvíc zkomplikovaná. (A nejde zde o to, jestli polská vejce jsou lepší nebo horší nebo jaká, jde o princip záměrného podvodu, záměrné lži).

Jak známo, vejcem všechno začíná a od vejce se všechno odvozuje. I fungování státu. Co má stát dělat a co ne? Do čeho se nemá plést a do čeho ano? Podvody s vejci to pěkně, srozumitelně ukazují: tady stát zasáhnout má a musí, od toho si ho draze platíme. Proč? Protože tzv. "volný trh" a "liberální podnikatelské prostředí" právě v takovýchto případech naprosto selhává, nefunguje a nechává prostor podvodům. Bude spotřebitel "volnotržně" rozbalovat desítky krabic s vejci? Ani omylem. Potrestá spotřebitel svůj supermarket za podvod tím, že místo do něj příště půjde do jiného? Nenechte se vysmát; tahle "česká vejce" jsou ve všech řetězcích. Jediná funkční volnotržní cesta je jít si snést vlastní.

Chtít stát silný i slabý, tvrdě regulující, trestající a velkorysý zároveň? Že to nejde dohromady? Ale vůbec ne: lze být současně tvrdý a přísný k supersilným subjektům, a současně velmi liberální a velkorysý k občanům. Takový by měl dle mého moderní stát být.