Čtrnáctideník Kulturní noviny

25. číslo pondělí 19. 6. 2017

Téma Politika

"Na schůzky s Brzezińským jsem se musel připravovat, v poslední době byl pro dohodu s Ruskem" (1. část)

Foto archiv KN

26. května zemřel legendární polsko-americký politolog a politik Dr. Zbigniew Brzeziński (1928 – 2017). Rozhovor s Dr. Miroslavem Polreichem, o němž jsme psali v minulém čísle KN zde, přibližuje nejen jeho osobně-profesionální vztah s Brzezińským, ale především mapuje pohledy obou politologů na současnou mezinárodní politiku.

Čím vás Zbigniew Brzeziński upoutal? Když jsem v roce 1964 přijel podruhé do USA jako tajemník stálé mise Československa při OSN, četl jsem už nějaké jeho knihy a z nich jsem zjistil, že je to velice zajímavý člověk. Už proto, že ač býval oponentem ... více »

Kultura a umění Kultura

Malé dějiny jsou dření dějin velkých

Obrázek nebo fotografie#20080

Strohé zápisky ve válečném deníku dědečka spisovatelky Libuše Koubské stály u zrodu pátrání po příbězích jedné rodiny, v jejíchž osudech se zrcadlí velká dějinná dramata 20. století.

V internetové verzi jedněch novin, nemá cenu ani citovat zdroj, napsal recenzent, že název knihy Libuše Koubské (1948) Dědečkův deník a informace, že jde o deník z první světové války, je především marketingovým tahem: Kdo by se nechtěl přenést d ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Obživlosti: Příroda na papíře

Ivan Hoffman. Zdroj archiv KN

Třetí díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je, ale možná trochu jinak. Dnešní téma: O ochraně přírody a jejích úskalích.

Nápad chránit přírodu před člověkem předpokládá existenci lidí, kteří se přírodě snaží ublížit. Ve skutečnosti tu ale jsou, byli a budou jen lidé, kteří přírodu používají, neboť ani nemohou jinak a spor se vede o návod k použití. Byl-li v minulosti ... více »

Poezie

Télemachos rozmlouvá s hostem

Foto Tomáš Koloc

Řeč Odysseova syna s předákem příchozích

  Vodu v tom služebná dívka jim v krásné konvici zlaté nesla a v stříbrnou misku ji vlévala, aby se mohli umýt, a hlazený stůl jim každému stavěla vpředu. Klíčnice ctná jim přinesla chléb a na stolky dala, přidavši jídel hojně, jež dala jim ze zásob ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Dvě hodiny

Foto Tomáš Koloc

Vladimír Neff o tom, co dokáží způsobit skladatel, pianista a klavír

– Máte to pěkný klimprkastl, jemnostpaničko, jen co je pravda, řekl pak uznale, a přistoupiv ke klavíru, odklopil víko klávesnice a posadil se. Položil svůj klobouk před sebe a chvíli se na něj nepřátelsky díval; nelíbil se mu tam asi, jeho přítomn ... více »

Fejeton Domov,Kultura,Osobnosti

Královská obsluha

Foto Tomáš Koloc

Jak na tom byli králové, když ještě nebyli králové

Oslovení "konzervatoristo!" má v hudebním prostředí mírně pejorativní nádech. Zato ale takový konzervatorista, ať sebechudší, leccos zažije a leckoho potká. Kupříkladu i krále. S Petrem Hapkou jsme kdysi, oba stejně neznámí a chudí, seděli na pražsk ... více »