Čtrnáctideník Kulturní noviny

21. číslo pondělí 22. 5. 2017

Téma Domov

Čas hulit aneb pohled do paralelních světů

Hanf. Zdroj Wikimedia Commons

Vedle běžného světa, který známe, kde se chodí do práce, jezdí autem, chodí do školy a řeší rodinné či osobní starosti ve vztahu k nějak fungujícímu světu, existují i světy jiné. Světy negace a úniku. A kupodivu, jejich rozloha není zanedbatelná. Jsou jak nevyužitým potenciálem společnosti, tak skrytou nevypočitatelnou silou. Co nám (o nás) říkají?

Před časem se mi na Facebooku přihlásil nějaký chlapec. Mírně rozmázlá fotka, asi rychlovka z mobilu. Kšiltovka a pohled stranou. Vystupoval pod uvěřitelným jménem, nějaká základní informace tam také byla, a když jsem koukl na jeho stránku a na sdíl ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Nového ministra financí znám čtvrt století aneb Co čekat od Ivana Pilného

Ivan Pilný. Foto Youtube

Ivana Pilného znám asi pětadvacet let, nevím ovšem, jestli mně toto přiznání pomůže, nebo uškodí. Chci ho však využít k prognóze ohledně nového ministra. 

Zaslechl jsem už výtky, že IP není ekonom a že tedy postrádá odbornost. K tomu ovšem lze říci, že stejnou „odbornost“ měli: Andrej Babiš (ANO), Miroslav Kalousek (KDU-ČSL/TOP 09), Vlastimil Tlustý (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr je politik a ... více »

Společnost a politika Věda

Bohatý svět skromnými prostředky

Obálka knihy

Nová kniha profesorky Hany Librové a jejích žáků „Věrní a rozumní“ má těžiště v uvažování nad smysluplností ekologicky příznivého jednání a vybízí k hledání vlastních odpovědí na otázky týkající se věrnosti přírodě a rozumnosti vztahu k ní jako protikladným přístupům.

Mnozí z čtenářů Kulturních novin budou zřejmě znát dvě předchozí knihy profesorky Hany Librové z dnes už uzavřené trilogie zabývající se environmentálně příznivými způsoby života: v roce 1994 jsme s nadšením pročítali její Pestré a zelené (kapitoly ... více »

Společnost a politika Média

Milý Český rozhlase, neposlouchej agentury

Foto Tomáš Koloc

Otevřený dopis Českému rozhlasu

Vážený a milý Český rozhlase, jak se máš?! Odpusť mi tykání, ale ve svých vzpomínkách na Tebe jsem se přenesl do chlapeckých let, kdy mě táta, Ladislav Smoljak, vodil okolo Tebe z mateřské školy. Ukazoval mi ještě nevyspravené stopy od kulek na Tvý ... více »

Kultura a umění Kultura

Myšlenky pro budoucnost: 3. část - Kultura

Foto Wikimedia Commons

Dosud rozšířené pojetí kultury jako kultivace člověka, přírody i společnosti, či jako kultury pouze duchovní, se v konfrontaci s faktem globální ekologické krize stává překážkou postižení její podstaty. Potřebujeme souhrnný pojem, který by označoval umělou část pozemského bytí: nejen historický proces lidské nebiologické aktivity, ale i její nebezpečně rostoucí produkt, nynější planetární kulturní systém.

Z hlediska evoluční ontologie není kultura pokračováním přírody. Je lidmi vytvářeným systémem s vlastní vnitřní informací - duchovní kulturou. Jako své hlavní subsystémy proto zahrnuje ekonomiku, materiální kulturu včetně techniky, organizace a inst ... více »

Poezie Kultura

Dorota Walczak-Delanois

Pablo Picasso: Kytara, 1920. Repro WikiArt

Verše současné polské básnířky, žijící a působící nyní v Bruselu, v překladu Libora Martinka, který napsal i biografickou poznámku.

Pohled Poznáváme se ve tmě. Krajina pro naše ruce přesladce rozprostřená. Tango Moje dlaň dlouze zadržuje a zrychluje tvůj dech. Vstupenka To je tvůj úsměv při odvážné otázce: Můžu? Isolda Magický nápoj nebo jiná ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Libosad

Popraviště na Zámečku v Pardubicích

Před sedmdesáti pěti lety došlo k atentátu na Reinharda Heydricha, po němž následovala nejrozsáhlejší vlna teroru v moderních českých dějinách. V oněch dnech se odehrává následující kapitola románu Jiřího Gruši Dotazník, magickorealistické kroniky popisující osudy obyvatel fiktivního městečka Chlumce v době od 18. století do nástupu normalizace.

K osmé, když se začalo stmívat, začínala i střelba. Probudila mne a já ji poslouchal. Nevypadalo to na automatické zbraně, spíš na jednotlivé výstřely nebo polosalvy odpalované rychle za sebou. Trvaly něco přes hodinu, mezitím nastala úplná tma a ... více »

Fejeton

Moje klobúky a moji blížni

Obrázek nebo fotografie#19913

O klobúkoch, ktoré priťahujú príbehy

V tichej uličke som počula za sebou dupot a potom svoje meno. Obzriem sa, starý pán v bielej košeli s trochu zažltnutým golierom, v dlhom montgomeráku sotva chytá dych. Napráva si okuliare a pochvaľuje si, že mám klobúk. Spoznal ma podľa neho aj na ... více »