Čtrnáctideník Kulturní noviny

4. číslo pondělí 23. 1. 2017

Téma Vzdělávání,Věda

Josef Šmajs: Pro přežití potřebujeme biofilní kulturu i vzdělávání

Obrázek nebo fotografie#19057

Rozhovor s filosofem Josefem Šmajsem osvětluje hlubší povahu lidské kultury ve vztahu k přírodě v průběhu historie a potřebu její reflexe. Možnosti člověka dosahují díky vědě a technice takových rozměrů, že ohrožují život na Zemi. Je nutno dosáhnout biofilně orientované změny přístupu k přírodě. Prvním krokem je reforma vzdělávání.

Profesor Josef Šmajs se dlouhodobě zabývá problematikou ekologické krize, jejími příčinami, možnými důsledky a způsoby řešení. Je autorem originálního filosofického konceptu evoluční ontologie, z něhož vyplývá, že podstatou dnešní globální ekologick ... více »

Kultura a umění Věda

Estetická podstata přírodních dějů

Obrázek nebo fotografie#19032

V posledních letech se vedou spory o tom, do jaké míry je přírodě vlastní estetický způsob vyjadřování. V biologii tato diskuse dostala nový podnět před několika desítkami let publikací práce švýcarského biologa Adolfa Portmanna Nové cesty biologie, kde mluví i o tak zvaných neadresovaných jevech, které nemají pro danou bytost žádný význam ohledně jejího přežití (zjednodušeně řečeno). Mají ale estetickou povahu, jsou prostě krásné.

Badatelská veřejnost se okamžitě rozdělila na dvě části, pro některé byl Portmannův výklad zcela nepřijatelný, stále vnímali a vnímají živé bytosti jako pouhé mechanismy. Pro jiné byl však dalším dokladem toho, že jejich samostatné uvažování se ubír ... více »

Společnost a politika Politika

OKD by měl převzít stát, ne nový Bakala

Obrázek nebo fotografie#19030

Projev poslankyně Olgy Havlové na schůzi PSP 10. ledna 2017 k tématu informace vlády o postupu ve věci nevýhodné privatizace OKD.

Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já se k tomu také jako poslankyně za Moravskoslezský kraj musím vyjádřit. V Moravskoslezském kraji je dnes kvůli uzavírání OKD reálně ohroženo více než 10 tisíc pracovních míst v samotných dolech a dle odhadu odborářů ... více »

Kultura a umění Kultura

První dva díly Bohémy: České peklo na zemi

Obrázek nebo fotografie#19060

Recenze prvních dílů nového hraného seriálu o historii českého filmu.

Seriál Bohéma jsou dva příběhy v jednom; jde o vyprávění filmaře Arnošta Žáka z okupace roku 1968 o jeho začátcích v době okupace roku 1939. Příběh tohoto seriálu sám o sobě jsou však také dva příběhy v jednom: za prvé je to vyprávění scenáristky ... více »

Kultura a umění Kultura

Od moře k moři: Vlakem přes Kanadu (2. část)

Malba Toma Thompsona: Borovice Banksova. Zdroj Wikipedia

Obrovské zemi, vlkům, indiánům a různým kulturním zvláštnostem je věnována druhá část eseje našeho česko-kanadského autora.

Navečer 10. září 2015 vyjíždím z torontské Union Station. Na druhý den ráno už jedeme neprostupným bušem severního Ontaria a já vzpomínám na světoznámého autora a ontarijského rodáka Farleye Mowata, který se zásadně zasloužil o radikální změnu myšle ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Šlépěj

Obrázek nebo fotografie#19037

Letos je tomu přesně sto let, co Karel Čapek publikoval sbírku povídek Boží muka, v níž se nacházel i následující příběh o sněhu a nekonečnosti.

  Pokojně, nekonečně padal sníh na zmrzlý kraj. Se sněhem vždycky padá ticho, myslil si Boura ukrytý v nějaké boudě, a bylo mu zároveň slavnostně i teskno, neboť se cítil osamělý v širé krajině. Země před jeho očima se zjednodušovala, sjednotila a r ... více »

Poezie Dokumenty

Zubatá s kosou slávy

Obrázek nebo fotografie#19039

Báseň, kterou písničkář Jaroslav Hutka napsal na Svatého Mikuláše minulého roku a poskytnul ji našemu týdeníku.

  Okno ve mně má zataženou záclonu protože to bude někdo po mně číst luštit mocně nechci a zároveň žebrácky si přeji aby uši rostly místo lesů zveřejněním se nahé a odvážné tělo zase obléká do střihu módy srozumitelnosti televizních plivanců a smrdí ... více »

Fejeton Domov

Jak jsem sežral půlku koně

Obrázek nebo fotografie#19041

Pokračování slavné reportáže Ludvíka Vaculíka Obrodný proces v Semilech.

Společnost, kterou jsem sdílel v první polovině roku 1970 na velké cele vazební věznice v Hradci Králové, byla roztodivná. Ital, který komusi na hotelu prodal zlatý prsten, na Velikonoce patřil přes železné záclony na to, jak padá sníh, a udiveně vy ... více »