Čtrnáctideník Kulturní noviny

33. číslo pondělí 14. 8. 2017

Téma

Seznamy jako diagnóza

Foto Tomáš Koloc

Přílišná ideologičnost, zjednodušování a neschopnost pochopit a přijmout druhého v jeho celém bytí, v jeho silných stránkách i v jeho slabostech, ne jenom podle dílčích projevů, jsou instrumentem sloužícím k návratu totalitních rysů společnosti. Publikování seznamů není hodno solidního profesionála.

Historik Petr Blažek zavěsil na Facebooku obsáhlou hereckou "prezenčku" seriálu Třicet případů majora Zemana. Opsal ji z titulků jednotlivých dílů. Ten herecký seznam je velmi obsáhlý, svým způsobem i reprezentativní z hlediska tehdejší herecké s ... více »

Společnost a politika

Proč už nebudu znovu kandidovat do rady ÚSTR

Foto Tomáš Koloc

Několik hodnotících vět na konci volebního období.

8. srpna jsem na ČRo Plus řekl, že již nebudu kandidovat do rady ÚSTR. Chtěl bych dovysvětlit proč. V prosinci mi končí pětiletý mandát, který jsem od začátku vnímal jako pětiletou misi. Na začátku funkčního období, kdy byla situace velmi vyhrocená ... více »

Dokument

Kulturní noviny: Jak je podpořit?

Naše noviny existují pouze díky vám, čtenářům a sympatizantům. Rádi bychom stabilizovali a vylepšili podmínky jejich tvorby. Pomozte nám s tím, prosím. Existují dva jednoduché způsoby.

Koho podporujete? Především a pouze redakci, která je tvořena dvěma stálými redaktory/editory/autory (Jakub Grombíř/Tomáš Koloc) a korektorkou (Dominika Bayerová). Zbývající okruh spolupracovníků a autorů pracuje na dobrovolné bázi. Práce našich re ... více »

Společnost a politika Vzdělávání

Myšlenky pro budoucnost: 5.část – Dva způsoby formování kultury

Foto Tomáš Koloc

Dosud rozšířené pojetí kultury jako kultivace člověka, přírody i společnosti, či jako kultury pouze duchovní, se v konfrontaci s faktem globální ekologické krize stává překážkou postižení její podstaty. Potřebujeme znovu uchopit fenomén kultury. Další část volného cyklu úvah na toto téma, který je pokusem o redefinování.

Lidská aktivita, která generuje evoluci kulturního systému uvnitř širší evoluce přirozené, může kulturní struktury (organizační i předmětné) produkovat jen dvěma hlavními způsoby: nepřímo a nezáměrně; přímo a záměrně. Nepřímý způsob vznik ... více »

Společnost a politika Věda

"Nejsu Slovan, su Kelt!"

Foto Tomáš Koloc

O národní sebeidentifikaci včera a dnes

O národní sebeidentifikaci včera a dnes  Nemine týden, abych se na webu vedle vyjádření nějakého „slovanského národovce“ (který ani neví, že tím vytvořil sémantický nesmysl, protože „národovec“ může propagovat národ, ale nikoli kmen národů) neobjevi ... více »

Kultura a umění Domov

Obživlosti: Vyhlížení dědiců

Ivan Hoffman. Zdroj archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Dnešní téma: Komu patří budoucnost.

Kostel s největším počtem gotických křídlových oltářů stojí nepravděpodobně ve východoslovenském Bardějově. Před třiceti lety jsem je fotografoval a měl jsem na jednu noc baziliku svatého Egídia sám pro sebe. Přenášel jsem stativ s fotoaparátem a ha ... více »

Kultura a umění

Bejt, či nebejt aptudejt?

O dvou prozaických knihách a jedné tendenci současné literatury.

Krátce po sobě se mi dostaly do rukou dvě nově vydané povídkové sbírky: Jeden z milionu Martina Reinera, osobnosti v české literatuře již dostatečně známé a zasloužilé, a knižní debut překladatele a šéfredaktora časopisu Plav! Alexeje Sevruka, nazva ... více »

Poezie

Poezie: Básně inspirované mořem

Foto Tomáš Koloc

Poezie s metaforami a symbolikou moře nebo s filozofickým zamyšlením vyvolaným živly vnějšími i živly v nás. Vybral a přeložil (není-li uvedeno jinak) Libor Martinek.

STANISŁAW FRANCZAK Putování V 5.49 se zastavil svět a vylilo se moře neseni vlnami jsme pluli stále dál a dál bílá holubice s olivovou snítkou v zobáku kroužila nad námi beránci sváděli boje na nebi h ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Válka o Absolutno

Foto Tomáš Koloc

Bylo, nebylo, při uvedení nového vynálezu do provozu se probudilo Absolutno, aby do světa vneslo nejprve mír, a potom všeobecnou bouři… Zůstává údiv, jak Karel Čapek mohl ve svém satirickém románu, který napsal před 95 lety předejmout tolik dnešních aktualit: od sporu zdravotních pojišťoven až po migrační krizi, organizovanou tureckou armádou…

Čtvrtého dne zrána přijel na H. M. S. Edwin R. H. Sir O‘Patterney, anglický premiér; půl hodiny po něm americký vyslanec Horatio Bumm; následovali – každý na válečné lodi – čínský plnomocník Mr Kei, francouzský premiér Dudieu, carský ruský generál B ... více »

Fejeton Politika

Strniště

Foto Tomáš Koloc

O žni dámy s kosou, a soudech těch, co nezažili

Je léto, v němž stejnou úrodu jak kosa žencova má kosa té se zubama. Před pár dny zemřelou scenáristku paní Miroslavu Besserovou jsem stejně jako několik dalších lidí ze zlaté éry české kultury (která pro mě začíná 60. lety 20. století) potkal na Fa ... více »