Čtrnáctideník Kulturní noviny

43. číslo pondělí 23. 10. 2017

Téma Zahraničí

Merkelová versus Tillich: Lídr SRN, který prosazoval zájmy východních států EU, odstoupil

Foto YouTube

Co bude následovat po odstoupení saského premiéra a expředsedy německého senátu?

Co bude následovat po odstoupení saského premiéra a expředsedy německého senátu? Stanislaw Tillich, ministerský předseda sousedního Saska a expředseda německého senátu, rezignoval. Osmapadesátiletý politik ve středu překvapivě  prohlásil , že chce „ ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Podivné volby: Každá komise měla jiná pravidla, kroužkování určují členové komisí, v době odesílání výsledků se volební web na hodinu zastavil „největším kybernetickým útokem v ČR“

Foto Tomáš Koloc

Vyhlásili jsme anketu mezi čtenáři a přáteli, kteří se účastnili víkendových parlamentních voleb jako členové volebních komisí. Z jejich odpovědí vyšlo najevo jednak to, že názory komisí na volební pravidla týkající se např. nevoličů si odporují, ale i závažné technické závady, které hraničí se zneplatněním voleb (což se kupříkladu loni stalo během prvních prezidentských voleb v Rakousku). 

Vyhlásili jsme anketu mezi čtenáři a přáteli, kteří se účastnili víkendových parlamentních voleb jako členové volebních komisí. Z jejich odpovědí vyšlo najevo jednak to, že názory komisí na volební pravidla týkající se např. nevoličů si odporují, al ... více »

Společnost a politika Politika

Anketa: Jak (ne)volili Češi ve Francii, SRN, Británii, Finsku, Španělsku a USA?

Foto Tomáš Koloc

Náš list oslovil některé své příznivce v zahraničí se třemi anketními otázkami. Někteří z nich měli náladu nám odpovědět pouze na tu první…

1. Byl/a jste volit? Kde Čech ve vašem kraji volí? Jak daleká vás čekala cesta z vašeho bydliště?  2. Stýkáte se s někým z české komunity ve vašem kraji? Jaké mají krajané „volební preference“? 3. Bude mít výsledek voleb v ČR nějaký vliv na váš příp ... více »

Komentář Politika

Proč volby dopadly dobře a jak to bude dál

Komentář právníka a bývalého novináře nad rozdanými povolebními kartami. Začíná obtížné období, které však paradoxně nad jiné poskytuje lepší příležitost k tříbení naší politické scény.

Moji přátelé se chmuří nad výsledky voleb, ale upřímně nerozumím proč. Podle mě dopadly dobře. Vystavily všechny do těžkých rozhodování, ve kterých se tříbí charaktery. *** ANO vyhrálo tak, že je nelze obejít, ale zároveň ne dost na to, aby dokázalo ... více »

Kultura a umění Kultura

A vina začala už prvním nádechem

Foto Pavel Kotrla

Poznámky k nové básnické sbírce Ondřeje Hložka, nazvané Ulicí Dolorosa.

Nová sbírka básní opavského autora Ondřeje Hložka by se dala vnímat jako pokračování v nastoupené cestě: autor se dopracoval ke stylu, který by se již dal označit jako charakteristický. Ne snad, že by byl výrazně originální, nelze mu však upřít osob ... více »

Poezie Kultura

Ondřej Hložek

Obrázek nebo fotografie#20852

Básně ze sbírky Ulicí Dolorosa.

Básně ze sbírky Ulicí Dolorosa (viz recenze v tomto čísle).   *** Ulicí Dolorosa plují fialové mraky. Sedají na kolemjdoucí, jsou plné neprůhledné vody. Jaké to je, být neviděn na zemi. Jako vržené tělo racka, které dva páry rukou utloukají d ... více »

Literární ukázka Vzdělávání

Počteníčko: Učitelé ve Španělsku

Obrázek nebo fotografie#20850

Reportáž Pavla Durdíka o tom, co je cosa de Espaňa a jak ovlivnila vzdělávací systém v zemi v předminulém století.

Velmi žalostný je stav španělského učitelstva. Je to hanba našeho osvíceného století, která snad jen ve Španělsku v takových rozměrech je možná. Venkovští učitelé, jejichž práce je v první řadě věnována prospěchu národa, trou bídu a nouzi, trpí hlad ... více »

Fejeton Zahraničí

Evropská unie v praxi

Obrázek nebo fotografie#20848

Fejeton z Malty.

Své sedmdesáté čtvrté narozeniny jsem slavil ve škole. Na Maltě. V „European school of English“ ve Vallettě. Jakkoliv se může z mých fejetonů zdát, že angličtinu nesnáším, opak je pravda. Lépe: nějak zvlášť ji poté, co se jí věnuju už takové kvantum ... více »