Čtrnáctideník Kulturní noviny

50. číslo pondělí 11. 12. 2017

Téma Zahraničí,Politika

Dublin IV: Evropou prochází ilegální migrační vlna, europarlamentem v těchto dnech nové nařízení o její legalizaci a stanovení kvót…

Obrázek nebo fotografie#21302

…shodit ze stolu ho může jediný stát EU, pozměnit, aby bylo přijatelné pro všechny, jen silná skupina europoslanců.

Zvolit jako téma vydání migrační krizi je pro jakékoli dnešní evropské médium sázka na jistotu. Migrační krize je už třetím rokem téma dne: Jedna strana z něj obviňuje americký západ (který prý vyvolal Arabské jaro 2011 a svými necitlivými zásahy v ... více »

Společnost a politika Domov

Barevná šedivá kniha o panelácích

Foto Tomáš Koloc

Recenze knihy Paneláci 1, zajímavě znovunastolující ambivalentní téma české sídlištní výstavby 2. poloviny 20. století

Recenzovaná kniha je "kritický katalog k cyklu výstav Příběh paneláku" a jedním z výstupů pětiletého projektu (2013-2018) "Panelová sídliště v České republice jako součást městského životního prostředí: Zhodnocení a prezentace jejich obytného pot ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlosti: O soběstačnosti

Ivan Hoffman. Foto archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

 

Jist si tím nejsem, ale mám pocit, že městský člověk podezírá venkovany ze soběstačnosti, kterou jim platonicky závidí jakožto něco lepšího, co ale současně nechce natolik, aby se kvůli tomu vzdal nesoběstačného městského pohodlí. – „Jste soběstační ... více »

Kultura a umění Domov,Kultura

Folklor jako tradice a inspirace – a taky pěkný dárek. Pár tipů

Obálka CD Moravské hlasy

Během podzimu se objevila série moravských hudebních titulů, které se vztahují k lidové hudbě a většinou vznikly ve vlastní produkci výborných interpretů mimo velká vydavatelství. Stojí za poslech i koupi. Většinu z nich vydavatelsky či distribučně zaštiťuje Indies Happy Trails.

Valašská muzika Soláň (ukázku z její tvorby naleznete zde ) patří k pilířům současného folkloru na Valašsku. Kromě toho, že je to výborná a sehraná muzika, jež vyzařuje radost na CD i na pódiu (což mi jistě dosvědčí všichni, kteří je znají), má tak ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Čtyřikrát s Martinem Buberem

Foto Tomáš Koloc

Trochu netradiční recenze

Jedeme směr Holešov s konečnou v Bystřici pod Hostýnem. V Holešově zkusíme umýt auto, říká V. Proč ne. Umýt ho v myčce kousek od nás je zázrak. 360 dnů v roce je rozbitá. Zaplatíme benzín, objednáme myčku. Jakou máme, ptám se. Normální. Je v ní nano ... více »

Kultura a umění Domov

Děti a jejich světy: průhledy do minulosti moravské metropole

Jeden z autorů knihy Peter Demetz. Foto Ota Nepilý (2012)

Historie z pohledu dětí (či ze vzpomínek na dětství) je velmi důležitou součástí celkového dějinného obrazu. Monografie Děti v Brně sestavená z textů několika autorů je inspirativním pohledem na jednu rovinu života moravské metropole v průběhu 20. století.

Dlouho jsem si myslela, že dějiny se týkají hlavně králů, letopočtů, politiky a bitev. Pak jsem pochopila, že všechno a všichni máme své dějiny. Nejen „velká“ politika, ale i „malé“, docela obyčejné životy, způsoby života… i ty se proměňují a vyvíje ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: O zajíci a slonu

Obrázek nebo fotografie#21285

Bajku, pocházející od keňského národa Akambů, vypráví zoolog a cestovatel Josef Vágner, zakladatel safari ve Dvoře Králové.

Kdysi řekl zajíc slonu: „Pojďme tam do toho velkého lesa, budeme závodit a uvidíme, kdo z nás umí běhat rychleji.“ Slon souhlasil. Zajíc pak šel za svou ženou a řekl jí: „Zítra buď u toho velkého stromu v lese a až tam přiběhne slon, řekneš mu: já u ... více »

Kultura a umění Kultura

Mráz

Jaroslav Panuška: Havrani

Zimní báseň Antonína Bartuška

Náhle se zdá, jako by v zrcadle tichounce zapraskalo. Pod ledem ryby zlehka se boky otřely jedna o druhou. Pod kůrou lýkožrouti už berou stromům míru na rakev. A rakve dělají v Čechách z měkkého dřeva, aby netlačilo krajinu pod hlavou ... více »

Fejeton Domov

Setkání II

Foto Tomáš Koloc

Potkali se na pracáku

Stalo se už tradicí, že mi život každý rok v této době přinese setkání s někým z mých bývalých klientů bez domova. To  loňské  jsem zaznamenal „v prvním dílu“. Tehdy jsem ještě nevěděl, že jde o fejeton na pokračování… „Co vy tady?“ oslovil mě, hned ... více »

Fejeton Domov

Mulisi mulisi

Obrázek nebo fotografie#21295

Fejeton pro čas adventní.

K měsíci prosinci patří i různé postavy, jejichž úkolem je nečekaně se vynořit ze tmy a vzbuzovat respekt. Mikuláš ještě existuje, neboť se ho podařilo integrovat do konzumní společnosti (v Americe se stal dokonce úspěšným delaerem jednoho nealkohol ... více »