Čtrnáctideník Kulturní noviny

15. číslo pondělí 10. 4. 2017

Téma Zahraničí

Když prezidentský kandidát Macron prohlásil, že francouzská kultura neexistuje, přestal jsem se v Evropě cítit doma

Foto archiv Matěje Širokého

Rozhovor s filosofem Matějem Širokým, lektorem školy Studium de Sept-Fons a pařížským dopisovatelem Kulturních novin.

Rozhovor s filosofem Matějem Širokým, lektorem školy Studium de Sept-Fons a pařížským dopisovatelem Kulturních novin. Jste filosof žijící v Paříži a zároveň jste spjat s přísným řeholním řádem trapistů. V rušném velkoměstě, kde se jiní baví či vyděl ... více »

Společnost a politika Domov,Kultura

Autentický aprílový průvodce?

Foto Tomáš Koloc

Turistické informační centrum města Brna vydalo na apríla nového průvodce, který vzbudil značný mediální ohlas a kontroverze. Je to provokace nebo vážně míněná věc? Především je to dílo mnoha otázek. Jako první se nabízí otázka o smyslu a efektivnosti nakládání s veřejnými financemi. Jako druhá pak: Jakou má město vlastně představu o své prezentaci?

Turistické informační centrum města Brna vydalo na apríla nového průvodce, který vzbudil značný mediální ohlas a kontroverze. Je to provokace nebo vážně míněná věc? Především je to dílo mnoha otázek. Jako první se nabízí otázka o smyslu a efektivnos ... více »

Společnost a politika Domov

Senát ČR odmítl petici proti současné podobě exekučního systému – chystá se protestní pochod

Foto Tomáš Koloc

Ironická odpověď „senátního odborníka“ na petici ZABÍJÍ NÁS EXEKUCE požadující úpravu českého exekučního systému, a informace o protestním pochodu. 

Ironická odpověď „senátního odborníka“ na petici ZABÍJÍ NÁS EXEKUCE požadující úpravu českého exekučního systému, a informace o protestním pochodu. V roce 2014 jsme pod názvem Moje exekuce; jedna z milionu publikovali podrobný popis české "exekučn ... více »

Kultura a umění Kultura

Zlatá éra Kryštofů Kolumbů

Foto archiv autora

Mírně rozšířené liner notes k nově vydanému vzpomínkovému titulu Poutníci/ Zlatá éra: 1983 – 1991 (Supraphon 2017). Stručný průřez historií populární skupiny, doplněný o osobní vzpomínky.

Mírně rozšířené liner notes k nově vydanému vzpomínkovému titulu Poutníci/ Zlatá éra: 1983 – 1991 (Supraphon 2017). Stručný průřez historií populární skupiny, doplněný o osobní vzpomínky. Jednou za mnou přišel můj spoluhráč Svaťa Kotas a povídá: "Do ... více »

Kultura a umění Kultura

Miloš Forman – osud viděný zblízka (Dokončení aneb Co má režisér společného s malířem)

Miloš Forman a představitel Francisca Goyi Stellan Skarsgård během natáčení filmu Goyovy přízraky (2006). Foto je chráněno copyrightem knihy BARRANDOV - NEZAPOMENUTELNÍ: MILOŠ FORMAN, kterou vydalo Ottovo nakladatelství a do níž autor článku přispěl svým snímkem.

V sobotu 18. února oslavil své 85. narozeniny Miloš Forman, jeden z tvůrců tří zásadních fenoménů československé kultury padesátých a šedesátých let (Laterny magiky, Divadla Semafor a československé nové filmové vlny), který po svém odchodu roku 1968 kromě americké filmové kultury výrazně ovlivnil i poměry československých umělců v exilu i doma (a to nejen tím, že řadu z nich přizval, aby se stali spolutvůrci jeho amerických filmů, které měly globální publicitu a byly oceňovány Oscary). Autorovi tohoto životopisného eseje byl kromě toho, že film je jeho oborem, osud Miloše Formana přiblížen tím, že se třikrát protnul s osudem jeho rodu i jeho osobně. 

V sobotu 18. února oslavil své 85. narozeniny Miloš Forman, jeden z tvůrců tří zásadních fenoménů československé kultury padesátých a šedesátých let (Laterny magiky, Divadla Semafor a československé nové filmové vlny), který po svém odchodu roku 196 ... více »

Poezie Kultura

Robinson Jeffers: Modlitba panny

Jaro na kalifornském pobřeží

Mlži se párují na skále, ptáci se sdružují do dvojic, motýli létají ve dvou.

Mlži se párují na skále, ptáci se sdružují do dvojic, motýli létají ve dvou. Zbytečno naslouchat, i voda vzlyká touhou. Západní vítr je mrtvý, vlny zapomínají na svou zášť k útesu a vysoko v kaňonech všechny svahy žhavě vybuchují zlatým janovcem ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Dětvanci

Obrázek nebo fotografie#19590

Reportáž Jaroslava Haška z jeho putování po Slovensku.

Reportáž Jaroslava Haška z jeho putování po Slovensku. V severních Uhrách ve zvoleňské stolici, v městě Dětvě, v okolí tohoto města a pak dále několik hodin cesty směrem ke Zvoleni žije zvláštní rázovitý lid, Dětvanci. Tito liší se mravy, zvyky, kro ... více »

Fejeton Domov

Žízeň

Foto Tomáš Koloc

Biblický apokryf hezky česky podle Jana 4:5 – 26.

Biblický apokryf hezky česky podle Jana 4:5 – 26.  Dorazil na Staré Město, do míst, kde kdysi v reformačních dobách Jakoubek ze Stříbra začal lidem podávat víno z kalicha. Dosud tam stála hospoda U kalicha, a Ježíš, unaven cestou, do ní zamířil. Byl ... více »