Čtrnáctideník Kulturní noviny

14. číslo pondělí 3. 4. 2017

Téma Věda

Existuje víc postojů k náboženství, než je jen víra a ateismus

Foto Tomáš Koloc

Předvelikonoční rozhovor s Ivanem Odilo Štampachem, nejznámějším českým religionistou, který se dotýká témat, jako je údajný „rostoucí ateismus Čechů“, mezináboženská snášenlivost či důvody jeho exkomunikace z římskokatolické církve. První verze rozhovoru byla publikována v roce 2012 v časopise ČCH a pro účel aktuální publikace byl autory doplněn a aktualizován.

O Češích se v médiích stále tvrdí, že jsou nejateističtější národ Evropy. Je to pravda? Religionistika zná mnohem víc postojů k náboženství než jenom víru a ateismus. Vidíme aktivní příslušníky zavedených náboženství, členy formální, náboženské ind ... více »

Komentář Politika

Volby stereo

Foto Tomáš Koloc

Několik poznámek na téma volebního a stranického systému v České republice.

Myslím, že je čas na změnu volebního zákona. V několika ohledech a z několika důvodů. Považuji ji za největší nedostatek. V počtu dvě stě poslanců připadá (plus minus) na půl procenta volebního výsledku jeden mandát. Jenomže mandáty dostanou jen ty ... více »

Dokument Domov

Ekopublika: Uzávěrka prodloužena do 15. dubna!

Kulturní noviny ve spolupráci s dalšími subjekty vyhlásily novou cenu, jejímž cílem je podpořit a zviditelnit pro-environmentální publicistiku v denním a týdenním tisku. Konečná uzávěrka přihlášek je 15.dubna. Neváhejte a pošlete své tipy na naši redakční adresu!

Kulturní noviny – vydavatelské a mediální družstvo a Nadace Veronica ve spolupráci s Katedrou environmentálních studií FSS MU v Brně a Lipkou – školským zařízením pro environmentální vzdělávání Brno vyhlašují 1. ročník Smyslem ocenění je  podpořit a ... více »

Poezie Kultura

Rainer Maria Rilke

Foto Rainer Maria Rilke Foundation

Jarní báseň pražského rodáka a klasika německé lyriky.

Pojď, jaro, ukážu ti: ty divy nesčetné. Jaro, jež v lese svítí, do ulic neslétne. Jen ti, kdož vycházejí z měst chladných jako led, on ruku v ruce její, je mohou uvidět. Přeložil Jindřich Pokorný ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Tajný deník Adriana Molea

Obrázek nebo fotografie#19554

Ukázka o tom, jak taky může dopadnout dobře míněná snaha seznámit pubertální školáky s obdivuhodnými výtvory mnoha lidských pokolení.

Středa, 16. září Naše třída jede v pátek do Britského muzea. Budeme s Pandorou sedět v autobuse vedle sebe. Vezme z domova nějaké noviny, abysme měli trochu soukromí. Čtvrtek, 17. září Slečna učitelka Fossingtonová-Goreová nám vykládala o Britském m ... více »

Fejeton Domov

Pogování

Foto Tomáš Koloc

Exkurz zralého hudebníka do života muzikantského dorostu.

Syn Vojta už nebyl pár dní doma, a tak jsem si řekl, že se mu pokusím trochu uklidit v pokoji. On se sice domnívá, že tam má uklizeno, ale kdo neviděl, neuvěří, co všechno je možné. Jednou jsem i zaslzel dojetím, když se tam chlapec pokusil sám ukli ... více »