Čtrnáctideník Kulturní noviny

19. číslo úterý 9. 5. 2017

Téma Zahraničí,Politika

Pražské jaro jako mezinárodně významný proces

Profesor Jiří Hájek, klíčová postava zahraniční politiky Pražského jara (zdroj Anefa)

Unikátní pohled na reformní proces v Československu z hlediska zahraničně-politického s osobními dodatky a svědectvími. Autor působil koncem 60. let ve zpravodajských a diplomatických službách v New Yorku v bezprostředním kontaktu s agendou OSN a s jednáními o řešení mezinárodních krizí.

Můj pohled bude vždy mít dvojí přístup. Předně jako účastníka událostí a to hlavně na mezinárodním poli, tak i jako analytika, který zkoumal příčiny, které vedly ke změnám a nakonec důsledky, které je nutno odvodit právě od myšlenek, ale i od operat ... více »

Komentář Dokumenty

Je školní třída něco jako kóje v kravíně?

Foto Tomáš Koloc

Úvaha o českém soukromém školství a jeho macešských nadřízených orgánech

K tomuto článku mě inspiroval odkázaný  text  v Hospodářských novinách. Cosi se děje. Počet dětí nově zapisovaných na soukromé školy se se za pět let zdvojnásobil. Nabídka přitom stále více zaostává za poptávkou: někde jsou až šestinásobné převisy, ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Erasmus Valencijský (1. část)

Foto Jiří Guth-Jarkovský

Po příspěvcích první a čtvrté generace rodu Guthů-Jarkovských vydáváme zápisky příslušníka zatím nejmladší, páté generace, který shrnuje své zážitky z výměnného studia na Polytechnické univerzitě ve španělské Valencii.

Zrovna když v Praze zavládly největší mrazy následované nepříjemným smogem, sbalil jsem si kufry a odjel na jeden semestr do španělské Valencie. Na tamní polytechnické univerzitě teď studuji "průmyslový inženýring", ačkoli ze čtyř předmětů, které má ... více »

Kultura a umění

V úkrytu u strýčků hub

Foto Tomáš Koloc

O jedné čarodějné knize

Dětství strávené u babičky v domku vedle velkochuchelského závodiště, z něhož jsme se někdy po dostizích vydávali na dráhu sbírat do košíků a kyblíků žampióny, by pravděpodobně bylo mým jediným spojením s českým národním koníčkem houbaření, kdyby… K ... více »

Dokument Domov,Vzdělávání

Podpora malé výtvarnici: průběžná zpráva

Prasátko

Malá výtvarnice Klárka chodí do kurzu, na který jí přispěli někteří čtenáři a členové družstva Kulturních novin. Podívali jsme se, jak si vede.

Desetiletá Klárka od nás získala podporu, protože má talent, současně je ale z rodiny, která nemá prostředky na jeho rozvíjen í. Vyrazil jsem do kurzu, který každou středu navštěvuje v Brně-Králově Poli, v malém ateliéru naproti kulturnímu domu Sem ... více »

Poezie Kultura

Nedokončený portrét

Foto Tomáš Koloc

Poezie pro májové dny: báseň Miroslava Floriana z doby, kdy ještě nebyl národním umělcem a poslancem České národní rady.

 

Snad každá žába od nich ze třídy   má vážnou známost nebo je už vdaná.    A ona? Do krve se stydí, že je panna    čistá jak Chopinovy etudy,    jak planá růže za časného rána.   V pokojíku má minioltář s Gottem,    který jen kvůli ní se nežení:    č ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: O jedné povinnosti českého spisovatelstva

Foto Tomáš Koloc

„Skromný náhled“ Jana Herbena z roku 1886: možná kuriózní dokument dávno zašlé doby, možná podnět k určitému zamyšlení i pro současné umělce a intelektuály.

Těžiště veškerého života našeho národního leží v našem lidu. Štít proti germanisaci v dělnictvu spočívá v lidu vesnickém. Šlechta i města dříve se poněmčí nežli lid. Poněvadž pak nynější náš život musí se heslem germanisace stále zabývati, tedy stoj ... více »

Fejeton Domov

Blbá doba

Foto Tomáš Koloc

Fejeton předjarní

Hudební divadlo v Karlíně, odsouzený Kajínek, pan prezident Zeman, Miloš Vaňátko a náš Vojta, kterého nám vyměnili v Německu. Takhle to k sobě moc nejde, ale pokusím se to postupně poskládat. Milošek Vaňátko byl dlouhá léta ve sboru v Karlínském di ... více »