Čtrnáctideník Kulturní noviny

49. číslo pondělí 4. 12. 2017

Téma Věda,Osobnosti

Cesta k Jungovi je cestou k poznání sebe sama v kontextu celého lidstva

Obrázek nebo fotografie#21262

Nedávno spatřil světlo světa český překlad knihy Člověk a jeho symboly (Portál, Praha, 2017), který představuje ucelený a široké veřejnosti přístupný úvod do analytické psychologie C. G. Junga. Bohatství ilustrací podtrhuje sdělnost a inspirativnost tohoto popularizujícího díla, na němž Jung ukončil práci deset dnů před svou smrtí.

Nedávno spatřil světlo světa český překlad knihy Člověk a jeho symboly (Portál, Praha, 2017), který představuje ucelený a široké veřejnosti přístupný úvod do analytické psychologie C. G. Junga. Bohatství ilustrací podtrhuje sdělnost a inspirativnost ... více »

Společnost a politika Domov,Politika,Osobnosti

Wenzel Jaksch a naše (vracející se) sudetská bída

Most pod Hněvínem (Brüx unter Landeswarte) roku 2016. Foto Tomáš Koloc

Aktualizující přemítání nad devadesát let starou (ale nyní poprvé vydanou) knihou textů jednoho česko-německého politika

Sociálnědemokratický politik Wenzel Jaksch („Václav Jakeš“ si neříkal, ale po vzoru Jana Masaryka, který mu tak přátelsky přezdíval, si to představit klidně můžeme), narozený v roce 1896 v jihočeské Horní Stropnici (německy Strobnitz), je jednou z m ... více »

Společnost a politika Vzdělávání

To, že zlikvidovali státní střední školu, na níž jsme s kolegy učili, nás konečně donutilo založit si školu vlastní – alternativní (dokončení)

Z výuky chemie na Hořickém gymnáziu. Foto: stránky HG

Dokončení rozhovoru s Šárkou Šandovou, ředitelkou alternativní čtyřleté střední školy s názvem Hořické gymnázium, tentokrát o vypořádání se s digitální demencí, zázemí pro absolventy, školní komunitě a pokojných bojovnících, jdoucích v protisměru.

Jak se vaše škola vypořádává s tím, co Manfred Spitzer nazývá digitální demence? Moderním technologiím se nebráníme, ale využíváme je, řekla bych, s mírou. Ono je fajn pustit si třeba dokument a pak o něm diskutovat nebo se podívat na fotografii če ... více »

Kultura a umění Kultura

Smích i slzy z rozbité huby

Foto Tomáš Koloc

Poznámky k francouzskému filmu Na shledanou tam nahoře (2017).

„Rozbité huby.“ – Tak označovali Francouzi invalidy z 1. světové války s fyzicky poškozenou hlavou. Édouard Péricourt s utrženou částí obličeje patří do trojice hlavních hrdinů francouzského filmu Na shledanou tam nahoře Film režiséra Alberta Dupon ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Obživlosti: Nechat věci jít

Obrázek nebo fotografie#21228

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Znal jsem malíře, který téměř zkolaboval, když po letech viděl svůj obraz, který vinou špatně našepsovaného plátna doznal z jeho pohledu nenapravitelnou újmu. Jsou autoři, kteří jsou se svým dílem jedna duše a jedno tělo. Nestačí jim zanechat stopu, ... více »

Poezie Kultura

Co mohl najíti poutník

Foto Tomáš Koloc

Báseň Antonína Sovy.

Za rána poutník přišel do kraje, cos neznámého v dálce hledaje. Tragiku žití cítil, jeho hlad – a přál si nacházet a rozdávat. Hořely louky květy prostými a hory, hory čněly za nimi. Vše podmanit, vše přerodit v tom dnu, Několik jisker dát jen ze sv ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: I obešel já polí pět

Foto Tomáš Koloc

Ladislav Klíma o imaginativní hrůze obsese. 

Den před onou nocí minul beze zvláštních příhod. Teprve večer to započalo. Seděl jsem o 7. hodině v jídelně hotelu „U stříbrného slunce“ v okresním městě J.; již od druhé s poledne jsem tam popíjel; o půl deváté hodlal jsem vlakem odejeti do krajské ... více »

Fejeton Zahraničí

Město pominuté, posedlé a pošetilé

Foto Zuzana Krejčí

O městě commedie dell´arte, jehož život je uměním komedie.

Benátky vypadají jako malovaný obraz. Benátčanům jsou jedno A a E v názvech ulic. Prodíráme se k ubytování skrze pohledy očí. Všechny říkají – jsme v Benátkách. Teď už to říkají i ty naše. Telefonujeme. Máme radost, jakou může mít turista, který pře ... více »