Čtrnáctideník Kulturní noviny

32. číslo pondělí 7. 8. 2017

Téma Kultura,Osobnosti

Vlastimil Brodský, poslední rozhovor: „Rozumím ti, Františku, ale pomoct ti nemůžu!“

Foto Tomáš Koloc

Vzpomínkové interview s českým hercem, od jehož smrti uplynulo 15 let

Vlastimil Brodský byl můj dvojnásobný soused. V Praze bydlel v Jičínské ulici, dva bloky od mého trvalého bydliště, a jeho chalupa ležela v Kytlici, zatímco chalupa mého dědy ve vedlejší obci Skalice u České Lípy. Jak v Praze, tak v severních Čechác ... více »

Společnost a politika Domov

Demokracie nefunguje, když jí chybí odpovídající obsah

Idylický záběr z Ořešína

Zastupitelstvo brněnské městské části Ořešín přijalo následující usnesení: "ZMČ Brno-Ořešín považuje Plán udržitelné městské mobility za snůšku nesmyslů a zlomyslný blábol." - I tak může vypadat reakce demokraticky zvoleného orgánu. Avšak pro demokracii to dobrá zpráva není.

Pro nezasvěcené: plány udržitelné mobility jsou strategické dokumenty, které vznikají v současné době v řadě měst z toho důvodu, že současný nárůst automobilové dopravy ve městech je dlouhodobě neudržitelný z hlediska zdraví, životního prostředí ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Obživlosti: Potíž s ozvěnou

Ivan Hoffman. Zdroj archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je, ale možná trochu jinak. Dnešní téma: O reakcích na práci v médiích.

Několik let jsem s Petrem Nováčkem v Českém rozhlase sdílel stejnou kancelář. Denně jsem tak byl svědkem rituálu, kdy házel do koše neotevřené dopisy posluchačů. Jednou mi k tomu řekl, že jde o reakce lidí, které o jejich názory nežádal, a tím pádem ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Jeden život s Pavlem Kantorkem

Z knihy Pavla Kantorka Domácí lékař

Za nejlepším českým karikaturistou, který své anekdoty "dělal bokem" (17. 5. 1942 - 3. 8. 2017)

S Pavlem Kantorkem žiju 21 let, což je vlastně už dospělý lidský věk. Seznámili jsme se tak, že když jsem před tím dlouhým časem, ve svých osmnácti, nastoupil do prvního zaměstnání v depozitáři Národní lékařské knihovny, našel jsem ve stole knížku j ... více »

Kultura a umění Zahraničí,Kultura

Nepodařené povstání, zato úspěšný symbol

Koncert Vizionáři 1916, foto Jiří Plocek

Na Folkových prázdninách 2017 v Náměšti nad Oslavou se mezi programovou nabídkou objevil neobvyklý pořad – Vizionáři 1916 irského zpěváka Lorcána Mac Matúna a jeho skupiny. Jeho výpověď však nebyla jen hudební, nýbrž hluboce lidská a politická. Ukázala na sílu symbolického gesta: Zdánlivě marná oběť irských vlastenců, vycházející však z nejhlubší víry a absolutní nesobeckosti, měla dějinné důsledky.

Ústředním tématem pořadu Vizionáři 1916 byla připomínka tzv. Velikonočního povstání, což byla vzpoura Irů (či lépe řečeno části jejich politických aktivistů) proti britské nadvládě. Odehrála se právě na Velikonoce roku 1916. Toto zvláštní povstání s ... více »

Poezie

Jiří Popelínský

Foto František Dostál (z cyklu Letní lidé)

Trocha poezie pro hladší přežití všedních dní.

Před tím než nebe zčerná je tak nějak sladké jako okvětí černého bezu Vrátil jsem se domů a chtěl se s tebou podělit o tu hloupost ale nakonec jsem si netroufl když jsem tě viděl jak lovíš poslední okurku z omniovky M ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Stráže! Stráže!

Foto Haunted Yorkshire

Jak se připravuje státní převrat – podle Terryho Pratchetta.

Nejvyšší velmistr zabušil svým kladívkem. Postavy v místnosti kolem něj vytvořily víceméně pravidelný kruh. „Volám vás, Výjimečnou a svrchovanou lóži Osvíceného bratrstva ebenové noci, k pořádku,” zahřímal velebným hlasem. „Jsou dveře Vědění zap ... více »

Fejeton Domov

Felicie, Fabie a další ženy

Foto Tomáš Koloc

Z autorova motoristického Dekameronu

Vždy v pondělí, když bylo v divadle volno, jsem si chodil do krematoria v Motole vylepšovat finanční situaci zpěvem. Mimo jiné se mě tam marně pokoušeli naučit mariáš. Při hře se mluvilo mezi pány o všem a já se svěřil, že můj sporťák Felicia je cit ... více »