Čtrnáctideník Kulturní noviny

29. číslo pondělí 17. 7. 2017

Téma

Foglaring a křesťanství

Ilustrace Zdeňka Buriana ke knize Hoši od Bobři řeky. Repro databáze ilustrátorů dětské literatury

Navzdory všem politickým tlakům a zákazům publikování byly od třicátých let minulého století všechny generace českých chlapců i dívek zasaženy magickým světem spisovatele a skautského vedoucího Jaroslava Foglara (6. 7. 1907‒23. 1. 1999), jehož 110. výročí narození jsme si tento měsíc připomínali. Mnozí z nich přecházeli od četby také k praktikování foglaringu jako kompletního životního stylu, životní filozofie i domova pro duši.

Uvedeným způsobem popisuje foglaring docent Evangelické teologické fakulty Pavel Hošek ve své knize Evangelium podle Jaroslava Foglara  (CDK, Brno, 2017), která se letos stala mimořádně významným příspěvkem ke zkoumání foglarovského fenoménu. Př ... více »

Kultura a umění Kultura

Kudy všudy teče hudba

Kytarová kapela na ulici. Foto Jiří Plocek

Malé meditativní ohlédnutí za letošním festivalem Rudolstadt 2017. Za unikátním místem, kde lze nejen objevovat hudbu z celého světa v jejím etnickém i sociálním aspektu, ale také ji přijímat různými cestami a nechat ji působit na svou celou bytost.

Sedím v kostelní lavici a nechávám se unášet hudbou. V kněžišti evangelického kostela v Rudolstadtu právě hraje trio Yorkston-Torne-Khan: dva skotští muzikanti a jeden Ind. Mírně zesílený zvuk jejich nástrojů, kytary, kontrabasu a sarangi, se šíří d ... více »

Společnost a politika

Obživlosti: Diplom na zdi

Ivan Hoffman_zdroj archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je, ale možná trochu jinak. Dnešní téma: O strachu.

K umění přežít patří schopnost předcházet nepříjemnostem. Zpravidla se nevrháme hlavou proti zdi, nehasíme, co nás nepálí, nedráždíme hada bosou nohou. V každé době lze ale nerozumně udělat něco správného, čím si člověk zkomplikuje život. Vždy js ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Vzdělávání

"Přímé poznání i hledání panenských prostorů pokládám za nezbytnou součást vzdělání" (2. část)

Foto Tomáš Koloc

Pokračování rozhovoru s geografem a antropologem Jiřím Štyrským, který nedávno oslavil osm desetiletí svého života, o rozdílu mezi multikulturalismem a interkulturalismem, Brexitu, rozdílu imigrace v rakouské, francouzské, britské, ale i ibero-latinské politice – a také o jeho osobním setkání s její někdejší „ikonou“ – Ernestem Che Guevarou.

Pokračování rozhovoru s geografem a antropologem Jiřím Štyrským, který nedávno oslavil osm desetiletí svého života, o rozdílu mezi multikulturalismem a interkulturalismem, Brexitu, rozdílu imigrace v rakouské, francouzské, britské, ale i ibero-latin ... více »

Kultura a umění

Od imaginace ke kontemplativnímu minimalismu

Božena Rossí: Tiché místo, enkaustika a olej, 2017. Foto: Jan Dočekal

Novou kolekci tří desítek maleb vystavuje Božena Rossí (*1957) v Galerii z ruky v Křížovicích-Doubravníku při severozápadní hranici okresu Brno-venkov. Autorka absolvovala v roce 1982 Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru prof. Karla Součka. Patří k osobnostem současného českého malířství na Moravě. Je členkouSdružení Q.

Galerie z ruky dospěla koncem dubna k otevření své už dvacáté šesté sezony. Výjimečností svého místa u lesa na kopci nad městysem Doubravník, jehož je součástí, a rustikálním charakterem srostla s mnohými výtvarnými autory a příznivci umění. Zvlá ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Mé hvězdy, mí miláčkové

Mark Chagall: Autoportrét, 1914.

Před sto třiceti lety, 7. července 1887, se v městečku Ljozna ve Vitebské gubernii narodil Movša Chackelevič Šagalov, pozdější světoznámý malíř Marc Chagall. Ale nebylo to jen tak… 

Co mi jako první padlo do oka, byly necky. Obyčejné, obdélníkové, zpola vydlabané, zpola oválné. Zkrátka necky z tržiště. Jakmile jsem se v nich ocitl, vyplnil jsem skoro celý jejich objem. Já si to sice moc dobře nepamatuji, vyprávěla mi to máma, ... více »

Fejeton

Návraty ke kořenům aneb oživená etnografie

Foto Tomáš Koloc

Jak si lze připravit zábavu, dobrodružství i poučení v jednom. Stačí například pokusit se připomenout si babičku a její kuchyni. A možná nakonec dojde i na to jídlo.

Rozhodl jsem se zprostředkovat mladší generaci svět tradičních jídel, který si pamatuju od babičky. Lokalita: Studená. Oblast: jižní Vysočina, českomoravské pomezí.  Zůstala nám ve sklípku na chatě trocha loňských brambor, ideální základ pro šuster ... více »