Čtrnáctideník Kulturní noviny

34. číslo pondělí 21. 8. 2017

Téma Zahraničí

Když se „cizí“ stanou vlastními a „vlastní“ cizími

Foto autor

Rozhovor o zlomu života po odchodu do cizí země, a o tom, jak a proč se z českého bezdomovce stane vážený švýcarsko-lichtenštejnský občan

Tenhle rozhovor bude především o všech kontextech odchodu do zahraničí. V samotném úvodu jsi mě ale překvapil tím, že ses rozhodl figurovat v něm pouze pod svým uměleckým jménem. Proč? Má to svůj smysl. Doma jsem od roku 1982 vystupoval a zlobil jak ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Proč Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek do vězení nepůjdou aneb odpověď s otevřeným koncem

Foto Tomáš Koloc

Známý právník a novinář analyzoval v minulých dnech ve dvou textech situaci kolem vyšetřovaného dotačního podvodu v případu Čapí hnízdo. Přinášíme druhý text, který sice svým názvem naznačuje, že Babiš a Faltýnek do vězení nepůjdou, ale přesto nechává ve vzduchu viset otazník. K Němečkově prognóze se budeme vracet jako k výchozímu bodu při sledování dalšího vývoje kauzy.

Článek Proč by měli Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek dostat 5–7 let vězení (pozn.red.: dostupný na Němečkově facebookové stránce nebo zde: http://echo24.cz/a/wAPGM/proc-by-meli-babis-a-faltynek-dostat-5-az-7-let-vezeni ) jsem sepsal pro vyjasnění ... více »

Komentář Zahraničí

Gladiátor Neymar na cestě z Hispánie do Gálie (za hřivny z Arábie)

Foto Tomáš Koloc

Chléb, hry a novodobý brazilský světec

Okurkové léto je vždy velmi chudé na významné geopolitické a politické události, a tak se na titulní stranu dostanou i zprávy ze sportu. Dokonce i francouzský deník Le Figaro, který patřil k těm posledním seriózním, dávajícím vždy přednost zprávám p ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Obživlosti: Milionáři

Ivan Hoffman_zdroj archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je, ale možná trochu jinak. Dnešní téma: Mimo jiné i o tom, proč je lepší nepůjčovat.

Můj spolužák z gymnázia, který se po převratu stal milionářem a myslím, že i miliardářem, říká, že není rozdílu mezi člověkem chudým a bohatým: Každý potřebuje jenom o kousek víc. Každému chybí jenom něco málo ke spokojenosti, jednomu pár stovek, ... více »

Kultura a umění

Postkomunističtí sirotci Kurta Cobaina

Obrázek nebo fotografie#20399

Mladý povídkář Miroslav Pech (1986) upoutal po zásluze svou novelou Cobainovi žáci pozornost širší čtenářské veřejnosti. Třebaže se jedná především o čtivou zábavu, nad kterou si s úsměvem zavzpomíná každý, kdo za mlada trochu „kalil“ a poslouchal grunge, text nepostrádá ani další rozměry.

Oproti předchozí tvorbě zaměřené na současnost se Miroslav Pech v novele přesunul do nedávné minulosti: sleduje dětství a pařanské dospívání svého hrdiny v partě na nudném maloměstě. Potvrzuje přitom svůj dar sugestivního vyprávění, když hovorovým j ... více »

Kultura a umění

Za „elvisovskou archeologii“

Foto Graceland.com

U příležitosti 50. výročí smrti jedné z největších osobností západní populární hudby, Elvise Presleyho přinášíme úvahu o duchovním rozměru jeho písní, v tuzemských coververzích zastřeném.

Pojďme za kazatelem," vyzývá závěrem písně Don't Be Cruel (doslova: "Nebuď krutá") milovanou dívku Elvis Aaron Presley (8. 1. 1935 - 16. 8. 1977). Jedna z Elvisových nejslavnějších písní vrcholí nabídkou k sňatku. Muž a žena mají kazateli slavno ... více »

Poezie

Nasťa Denisovová

Nasťa Denisovová. Foto www.vavilon.ru

Ukázky z tvorby současné ruské básnířky.

  *** dokonce ani když řeknu že tě miluju země se nezastaví všechny moje pokusy jsou přerušeny příchozími esemeskami   *** ještě cítím že bych měla něco cítit ale už nevím co [if !supportLineBreakNewLine] [endif] *** na oslavách narozeni ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Lidová hra se zpěvy a střelbou

Obrázek nebo fotografie#20393

Aforismy Petara Laziće jsou svědectvím o době, která satiře přála: rozpor mezi ideologií a realitou byl už pro každého zjevný, obyvatelé bývalé Jugoslávie se pomalu přestávali bát režimu a ještě se nezačali bát jeden druhého. 

Je synem lidu. Jeden otec by se na něco takového nezmohl. Mohl pro vlast vykonat i víc, ale moc dlouho žil. My víme, jak vypadá šťastná společnost, ale chceme zmást nepřítele. Už zase se začalo šuškat, že prý lidé před revolucí nežili na stromech ... více »

Fejeton Kultura

Jéj, pride!

Foto Tomáš Koloc

Svědectví příslušníka divadelní menšiny, který vždycky fandil těm z většiny

Nechápu, a snad ani nemůžu pochopit, zaujetí, s nímž se jak příznivci, tak odpůrci průvodů Gay Pride na sebe agresivně vrhají jak ve skutečnosti, tak v tisku. Pro nás, operní, operetní a muzikálové herce, zpěváky a tanečníky bylo Gay pride každé pře ... více »