Čtrnáctideník Kulturní noviny

18. číslo úterý 2. 5. 2017

Téma Vzdělávání,Kultura

Zážitky spoluurčují náš osud

Foto Jiří Plocek

Nový překlad knihy Abrahama Maslowa Náboženství, hodnoty a vrcholové zážitky nastoluje témata, která jsou aktuální dnes stejně jako před padesáti lety, kdy kniha vznikla. Úloha silných a určujících zážitků je dnes důležitá stejně jako v minulosti. Umožňují nám činit rozhodnutí, inspirují tvořivost, umocňují náš vztah ke světu i k sobě samým. Jsou svébytnou hodnotou v době, kdy vládne hodnotový chaos, upadá organizovaný náboženský život a selhává hodnotové vzdělávání.

Nový překlad knihy Abrahama Maslowa Náboženství, hodnoty a vrcholové zážitky nastoluje témata, která jsou aktuální dnes stejně jako před padesáti lety, kdy kniha vznikla. Úloha silných a určujících zážitků je dnes důležitá stejně jako v minulosti. U ... více »

Společnost a politika Vzdělávání,Věda,Kultura

Myšlenky pro budoucnost: 2. část – Informační hodnota přírody

Fjodor Bronnikov: Pythagorejci vzývají Slunce (1869). Repro Wikimedia Commons

Lidstvo potřebuje zaujmout nový postoj k přírodě, aby dokázalo předejít destruktivním následkům své vlastní činnosti a současně hlouběji pochopilo smysl existence přírody i Země jakožto vyššího celku. Přinášíme druhý ze série základních textů k novému promýšlení vztahu mezi přírodou a člověkem.

Úvahy o hodnotě přírody se obvykle omezují jen na uznání významu přírodních bytostí, látek a procesů pro lidský život a kulturu. V evolučně-ontologické interpretaci má však příroda nejvyšší možnou hodnotu o sobě. Jde nejen o hodnotu antropologicko-e ... více »

Dokument Dokumenty

KN 2017: Prosíme o podporu!

Kulturní noviny potřebují základ pro provozní rozpočet v roce 2017. Podpoříte-li nás jakoukoli částkou, zašleme vám náš tištěný speciál KN zima 2016/2017 a na vyžádání i předchozí speciál s výběrem z textů z roku 2015. Vaše podpora znamená další život Kulturních novin.

Nezapomeňte, prosím, uvést při bankovním převodu své jméno a poštovní adresu a popřípadě se nám s dalšími požadavky přihlásit na adresu druzstvo@kulturni-noviny.cz . Potvrdíme vám příjem platby a pošleme vše, o co si napíšete. Číslo našeho účtu: 2 ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Francie po prvním kole volebního mače

Obrázek nebo fotografie#19736

Komentář k mezidobí francouzských prezidentských voleb. 

Komentář k mezidobí francouzských prezidentských voleb.  Systém dvou velkých stran bere ve Francii pozvolna za své. Rozdíl mezi "postupujícím" Macronem a čtvrtým Mélenchonem jsou pouhé čtyři procentní body, neboli 1,5 milionu hlasů z celkových 36 mi ... více »

Komentář Domov

Revoluce je tady!

Foto Jiří Plocek

Kam až to může jít? Nad některými nápady zůstává rozum stát, stejně jako nad některými médii.

Lidové noviny přinesly 24. dubna  na první stránce článek s velkým titulkem Revoluční návrh: klouzavé letní prázdniny. K němu se ještě vrátím. Nejdřív ale poznámku: V podání dvou mainstreamových deníků ze stáje jednoho miliardáře si zvykáme už na ... více »

Dokument Domov

„Přestaňme se už tvářit, že je u nás všecko v pořádku a že všecko důležité se už stalo“

Foto Tomáš Koloc

Tento týden uplyne přesně 30 let od slavného projevu Miloše Kopeckého, předneseného na sjezdu československých dramatických umělců, který obratem odvysílala Svobodná Evropa. Ačkoli jeho přesně mířená slova byla vyřčena ještě před Listopadovou revolucí 1989, která měla vše změnit k lepšímu, čtenářům dnes mohou přijít aktuální i dnes. A v něčem možná i aktuálnější, nežli byla v době své "premiéry"…

Tento týden uplyne přesně 30 let od slavného projevu Miloše Kopeckého, předneseného na sjezdu československých dramatických umělců, který obratem odvysílala Svobodná Evropa. Ačkoli jeho přesně mířená slova byla vyřčena ještě před Listopadovou revolu ... více »

Poezie Kultura

Poezie: Osip Mandelštam

Stará Moskva

Tři básně ruského klasika v kongeniálním překladu Jana Zábrany.

Ve dvaceti, jak velí zvyk, musí si zajet do Egypta; nepoučil ji Titanic, pod mořem spící jako krypta. V Americe řvou sirény a mrakodrapy touha žene nabídnout mrakům studeným komíny - rtíky zakouřené. Z nádraží spěchá do Louvru, kde stojí š ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Tajnosti Pobertova

Záběr z filmové adaptace Tajností Pobertova.

Detektivka Jurije Kovala přináší obraz moskevských předměstí, která si ještě v sedmdesátých letech udržovala napůl vesnický charakter: s bohatou galerií místních figurek, společenským životem odehrávajícím se na domovních dvorcích, s tržnicemi, stánky s kvasem a veřejnými lázněmi.

Detektivka Jurije Kovala přináší obraz moskevských předměstí, která si ještě v sedmdesátých letech udržovala napůl vesnický charakter: s bohatou galerií místních figurek, společenským životem odehrávajícím se na domovních dvorcích, s tržnicemi, stán ... více »

Fejeton Kultura

Malá dubnová inventura

Ilustrační obrázek. Foto Jiří Plocek

Slyšel jsem, viděl jsem, zažil jsem.

Slyšel jsem, viděl jsem, zažil jsem. Slyšel jsem v domečku na Kampě jamovat u piva jediného českého muzikanta, který hrával s nejlepšími jazzovými orchestry na světě, například s Woody Hermanem a Buddy Richem. Jmenuje se Konopásek. Zachránil jsem pt ... více »