Čtrnáctideník Kulturní noviny

22. číslo pondělí 29. 5. 2017

Téma Zahraničí

„V centru íránského města nepoznáš, že jsi v muslimské zemi“

Foto Václav Svoboda

Pohled zblízka na "zemi zapovězenou" v exkluzivním rozhovoru s Václavem Svobodou (redaktorem České televize a autorovým přítelem z dob středo- i vysokoškolských studií) po jeho návratu z dovolené v Íránu.

Vím, že směrem na Blízký východ už jsi byl v Turecku a Saúdské Arábii. Jak tě napadl Írán? Bylo těžké se tam dostat? Jaká byla příprava? Přítel mojí sestry tam už jednou jel, a říkal, že je to skvělá cílová stanice. Tak jsme se rozhodli jet ve tře ... více »

Společnost a politika Média

Obživlosti: Vzpomínka na nezávislost

Ivan Hoffman, zdroj archiv KN

První díl nového seriálu autora - písničkáře, novináře a komentátora -, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Zkouším si vybavit, jak to bylo s mým otcem, když prohodil, že se rozhodl zaznamenat své staré vzpomínky. Protože se železo kuje, dokud je žhavé, okamžitě jsem otci koupil notebook. I když jsem tušil a vlastně si byl jist, že je to marné. Musel j ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Milovala vášnivě, až nebezpečně

Foto Wikimedia Commons

Milena Jesenská vstoupila do povědomí české čtenářské obce díky vlně zájmu o Franze Kafku. Korespondence mezi Milenou a Franzem byla médiem, které umožňovalo rozšířit úhel pohledu na bezmála módního spisovatele. Kniha Aleny Wagnerové je splátkou dluhu, který česká literární kritika má vůči této odvážné novinářce a svébytné feministce.

Kniha, o níž pojednává tento text, je druhým, rozšířeným a doplněným vydáním biografie z roku 1996. Ukazuje Milenu jako plnokrevnou ženu, jednající často impulzivně, ale vždy na základě jasné mravní motivace. Opouští studium medicíny, k němuž ji ... více »

Poezie

Deštník z Piccadilly

Foto Messy Nessy

Báseň Jaroslava Seiferta

Kdo s láskou neví kudy kam, ať se zamiluje třeba do anglické královny. Proč ne! Její tvář je na každé ze známek starobylého království. Jestliže ji však požádá o schůzku v Hyde Parku, může vzít na to jed, že bude čekat marně. Bude-li však jen trochu ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Zrození básníka

Vzpomínka Jaroslava Seiferta na školní léta aneb jak snadno mohla česká literatura přijít o svého jediného nobelistu. 

Mám malou vnučku a mám ji moc rád, samozřejmě. Ráda kreslí. Zprvu jí stačila obyčejná propiska. Když její maminka objevila tuto její zálibu, nemeškala a nakoupila barevné křídy i tužky. A ne jedny! Toto náčiní, všelijak devastované, nosí ve škatuli ... více »

Fejeton Domov

Zelenání

Foto Tomáš Koloc

Fejeton zelený (ale žádnou stranu v tom nehledejte) 

Opustil jsem svou  zamilovanou Labskou  a začal jsem ve chvílích potřeby socializace (kdy mi nestačí pít doma o polovinu levnější pivo z obchodu) chodit do hospody na rohu. Jmenuje se Zanzibar, stejně jako pražský bar, do kterého, jak známo z filmu ... více »