Čtrnáctideník Kulturní noviny

1. číslo pondělí 2. 1. 2017

Téma Domov

Vesmírný nákup

Foto Tomáš Koloc

Reportáž našeho redaktora ze dne, kdy byl uveden do provozu jeden z našich nejnovějších komplexů.

Jsem pozván na otevření obchodního komplexu v hlavním městě jedné z historických Zemí koruny české, a tak vstávám časně, abych stihnul vlak. Samozřejmě ho zmeškám. Mám ale štěstí; od dalších cestujících se dozvídám, že z nástupiště, na kterém stojím ... více »

Komentář Domov

Drobné předsevzetí

Obrázek nebo fotografie#18879

(Nejen) o jedné zásilce České pošty.

Česká pošta měla ve čtvrtek doručit balík „Do ruky“. Nedoručila a odeslala SMS oznámení významu: „Neúspěšný pokus o doručení/adresát nezastižen“. Doma jsem nebyl, ale vesnická špionáž funguje líp než Mossad, takže během chvilky jsem měl třikrát potv ... více »

Kultura a umění Kultura

Láska na ruský způsob (dokončení)

Obrázek nebo fotografie#18876

Zamyšlení nad knihou Alexise Varlamova Alexandr aneb rozervaný život – dokončení článku z KN 50/2016.

Třetí dějství představuje klasickou iniciační cestu. Náš hrdina se vypraví na odlehlou meteorologickou stanici, kde ho čeká samota, neboť na celém ostrově žijí kromě něho pouze dvě rodiny, a nádherná panenská příroda, která dává zapomenout na celý s ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Ježíšek a Magdalenka neexistují aneb S Novym yearom 2017

Obrázek nebo fotografie#18877

Povídka, kterou autor napsal exkluzivně pro Kulturní noviny coby dárek do peřinky novorozeného roku.

  I.   „Milé děti, těšíte se na Ježíška?“ „Ano! Ano! Ano! Ano! Ano!“ „A to je špatně. Ježíšek totiž, na rozdíl od vás, patří do minulosti. Stejně jako i ty jeho vratké jesličky, z jedné strany vůl a z druhé osel. Proč? Inu, připomíná nám, že chudí p ... více »

Poezie Dokumenty

Jeřáby

Foto Lenka Mitášová

Báseň, kterou ke své fotografii napsala všestranná umělkyně Lenka Mitášová.

  Už víte, proč se jeřábům říká jeřáby? Jsou jako královny ze Sáby!     Vysoko nad zemí jeřábníci spouštějí cosi na ulici.   Bude to nebo nebude stát? To musí dopředu spočítat!   A tak mám veršík jako do čítanky: Lepší jsou jeřáby nežli tanky ... více »

Fejeton Domov

Můj rozhlasový sen

Foto Tomáš Koloc

Novoroční zamyšlení.

S posledním dnem v roce jsem zavřel dveře kanceláře, naložil poslední krabici, odevzdal klíče a průkazku na vrátnici, nasedl do auta a odjel. Jak prosté. Jistě, chvíli to trvalo, naložit a současně zanechat za sebou těch jedenáct let, které pro mne ... více »