Dokument Domov,Vzdělávání

Podpora malé výtvarnici: průběžná zpráva

Prasátko Voda bez modré Hory Variace na Chagalla

Malá výtvarnice Klárka chodí do kurzu, na který jí přispěli někteří čtenáři a členové družstva Kulturních novin. Podívali jsme se, jak si vede.

Desetiletá Klárka od nás získala podporu, protože má talent, současně je ale z rodiny, která nemá prostředky na jeho rozvíjení. Vyrazil jsem do kurzu, který každou středu navštěvuje v Brně-Králově Poli, v malém ateliéru naproti kulturnímu domu Semilasso.

Zrovna končila druhá lekce, ve které se děti věnovaly modelování. Klárka krom jiného vytvořila prasátko, aby si do něj mohla schraňovat mince. „Musím udělat i díru vespod, abych pak nemusela prasátko rozbíjet.“ – Vyzkoušeli jsme to, povedlo se, i když dostat vhozené mince ven byl trošku oříšek. Nu, vždycky je co zlepšovat, že. Ještě nabarvit a vepřík bude jako živý. Klárka má neobyčejný smysl pro detaily a zručně je modeluje, takže k prasátku přidala ještě malinkou lišku, srdíčko, hlemýždě a houbu (obr. 1).

Zaujal mne další úkol, který měly děti splnit: Znázornit vodu (v jakékoli situaci) bez použití modré barvy. „Tak jsem namalovala plovoucí paní v plavkách, ostrov, hejno ptáků, slunce – jako u moře.“ (obr. 2) Posuďte sami výtvor naší desetileté výtvarnice. K tomu přidávám ještě jednu starší malbu hor.

Děkuji všem, kteří Klárku podpořili, a vyřizuju poděkování i od její maminky. Ať už Klárčina cesta povede kamkoli (a její výtvarný talent je jedním z mocných azimutů), aspoň na půl roku jsme jí pomohli „chytat stopu“. Uvidíme, jak bude dále pokračovat.